[Žinios trumpai] Chodorkovskis ragina NATO skubiai imtis veiksmų: „negalvokite, kad Putinas kariauja su Ukraina, tikslas visai kitas“  ()

Rusijos politikas ir buvęs Kremliaus politinis kalinys Michailas Chodorkovskis kritikavo Vakarų lyderius dėl nesugebėjimo atsakyti į Rusijos invaziją į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo Censor.NET , jis apie tai rašė britų leidinio „The Economist “ autoriaus skiltyje.

"Jums (Vakarų lyderiai – Red.) reikia suprasti, kad Putinas tiki, kad jis jau seniai kariauja su Amerika, o ne su Ukraina. O dabar Amerika ir NATO elgiasi taip, lyg trauktųsi. Ir jis nėra vienintelis banditas (pasaulyje – Red.), kuris taip mato šią situaciją. Kiti banditai stebi ir laukia tinkamo momento, kol pasauliui išaiškės Amerikos pažeminimas“, – sakė M. Chodorkovskis.

Jis mano, kad jei Putinas nebus sustabdytas danguje virš Ukrainos, NATO turės su juo kovoti ant žemės.

"Kalbant apie branduolinius ginklus, Rusijos prezidentas turi didybės maniją. Jis nepaliauja galvojęs tapti Stalino lygio istorine asmenybe. Bet jis nėra savižudis, nes kitaip jis nesėdėtų didžiulio stalo gale bijodamas dėl savo gyvybės. Tačiau jis įsitikinęs, kad niekas prieš jį nepanaudos branduolinio ginklo ir nežiūrint to, NATO su kiekviena diena atsisako nustatyti „neskraidymo zoną“ danguje virš Ukrainos.

Nenorėčiau, kad mano šalis įsitrauktų į pasaulinį konfliktą su NATO, bet bandymas susikalbėti su smogiku nenaudojant jėgos prieš jį tikrai sukels III pasaulinį karą“, – pridūrė jis.

M. Chodorkovskis tvirtina, kad Putinas bet kokį bandymą sumažinti Vakarų vyriausybių eskalavimą vertina kaip silpnumo ir neryžtingumo požymį. M.Chodorkovskio teigimu, V.Putino tarnyba KGB ir jo sąsajos su nusikalstamumu Sankt Peterburge 1990-aisiais įskiepijo jam žudiko ir bandito mentalitetą.

 

Buvęs Kremliaus politinis kalinys aiškina, kad rusų banditams nenoras griebtis jėgos – silpnumo ir atsilikimo požymis. Todėl, pabrėžia M. Chodorkovskis, Vakarų diplomatinės pastangos V. Putino akyse atrodo kaip silpnybė.

Jis teigia, kad Putinas nuolat kariavo agresyvius karus prieš savo kaimynus, siekdamas pakelti savo politinį reitingą tarp rusų ir nukreipti dėmesį nuo kitų klausimų. Štai kodėl V.Putinas 2008 metais pradėjo karą Gruzijoje, 2014 metais aneksavo Krymą ir pradėjo karą Donbase.

Tačiau M. Chodorkovskis įsitikinęs, kad po karo Ukrainoje 2022-aisiais Rusija bet kokiu atveju susilpnės. Anot jo, ekonomika dėl įvestų sankcijų patiria niokojančius kirčius ir nuostolius, o socialinė-politinė situacija bus nestabili dėl to, kad daugelis karių į Rusiją grįš karstuose bet kokiomis aplinkybėmis: tiek pralaimėjimo, tiek laimėjimo atveju. Net ir okupantų pergalės atveju Rusijos Federacijos kariai mirs Ukrainoje. Jis įsitikinęs, kad ukrainiečiai vykdys partizaninį karą, žudys rusų okupantus, net jei Putinas engs ir okupuos visą Ukrainą.

 

Kiti Rusijos prezidento rinkimai turėtų vykti 2024 m., todėl M. Chodorkovskis perspėja, kad V. Putinas pasiruošęs pradėti naują karą. Politiko teigimu, kitos Rusijos agresijos aukos gali būti Lenkija arba Baltijos šalys, jei NATO ir JAV nesikiš ir neprispaus Putino už agresiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(4)
(89)

Komentarai ()

Susijusios žymos: