Rusija galimai ruošiasi pato situacijai: jeigu tai įvyks, šis periodas bus labai žiaurus ir pareikalaus dar daugiau kraujo  ()

Rusijos kariuomenės nesėkmės gali lemti labai žiaurų ir dar daugiau kraujo pareikalausiantį periodą – tokią prognozę pateikė karo analitikai, pabrėžę, kad Vladimiro Putino režimui neįgyvendinus pirminio plano daugės negailestingų bandymų palaužti užtikrintai besipriešinančią Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią išvadą pateikė JAV esantis Karo analizės institutas.

Pasak ekspertų, Rusijos pajėgų planas greitai užimti svarbiausius Ukrainos miestus žlugo, o karo situacija, panašu, artėja prie pato situacijos.

Jau fiksuojama, kad rusai ruošia apkasus Kijevo apylinkėse bei kituose taškuose. Nors atakos rengiamos visoje Ukrainoje, kone didžiausią Rusijos agresiją patiria Mariupolis.

Pasak ekspertų, Mariupolio apgultis vyksta pernelyg ilgai, todėl netgi ir palaužus uostamiesčio gynėjus Rusijai vargu ar galės pasigirti pakankama papildoma karine galia, kuri padarytų didelę įtaką karo eigai.

Ypatingai tvirto pasipriešinimo Mariupolyje sulaukusi Rusija aplink šį miestą subūrė stiprias pajėgas – tam panaudotos pajėgos Rytų ir Vakarų pusėse.

Pasak specialistų, jeigu Rusijai būtų pavykę Mariupolį užimti greitai arba patyrus nedidelius nuostolius, agresoriai būtų turėję pakankamai galios nukreipti ją Zaporižės ir Dnipro miestų link.

Tačiau viską sujaukė Mariupolio gynyba, kuri rimtai susilpnino šiame regione veikiančias Rusijos pajėgas. Karo analizės instituto ekspertai teigė, kad Mariupolyje vykstanti „žingsnis po žingsnio“ stiliaus kova Rusijai kainuoja ne tik karinę galią, bet ir laiką bei iniciatyvą.

„Jeigu ir kai Mariupolis galutinai kris, dabar miestą apsupusios Rusijos pajėgos gali nebeturėti pakankamai galios dramatiškai pakeisti karinę kampaniją, atakuojant Vakarų kryptį“, – rašė specialistai.

Pasak specialistų, Rusija neįgyvendinus pagrindinio Vladimiro Putino režimo plano ruošis vadinamajai pato situacijai.

Ką kare reiškia pato situacija?

 

Pasak karo analitikų, jeigu tai įvyks, šis periodas bus labai žiaurus ir pareikalaus dar daugiau kraujo.

„Pato situacija nėra ginklų sudėjimas ar ugnies nutraukimas. Tai situacija kare, kai kiekviena pusė vykdo operacijas, kurios situacijos fundamentaliai nepakeičia. Tokios operacijos gali padaryti daug žalos ir daugybę aukų“, – teigė specialistai.

Kaip pavyzdį jie pateikė vienus garsiausių Pirmojo pasaulinio karo mūšių – Somos, Verdeno. Pabrėžia, kad šie mūšiai įvyko būtent esant pato situacijai ir nė vienas jų netapo išeitimi iš susidariusių aplinkybių, nors į istoriją pateko dėl savo žiaurumo.

 

Rusijos sukeltame kare tai reiškia, kad rusai ir toliau bombarduos Ukrainos miestus ir žudys civilius, bandydami palaužti ukrainiečius. Pastarieji ir toliau vykdys kontratakas, taip silpnindami okupantus.

Rusija pato situacijoje viltųsi palaužti Ukrainos pajėgų ryžtą priešintis, o tam pasitelktų bandymus pademonstruoti, kad Kijevas negali išstumti rusų pajėgų ar sustabdytų atakų, nors šiems ir nepavyksta užimti miestų.

Ukrainai sustabdžius pirminę Rusijos karinę kampaniją galėtų prasidėti pavojingas naujas periodas, kuris virstų išbandymu Ukrainai ir Vakarams.

„Vakarų paramos tęstinumas ir didinimas Ukrainai būtų kritiškai svarbus, kad šalis išgyventų tą naująjį periodą“, – rašoma ataskaitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: