[Karšta tema] Kokį poveikį turi JAV ir Europos tiekiami ginklai į Ukrainą? Rusijos lėktuvai jau verčiami skristi naktį (Foto, Video)  ()

Analitikai teigia, kad yra įrodymų, jog neseniai Ukrainą pasiekę Vakarų šalių ginklai jau naudojami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto oro energijos mokslo bendradarbis Justinas Bronkas, sako, kad buvo vizualiai patvirtinta, kaip Ukrainoje iki šiol buvo numušta mažiausiai 20 Rusijos lėktuvų – tiek sraigtasparnių, tiek reaktyvinių lėktuvų.

Tai gerokai mažiau, nei teigia Ukrainos gynybos ministerija. Tačiau net ir mažesnis skaičius rodo, kad Rusija stengėsi įgyti viršenybę danguje, bet jai nelabai pavyksta.

Ukraina taip pat patyrė nuostolių. Tačiau JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as sakė, kad Rusijai iki šiol nepavyko sunaikinti šalies oro gynybos ir oro pajėgų.

Prieš prasidedant karui Rusijos oro pajėgos, kurios buvo sukauptos pasienyje, bent tris kartus viršijo Ukrainos karinių orlaivių skaičių.

M. Wallace'as mano, kad Ukrainos gebėjimas išlaikyti kai kurias oro gynybos priemones nepažeistas jau verčia Rusijos lėktuvus skristi naktį, kad būtų išvengta aptikimo.

 

Vakarų suteikti ginklai

Nuo peties paleidžiamos oro gynybos raketos, taip pat žinomos kaip „Manpads“ (man-portable air defence systems), yra tik vienas iš ginklų, kuriuos Vakarų šalys tiekia Ukrainai. Tarp jų – legendinės JAV pagamintos „žemė-oras“ raketos „Stinger“ – sovietų orlaivių rykštė per Afganistano okupaciją devintajame dešimtmetyje.

Tačiau sunku gauti tikslius tiekiamų ginklų skaičius. Praėjusią savaitę Wallace'as teigė, kad Vakarai dabar pristatė „tūkstančius“ prieštankinių ginklų ir „daugiau nei tūkstantį“ „Stinger“. Pasak, JAV, ginklų siuntą iš viso sudaro 17 000 prieštankinių ginklų ir 2000 „Stinger“, kuriuos atsiuntė JAV ir NATO sąjungininkai.

Didžioji Britanija ir JAV aprūpino Ukrainą ginklais ir prieš prasidedant invazijai vasario 24 d., JK atgabenant 2000 lengvųjų prieštankinių raketų (Nlaws).

 

Šautuvai ir amunicija

Tačiau dauguma šalių pradėjo siųsti ginklus tik reaguodamos į Rusijos invaziją. Iš viso ginklus tiekė 14 šalių. Tarp jų yra Švedija ir Suomija, kurios turi ilgą neutralumo istoriją ir nėra NATO narės. Tačiau abi į Ukrainą išsiuntė tūkstančius prieštankinių ginklų.

Vokietija tiekė 1000 prieštankinių ginklų ir 500 „Stinger“ raketų. Baltijos šalys taip pat pristatė tūkstančius ginklų, įskaitant „Stinger“ ir „Javelin“ raketas – vieną iš efektyviausių pasaulyje prieštankinių ginklų, kurių nuotolis yra 2,5 km. Ukraina teigia „Javelin“ raketomis jau sėkmingai sunaikinusi kelis Rusijos tankus T-72.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Naujausi ginklų pristatymai taip pat apima dešimtis tūkstančių automatinių šautuvų ir kulkosvaidžių, prieštankinių minų ir šimtus tonų amunicijos, taip pat kūno šarvų ir šalmų bei medicinos reikmenų.

Kaip atgabenami ginklai?

JK teigia padedanti „palengvinti“ šių ginklų pristatymą. Tačiau Vakarų pareigūnai nepateikia išsamios informacijos apie tai, kaip veikia tiekimas.

Tačiau ne paslaptis, kad nors Rusijos karinės operacijos buvo sutelktos Rytų Ukrainoje, žmonių ir atsargų srautai iš šalies vakarų tęsiasi per kaimynines Europos valstybes. Estijos, Švedijos ir Danijos gynybos ministerijos patvirtino, kad pastarosiomis savaitėmis jų ginklų atsargos sėkmingai pasiekė Ukrainą.

Kiek padedai šios ginklų siuntos?

Vakarų tiekiami ginklai gali turėti įtakos, bet tik tuo atveju, jei Ukraina ir toliau turės ginkluotųjų pajėgų, galinčių juos panaudoti.

 

Bronkas sako, kad Ukrainos sugebėjimas išlaikyti kai kurias senesnes, sovietmečiu sukurtas oro gynybos sistemas, kurių nuotolis yra didesnis, privertė Rusijos lėktuvus skristi žemiau. Dėl to jie yra labiau pažeidžiami Vakarų tiekiamų trumpesnio nuotolio „žemė-oras“ raketų.

Be tų ilgesnio nuotolio oro gynybos sistemų Rusijos orlaiviai galėtų skristi aukščiau, kad išvengtų trumpesnio nuotolio oro gynybos pavojų.

Tuo tarpu JAV ir Europos sąjungininkai siekia padidinti ginklų tiekimą Ukrainai prieš Rusijai bandant nusitaikyti į bet kokias ginklų tiekimo linijas.

Vakarų ginklų tiekimas padeda, bet vis tiek reikia kariuomenės, kuri mokėtų juos panaudoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(1)
(52)

Komentarai ()