[Karšta tema] Paslaptingasis „čegetas“ – kas yra Putino branduoliniame portfelyje? Jo turinys buvo paviešintas vienintelį kartą (Foto, Video)  (2)

Kas tai yra paslaptingasis „čegetas“ – branduolinis lagaminėlis, kurį visada su savimi turi Rusijos prezidentas Putinas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-11 [Karšta tema] Paslaptingasis „čegetas“ – kas yra Putino branduoliniame portfelyje? Jo turinys buvo paviešintas vienintelį kartą (Foto, Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Čegetas“, paslaptingas portfelis, kurį Vladimiras Putinas visur nešiojasi, yra branduolinis portfelis, kuris yra automatinės karinės valdymo ir valdymo sistemos dalis. Rusijos vadovas jį gavo 1999 metų gruodžio 31 dieną, o nuo to laiko jo turinys buvo paviešintas tik vieną kartą.

Tai įvyko per Rusijos televizijos kanalą. Juo vyriausybė siekė pademonstruoti, kad ji yra viena galingiausių šalių pasaulyje ginklų atžvilgiu. Be kita ko, jie nuėjo taip toli, kad teigė galintys suaktyvinti branduolinę sistemą, kuri per kelias minutes sunaikintų milijonus gyvybių.

Kas yra „čegeto“ viduje? Grubiai tariant, tai atrodo kaip kažkoks labai senamadiškas kompiuteris. Nemažai detalių apie jį yra įslaptinta, todėl nedaug žinoma, kaip jis veikia. Rusijos žiniasklaidoje rodytas vaizdas atskleidė gana archajišką elektroninę sistemą, apsaugotą pilkšvu korpusu. Jame taip pat yra mažas juodas ekranas ir daug mygtukų. Dauguma jų yra baltos spalvos, nors vienas raudonas mygtukas išsiskiria iš kitų.

 

Įdomu tai, kad teoriškai mygtukas, kuris aktyvuotų sistemą, yra centrinis baltas. Nežinome, kokią naudą turi kiti ir ar jie tikrai suaktyvins branduolinę sistemą, kuria taip giriasi Rusijos lyderiai. Matyt, tai padarytų per šifruotą ryšių sistemą.

 

Jo ištakos siekia devintąjį dešimtmetį, kai jis buvo sukurtas per trumpą Jurijaus Andropovo kadenciją. Į aktyvią tarnybą jis įtrauktas 1985 m. kovo mėn., kai SSRS vadovu tapo Michailas Gorbačiovas. Rusijoje tai yra prezidento valdžios simbolis. Jo pavadinimas yra nuoroda į kalną Rusijos Kabardino Balkarijos regione.

Rusijos prezidentas (vyriausiasis vadas) visada turi po ranka branduolinį lagaminėlį. Paprastai daroma prielaida, nors tiksliai nežinoma, kad branduoliniai portfeliai išduodami ir gynybos ministrui bei generalinio štabo vadui.

Branduolinio karo atveju, Generalinis štabas priima signalą ir pradeda branduolinį smūgį perduodamas leidimo kodus raketų šachtos paleidimo kompleksams/balistines raketas turintiems povandeniniams laivams arba nuotoliniu būdu paleisdamas atskiras tarpžemynines balistines raketas.

„Čegetas“ buvo aktyvuotas vienintelį kartą – 1995 m. sausio 25 d. Norvegijos raketos incidento metu. Lagaminėlis buvo suaktyvintas kaip atsakas į klaidingai identifikuotą „Brant XII“ keturių pakopų zondavimo raketą, kurią paleido Norvegijos ir JAV mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai (2)