Rusai rado būdą, kaip nuskristi į Europą: kelias driekiasi ir per Lietuvą  ()

Serbų oro linijos „Air Serbia“ padvigubino skrydžių maršrutu Maskva–Belgradas skaičių. Šios oro linijos gali kirsti Europos Sąjungos (ES) oro erdvę. Tuo naudojasi Rusijos gyventojai – apeina galiojančius draudimus ir keliauja Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro linijos „Air Serbia“, kurios didžiąja dalimi priklauso valstybei, tam, kad patenkintų sparčiai augančią paklausą, padvigubino tiesioginių skrydžių iš Maskvos į Belgradą skaičių iki 15 per savaitę, skelbia „The Guardian“.

Paklausa, pasak portalo, padidėjo po to, kai ES dėl Rusijos invazijos į Ukrainą uždarė savo oro erdvę rusų oro vežėjams.

Taip Rusijos gyventojai, keliaudami iš Maskvos į Belgradą, o iš čia ir į kitas Europos valstybes, gali apeiti galiojančius draudimus.

„Serbija nepriklauso Bendrijai ir atsisakė įvesti Rusijai sankcijas, tačiau jos lėktuvai laisvai gali kirsti ES oro erdvę“, – rašo „The Guardian“.

Į Belgradą atvykę rusai toliau keliauja į Kiprą, Prancūziją, Šveicariją, Italiją, Jungtinę Karalystę, Slovėniją, Austriją, Vokietiją ir Ispaniją.

„Labiausiai pastebėtina tai, kaip greitai Serbija tapo kelionių tarp Rusijos ir Europos vartais“, – teigia kelionių analizės bendrovės „ForwardKeys“ atstovas Olivier Ponti, kurį cituoja „The Guardian“.

Apie tai, kad Serbija padeda Rusijai išvengti sankcijų, savo „Twitter“ paskyroje skelbia ir Ukrainos Kultūros ir informacijos politikos ministerijos Strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo tarnyba.

Per Lietuvą – 30 „Air Serbia“ skrydžių

 

Oro linijų „Air Serbia“ maršrutas į Maskvą ir iš jos tęsiasi per Lietuvą.

„Nuo vasario 27 d. 00 val. Lietuvos laiku Vyriausybės sprendimu šalies oro erdvė buvo uždaryta visiems vežėjams, kurie turi Rusijos Federacijos išduotą oro vežėjo pažymėjimą. Todėl „Air Serbia“, nepaisant krypties, ne tik gali vykdyti tranzitinius skrydžius per Lietuvos teritorijos oro erdvę, tačiau šiuo metu yra priversti skristi lanku dėl taikomų apribojimų ir vykdomų karo veiksmų, kad išvengtų Ukrainos bei Baltarusijos pietinės dalies teritorijų“, – 15min komentavo valstybės įmonės „Oro navigacija“ generalinis direktorius Saulius Batavičius.

 

Įmonės duomenimis, nuo vasario 27 dienos iki kovo 7-osios per Lietuvos teritorijos oro erdvę „Air Serbia“ įvykdė 30 skrydžių.

L.Kasčiūnas: toks elgesys nederamas

Serbija, siekianti narystės ES, bet tuo pačiu padedanti Rusijai apeiti sankcijas, sėdi ant dviejų kėdžių, 15min komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

 

 

„Toks elgesys nedera su ES integracijos keliu“, – pirmadienį teigė politikas.

Ar dėl pagalbos Rusijai Serbijai būtų galima pritaikyti sankcijas?

L.Kasčiūnas tuo abejojo: „Įvesti sankcijas kaip tokias būtų sudėtinga, nebent reikėtų atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, ar yra [tarp rusų ir serbų] įvykęs koks nors susitarimas.“

Politiko įsitikinimu, nubausti Serbiją būtų galima nebent per sąsajas su europine parama ir ta pačia integracija Bendrijoje.

„Tokie dalykai negali būti palikti“, – pridūrė jis.

Prasidėjus Rusijos puolimui vasario 24-ąją, Ukraina uždarė savo oro erdvę skrydžiams. Kiek vėliau savo oro erdvę rusų oro vežėjams uždarė Europos Sąjunga, o Rusija savo ruožtu uždraudė pas save įskristi Europos šalių oro linijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Indrė Jurčenkaitė
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()