[Žinios trumpai] Keturi Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė Švedijos oro erdvę  (2)

Keturi Rusijos kariniai lėktuvai - du „Su-24“ ir du „Su-27“ - šiandien, kovo 2 dieną, pažeidė Švedijos oro erdvę. Incidentas įvyko virš Gotlando salos Baltijos jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijai priklausanti Gotlando sala yra nepaprastai svarbus strateginis taškas Baltijos jūroje. Jos kontrolė iš esmės leistų kontroliuoti visą Baltijos jūrą. Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Švedija intensyviai žvalgo rytinę Baltijos jūros pakrantę SIGINT (signalų žvalgybos) lėktuvais, o Rusija pagrasino, kad Skandinavijos šalies įstojimas į NATO pareikalautų karinio atsako.

Tvyrant šiai įtampai keturių Rusijos į Švedijos oro erdvę virš Gotlando įskrido du viršgarsiniai šturmo lėktuvai „Suchoj Su-24“ ir du naikintuvai „Su-27“. Pastebėjus pažeidimą pakilo Švedijos naikintuvai SAAB, faktas buvo dokumentuotas. Pažeidimas įvyko regione vykstant bendroms Švedijos ir Suomijos karinės aviacijos pratyboms.

 

Tokio incidento nebuvo 4 metus, nors Rusijos dėmesys Gotlando salai nėra naujiena. Švedija anksčiau yra teigusi, kad šią teritoriją gins ir sausumoje, ir iš oro, ir vandenyje.

 

Švedija nepriklauso NATO ir laikosi neutraliteto, kaip ir kelios kitos Europos šalys - Šveicarija, Austrija, Airija, Suomija, Lichtenšteinas, Vatikanas, Monakas. Rusijai užpuolus Ukrainą, šios pozicijos susvyravo ir dabar Švedija ir Suomija rimtai svarsto būtinybę jungtis prie NATO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (2)