[Karšta tema] Kokios šalys yra didžiausios ginklų eksportuotojos pasaulyje? 76% atitenka vos penkioms valstybėms (Foto, Video)  ()

Kokios šalys šiandien yra ginklų eksporto viršūnėje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Net 76% ginklų eksporto 2015–2019 m. laikotarpiu sudarė tik penkios šalys – JAV, Rusija, Prancūzija, Vokietija ir Kinija. Pagal naujausią Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) ataskaitą, 36% didžiojo penketo karinio eksporto atiteko Jungtinėms Valstijoms – šalis yra didžiausia ginklų pardavimo lyderė visame pasaulyje.

Pusė jos eksporto buvo nukreipta į Artimuosius Rytus, o konkrečiau – 25% – į Saudo Arabiją. 2019 metais JAV Kongresas diskutavo dėl tam tikrų šiai šaliai skirtų ginklų pardavimo apribojimų nustatymo, tačiau Donaldui Trumpui ir Saudo Arabijos monarchijai pavyko išvengti šių kliūčių ir užtikrinti ginklų tiekimą, skatinantį karinę Saudo Arabijos plėtrą regione.

Jei Jungtinės Valstijos pastaraisiais metais didina savo rinkos dalį, Rusija akivaizdžiai smunka. Pagrindinė priežastis – sumažėjusi paklausa Indijoje, kuri, nors ir išliko pagrindinė Rusijos partnerė, (25% viso Rusijos eksporto), 2010–2014 metais 47% sumažino ginklų užsakymų iš Rusijos.

 

Bandydama paįvairinti savo tiekėjų katalogą, Indija, pasinėrusi į istorinę teritorinę įtampą su Pakistanu, taip pat perpus sumažino ginklų importą iš JAV, tačiau be jokios abejonės, didžiąja auka tapo Rusija.

 

Ginklų pramonė taip pat yra ramstis Europoje, kur Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Ispanija ir Italija 2015–2019 m. sudarė 23% ginklų eksporto.

Prancūzija daugiausia dėmesio skiria Viduriniams Rytams ir Indijai, ypač „Rafale“ kovinių lėktuvų eksportui; Vokietija siunčia povandeninius laivus į Aziją ir Okeaniją, o Jungtinė Karalystė tiekia ginklus Artimuosiuose Rytuose.

Nors užsienio ginklų pirkimas sumažėjo tokiuose regionuose kaip Amerika, Afrika, Azija ir Okeanija, Europoje užfiksuotas didžiausias ginklų importo augimas. Švedijos instituto analizės duomenimis, daugumos Europos valstybių ir Rusijos santykių pablogėjimas yra puiki paskata šiam augimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()