[Karšta tema] Kas yra „Anonymous“ grupuotė ir kodėl jie kovoja Ukrainos pusėje? Ir kas įkvėpė žymiąsias jų kaukes (Foto, Video)  ()

Programišių grupė „Anonymous“ paskelbė kibernetinį karą Rusijai, reaguodama į jos ataką prieš Ukrainą. Bet kas yra „Anonymous“ ir kodėl jie stoja į Ukrainos pusę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lengvai atpažįstami iš baltos kaukės su šypsena, „Anonymous“ yra decentralizuoto tarptautinio technologijų aktyvistų ir įsilaužėlių kolektyvo nariai. Kaip jie tvirtintų, „Anonymous“ nėra niekas ir yra visi kartu, kiekvienas gali prisidėti savo įsilaužimo pastangomis koalicijos vardu.

Jų taikiniai buvo vyriausybės, valstybinės organizacijos, technologijų milžinės ir didelės įmonės. Galbūt jie labiausiai išgarsėjo dėl savo politiškai ir socialiai motyvuotų kibernetinių atakų. Daugelis juos laiko „skaitmeniniais superherojais“, kurie tarnauja teisingumui, ypač kai teisėsauga to nepadaro.

Manoma, kad grupė atsirado 2003 m. pranešimų lentoje „4chan“, kuri suteikė pavadinimą „Anonymous“ visiems vartotojams, kurie nusprendė nenurodyti savo vartotojų vardų. Dažniausiai paaugliai, vartotojai susirinkdavo į virtualius pokalbius aptarti šiuolaikinės politikos.

Smulkaus masto įsilaužimai prasidėjo kaip suderintos išdaigos ir reidai internetiniuose žaidimuose ir pokalbių kambariuose. Tačiau 2008 m. grupė pradėjo rinktis rimtesnius taikinius, pavyzdžiui, Scientologijos bažnyčią. Tuo pačiu metu jų firminės Guy Fawkes kaukės, kurias įkvėpė Davidas Lloydas filme „V for Vendetta“, tapo „Anonymous“ ir jų maišto prieš valdžios piktnaudžiaujus simboliu.

 

Koalicija prieš priespaudą

Laikui bėgant daug žmonių buvo suimti dėl ryšio su „Anonymous“ JAV, JK, Indijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Turkijoje ir kitose šalyse. Grupė atkreipė FTB ir įvairių vyriausybių dėmesį po daugybės didelio atgarsio sulaukusių kibernetinių atakų.

2010 m. „Anonymous“ taikėsi į „PayPal“, „Visa“, „Amazon“ ir „Mastercard“, kurios nutraukė „WikiLeaks“ dotacijų mokėjimą.

Vėliau, 2011 m., Tuniso revoliucijos metu jie sėkmingai pradėjo DDoS atakas aštuoniose Tuniso vyriausybės svetainėse. Tęsdami savo paramą Arabų pavasariui, jie per Egipto revoliuciją nutekino šimtų Artimųjų Rytų vyriausybės pareigūnų el. pašto adresų ir el. laiškų slaptažodžius bei nulaužė Egipto vyriausybės svetaines.

 

Po to byvo įvykdyta daugybė išpuolių: nuo įsilaužimo į Sirijos gynybos ministerijos interneto svetainę iki prisijungimo prie Nigerijos liaudies išlaisvinimo fronto.

Nors ne visi kolektyvo poelgiai visada turėjo teigiamą rezultatą, jie pelnė kovotojų už teisingumą reputaciją.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()