Papasakojo, kas iš tikro vyksta Ukrainoje: „Manau, kad karą Putinas tikrai pralošė“  ()

Situacija Ukrainoje toliau blogėja, tačiau ukrainiečių ryžtas stebina kone visą pasaulį. Netoli Kijevo esantis Klaudijus Gurtajus papasakojo, kokias žmonių nuotaikas mato aplinkoje bei kokius dalykus tenka išgirsti iš savo artimiausių draugų, esančių miestuose, kur situacija šiuo metu blogiausia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo metu aš esu dvidešimt kilometrų nuo Kijevo, ir čia nesijaučia tų sprogimų iš pietinės pusės. Kiek skambinau draugams, jie patvirtino, kad dvi pirmos naktys buvo daug žiauresnės nei ši (naktis iš trečiadienio į ketvirtadienį). Gal priklausomai nuo rajono. Kijevas nemažas miestas ir atskiruose rajonuose mūšiai gali būti vertinami skirtingai“, – Delfi TV laidoje „Delfi diena“ sako jis.

Žmonės ieško informacijos, kur yra maisto

Vyras tik dar kartą pakartojo, kad žmonės susitelkę ir vieni kitiems padeda. Taip pat pašnekovas trumpai papasakojo, kaip dabar atrodo žmonių kasdienybė.

„Žmonės labai susitelkę, galima būtų pasakyti, kad galbūt jau truputį priprato prie tokių antpuolių, jeigu taip galima sakyti, – priprato. Pirmomis dienomis nežinojo, kur eiti ir ką daryti, o dabar esant oro pavojaus sirenoms visi eina į slėptuves, kažkas pasilieka namuose saugesnėse vietose ir ryte, kai pasibaigia komendanto valanda ir nėra oro pavojaus, eina ieškoti maisto, socialiniuose tinkluose daug yra tokios informacijos, kur bus vežami produktai, duona, kur bus dalinami produktai ir nemokamai, kokios parduotuvės veikia. Taigi žmonės labai susitelkę“, – pasakoja vyras.

Būna ir tokių atvejų, pasakoja vyras, kad ilgai eilėse prie prekybos centrų laukiantys žmonės taip ir nesulaukia, kad jie atsidarytų.

„Būna ir tokių atvejų. Žmonės vis tiek laukia su viltimi. Tiekimas yra, žinoma, ne toks, kaip taikos metu, bet yra nors kažkokio maisto. Jau seniai nebuvo parduotuvėse duonos ir miltų, bet vakar buvo galima nusipirkti vaisių, bananų, apelsinių, įvairūs produktai. Žmonės laukia. Pavyzdžiui, degalų užsipilti Kijeve iš viso kritiška situacija, bet truputį už miesto žmogus atstovėjo penkias valandas, kad užsipiltų dvidešimt litrų degalų“, – pasakoja vyras.

Gyventojai nebespėja nuolat nusileidinėti į slėptuves

 

Nepaisant žmonių susitelkimo, nuotaikos yra labai slogios. Su draugais iš kitų miestų bendraujantis vyras tikina, kad skirtinguose miestuose situacija gali labai skirtis.

„Tenka bendrauti su Odesoje esančiu draugu, šiandien (ketvirtadienį) skambinau mūsų žemiečiui į Charkivą, kuris gyvena daugiabutyje name aštuntame aukšte, klausiau, kaip jis, jo balsas buvo prislėgtas, kadangi jie yra su vaikais, uošvienė ir katinas, šuo ir šinšila. Sakė, kad jie tiesiog nebespėja nusileidinėti į apačią, į slėptuvę.

Sako, kad jis tikrai norėtų išvažiuoti, bet į traukinį, kuris vykdo evakuaciją, praktiškai neįmanoma įsėsti. Taigi šiandien su juo kalbėjau. Odesoje kiek ramiau, ko gero, dar bijo, bijo atakuoti jūros pėstininkai, ten vyksta kažkokia sumaištis tarp okupantų pėstininkų. Na, gyvena, gyvena... Duonos, produktų eina stovėti, panaši situacija, bet yra nesulyginama situacija su Charkive, Mariupolyje“, – sako Klaudijus.

 

Anot jo, tai, kad ukrainiečiai tokie susitelkę, jau yra Putino pralaimėjimas.

„Man atrodo situacija yra labai sutelkta, ukrainiečių tauta sutelkta, visi visokiais būdais bando padėti ir kariuomenei, bando stoti prieš okupantus, matote, kad yra tokie variantai, kad prieš tankus stoja beginkliai, yra dalijamasi informacija, maistu. Manau, kad karą Putinas tikrai pralošė“, – sako jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Greta Klimkaitė
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()