[Žinios trumpai] Kai kurie Rusijos laikraščiai jau smerkia Ukrainos karą: „Ši beprotybė turi būti sustabdyta“ (Foto)  ()

Viena Rusijos laikraščių grupė rizikavo vyriausybės valdžios rūstybe, leisdama leidinius, kuriuose skelbiama tiesa apie karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su socialinių tinklų milžine „Vkontakte“ nesusijusi leidėjų grupė „VK-media“ Uralo regione išleido savo straipsnių leidinius su viršeliu, skirtu Rusijos invazijai į Ukrainą.

Antraštė „Ši beprotybė turi būti sustabdyta“ puikuojasi ant trečiadienio leidinių „Vecherniy Krasnoturinsk“, „Vecherniy Karpinsk“, „Pro Severouralsk“ ir „Globus“.

Kairiajame kampe laikraščiai pateikia tiesioginį iššūkį Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucijai „Roskomnadzor“, kuri įsakė šalies žiniasklaidos priemonėms ištrinti pranešimus, kuriuose konfliktui apibūdinti naudojami žodžiai „užpuolimas“, „invazija“ arba „karo paskelbimas“.

„Roskomnadzor draudžia Rusijos žiniasklaidai vadinti tai, kas pastarosiomis dienomis vyksta Ukrainoje, karu“, – sakoma laikraščių pranešime. „Bet jei juodą vadinsite balta, ji nenustos būti juoda.“

Ant viršelių taip pat yra QR kodas, nukreipiantis į Change.org peticiją, prieštaraujančią karui, kurią pasirašė daugiau nei 1 mln. žmonių.

Kevinas Rothrockas, nepriklausomo leidinio „Meduza“ redaktorius, kuris pats buvo Rusijos valdžios taikinys, „Twitter“ parašė, kad „policija tikrina leidyklos biurus ir konfiskuoja visas šių laikraščių kopijas“.

 

Tuo tarpu antradienį Rusijos generalinė prokuratūra nurodė „Roskomnadzor“ išjungti nepriklausomus transliuotojus ir Kremliui svarbius kanalus „Echo of Moscow“ ir „Dožd TV“ bei blokuoti prieigą prie jų interneto svetainių.

Pareiškime „Echo of Moscow“ interneto svetainėje radijo stoties vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas pareiškė, kad bus teisiškai užginčytas sprendimas pašalinti jį iš eterio, kuris, anot jo, „įžeidžiantis žurnalistus ir Rusijos piliečius“.

Jis sakė, kad sprendime yra „politinis komponentas“ – „cenzūra, kurią tiesiogiai draudžia Rusijos Federacijos Konstitucija“.

JAV įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas pareiškė, kad toks Rusijos valdžios žingsnis „yra aiški cenzūra ir kenkia laisvam informacijos srautui“.

 

Praėjusią savaitę „Roskomnadzor“ įsivėlė į ginčą su „Facebook“, kai socialinių tinklų milžinas pareiškė apribosiantis Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių „Zvezda TV“, „RIA Novosti“, „Lenta.ru“ ir „Gazeta.ru“ skelbiamą turinį.

Nickas Cleggas, „Facebook“ patronuojančios bendrovės „Meta“ pasaulinių reikalų prezidentas, sakė, kad socialinis tinklas atmetė Rusijos valdžios prašymus nutraukti nepriklausomą faktų tikrinimą ir valstybinių grupių skelbiamo turinio žymėjimą.

Antradienį „Roskomnadzor“ paragino panaikinti prieigos prie „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrų apribojimus valstybės finansuojamoms naujienų agentūroms RT ir „Sputnik“, kurios buvo apkaltintos Kremliaus propagandos apie karą propagavimu.

Europos Sąjunga paskelbė uždraudusi Rusijos valstybės remiamiems kanalams transliuoti jų turinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: