[Karšta tema] Kokius branduolinius ginklus turi Rusija ir kam ji galėtų juos panaudoti?  ()

Vladimiras Putinas bando įbauginti pasaulį savo branduoliniais ginklais. Bet ar verta bijoti? Kokius branduolinius ginklus turi Rusija ir kam ji gali juos panaudoti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek branduolinių ginklų turi Rusija?

Amerikos mokslininkų federacijos duomenimis, Rusija turi 5977 branduolinių galvučių atsargas – tai didžiausias branduolinių ginklų kiekis pasaulyje.

Palyginimui, JAV turi 5428, Prancūzija – 290, o Jungtinė Karalystė – 225.

„Bulletin of the Atomic Scientists“ rašo, kad Rusijos arsenale yra 4447 kovinės galvutės, iš kurių 1588 yra dislokuotos balistinėse raketose ir sunkiuosiuose bombonešiuose. Jie teigia, kad Rusijos rezerve yra „apytiksliai papildomos 977 strateginės kovinės galvutės ir 1 912 nestrateginių galvučių“.

Tačiau ekspertai teigia, kad tikslus kovinių galvučių ir ginklų skaičius nėra žinomas.

Kokią grėsmę branduoliniai ginklai kelia Ukrainai ir visam pasauliui?

Rusijos turimos tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) gali pasiekti ir sunaikinti didžiuosius pasaulio miestus, tokius kaip Londonas ar Vašingtonas.

ICBM gali pasiekti maksimalų greitį maždaug po 10 minučių nuo paleidimo, o iš Rusijos paleista raketa Jungtinę Karalystę galėtų pasiekti vos per 20 minučių.

„Tarpžemyninė balistinė raketa, paleista iš Rusijos, gali pasiekti JAV ir, žinoma, Europą“, – sakė Gynybos ekspertas generolas seras Richardas Barronsas.

„Jos priekyje esančios kovinės galvutės galia yra nuo 300 iki 800 kilotonų. Trijų šimtų kilotonų užtektų Vašingtonui, Londonui ar Paryžiui sunaikinti“.

Jis paminėjo ir kitus ginklus, galinčius nešti mažesnius branduolinius užtaisus, kurie vis tiek sunaikintų taikinį.

Pavyzdžiui, 203 mm kalibro pabūklas „2S7“ iššauna 110 kg sveriantį sviedinį, galintį skristi 37 km.

„Jis taip pat gali iššauti branduolinį sviedinį, kurio galia yra maždaug viena kilotona – tūkstantis tonų trotilo ekvivalento. Taigi, kai prezidentas Putinas pradeda kalbėti apie branduolines galimybes, jis gali turėti omenyje kažką panašaus.“

„Tada jis gali imtis ir raketos „Iskander“, kurios nuotolis yra apie 500 km. Raketa gali būti paleidžiama su 480 kg sveriančia kovine galvute, kuri yra didžiulė, ir smogianti maždaug penkių metrų tikslumu. Ji gali būti naudojama iššauti branduolinį užtaisą, kurio našumas siektų nuo 5 iki 50 kilotonų. Taigi, esant tokiam diapazonui ir tokiai galiai, tai būtų pražūtinga.“

Ar tikėtina, kad Rusijos branduolinių ginklų atsargos pasikeis?

 

Rusija tęsia „visapusišką“ modernizavimo programą, kuria siekiama pakeisti daugumą iš sovietmečio likusių ginklų.

Taip pat teigiama, kad ji gamina naujų rūšių ginklus.

Hansas M Kristensenas ir Mattas Korda, rašydami „Bulletin of the Atomic Scientists“, pareiškė: „2022 m. pradžioje Rusija turi maždaug 4 477 branduolinių galvučių atsargų, skirtų naudoti tolimojo nuotolio strateginiams paleidimo įrenginiams ir trumpesnio nuotolio taktinėms raketoms, o tai yra šiek tiek mažiau nei praėjusiais metais.“

„Iš sukauptų kovinių galvučių maždaug 1 588 strateginės galvutės yra dislokuotos: apie 812 ant sausumos balistinių raketų, apie 576 ant povandeniniais laivais paleidžiamų balistinių raketų ir galbūt 200 sunkiųjų bombonešių bazėse.“

 

„Bulletin of the Atomic Scientists“ taip pat teigiama, kad nuo vasario 23 d. „kai kurios Rusijos gabenimo mašinos, dislokuotos netoli Ukrainos, yra laikomos dvigubos galios, o tai reiškia, kad jas galima panaudoti tiek įprastiniams, tiek branduoliniams ginklams paleisti“.

Kas vyksta pasaulyje su branduolinių ginklų kiekiu?

Kitos šalys perka arba kuria savo naujas raketas, skatinamos saugumo problemų ir noro sumažinti priklausomybę nuo kitų tiekėjų.

Kinija masiškai gamina savo DF-26 – daugiafunkcį ginklą, kurio nuotolis yra iki 4000 km. JAV kuria naujus ginklus, skirtus atremti Pekino galią Ramiajame vandenyne. Taivanas ir Japonija taip pat didina savo raketų pajėgumus, taip pat gynybos sistemas, skirtas atremti raketų grėsmę.

Amerikos mokslininkų federacija nurodė, kad 2022 m. pradžioje devynios šalys turėjo apie 12 700 kovinių galvučių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()