[Žinios trumpai] ES atsisako siųsti Ukrainai pažadėtus naikintuvus: kas vyksta?  (1)

ES šalys į Ukrainą nesiųs naikintuvų, apie kurių pristatymą buvo pranešta anksčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai praneša „Politico“.

Lenkija pareiškė nesiųsianti naikintuvų į Ukrainą. Bulgarijos ir Slovakijos vyriausybės taip pat neseniai atmetė karinių lėktuvų tiekimą Ukrainai.

Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas pareiškė, kad jo šaliai trūksta tinkamų naudoti orlaivių ir atsarginių dalių, taip pat nepakanka naikintuvų, kad galėtų apsaugoti savo oro erdvę, jau nekalbant apie Ukrainą. Slovakijos gynybos ministerijos atstovas antradienį taip pat pranešė, kad Slovakija neteiks Ukrainai naikintuvų.

Prie jų prisijungė ir Lenkijos prezidentas Andžėjus Duda. Kalbėdamas kartu su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, Duda sakė: „šalis nesiųs jokių lėktuvų į Ukrainos oro erdvę, nes tai sukels karinę intervenciją“.

Pagrindinis įspėjimas, kurį Duda bandė paskelbti, buvo toks, kad NATO šalys nedalyvauja kare tarp Rusijos ir Ukrainos.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellas sekmadienį per spaudos konferenciją diktavo kitokį scenarijų: „Mes ketiname Ukrainai tiekti net naikintuvus“, –  sakė jis ir pridūrė, kad kai kurios ES šalys turi tam tikrus orlaivius, kurių Ukrainai reikia kovoje su Rusija. Borrellas netgi pasiūlė, kad tokie lėktuvai galėtų būti finansuojami ES pinigais.

Vienas iš ES diplomatų sakė, kad ES šalys pasipiktino viešu Borrellio pareiškimu apie naikintuvų pristatymą, dėl kurio nebuvo susitarta.

 

„Pasakius tokius pareiškimus tą pačią dieną, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie savo branduolinių pajėgų perkėlimą į „didelės parengties“ režimą, kyla pavojus, kad situacija dar labiau paaštrės“, – sakė ES diplomatas.

Borrellas taip pat pridūrė, kad Briuselis teiks Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms „geoerdvinę“ informaciją apie Rusijos kariuomenės judėjimą.

„Mobilizuojame savo palydovinį centrą, esantį Madride“, – žurnalistams sakė Borrellas.

„Nusprendėme aprūpinti Ukrainos kariuomenę mirtinais ginklais už 450 milijonų eurų“, – sakė D. Borrellas.

Anot jo, papildomi 50 milijonų eurų Ukrainai bus skirti ne mirtiniems ginklams, o kurui ir apsaugos priemonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: