[Žinios trumpai] JK karininkas perspėjo, kad naujas Rusijos žingsnis yra labai gudrus ir tai gali sukelti „reikšmingą ir nepataisomą smūgį“ galutinei Ukrainos gynybai  (5)

Pasak karo eksperto, Vladimiro Putino sprendimas sutelkti savo karinę operaciją į Donbaso „išvadavimą“ gali būti esminis momentas, kai kils didžiausias pavojus Ukrainos išlikimui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-27 [Žinios trumpai] JK karininkas perspėjo, kad naujas Rusijos žingsnis yra labai gudrus ir tai gali sukelti „reikšmingą ir nepataisomą smūgį“ galutinei Ukrainos gynybai  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pajėgos ir toliau susiduria su įnirtingu Ukrainos pasipriešinimu, Maskvos invazijai vykstant jau antrąjį mėnesį. Putino armijai per tą laiką pavyko užimti tik vieną didelį miestą – Chersoną Ukrainos pietuose. Tačiau naujausi pranešimai rodo, kad Ukraina dabar pradėjo didelį atsakomąjį puolimą, siekdama susigrąžinti uostamiestį.

Rusijos generalinio štabo vyriausiojo operatyvinio direktorato vadovas Sergejus Rudskojus penktadienį tvirtino, kad Rusija pasiekė „pagrindinius pirmojo savo operacijos etapo tikslus“ ir dabar susitelks į Donbaso „išvadavimą“.

Buvęs britų karininkas perspėjo, kad toks žingsnis gali sukelti „reikšmingą ir nepataisomą smūgį“ galutinei Ukrainos gynybai.

Gynybos ir saugumo ekspertas Dominicas Nichollsas sakė, kad prezidentas Zelenskis susidūrė su sunkia karine ir politine dilema: tvirtai laikytis ir ginti Donbasą ar trauktis.

Jei Ukrainos pajėgos liktų vietoje, joms grėstų grėsmė būti atkirstoms, apsuptoms Rusijos pajėgų ir nugalėtoms lauke.

Kartu traukimasis ir Donbaso atidavimas rusams būtų didelis smūgis ukrainiečių moralei ir susilpnintų Zelenskio derybines pozicijas būsimose taikos derybose su Maskva.

Nichollsas sakė: „Jei Ukrainos pajėgos rytuose bus atkirstos ir apsuptos Rusijos karių, nesvarbu, kad 13 iš 16 bataliono taktinių grupių, kurias Maskva atsiuntė į operacijų sritį, yra šauktiniai, tai gali būti reikšmingas ir nepataisomas smūgis galutinei Ukrainos gynybai“.

Jis pažymėjo, kad Rusijos pajėgos praėjusią savaitę atkovojo strateginį Izyumo miestą, vartus į Donbasą.

 

„Jie (rusai) negali pasitraukti. Jei tai padarytų susitikus su priešu, būtų reikalaujama susigrąžinti Dniepro upės Vakarų kranto šventovę, kuri yra pasiekiama iš trijų skirtingų pusių. Tai būtų karinė kvailystė. Volodymyrui Zelenskiui taip pat būtų sunki politinė dilema atsisakyti tokios sunkiai kovojančios ir totemiškos žemės.“

„Ukraina kariauja su Rusija nuo 2014 m. Tas karas buvo vykdomas (šiaip ar taip) šalies rytuose. Ir jei norima, kad šis konfliktas būtų baigtas derybomis – kaip tai daro beveik visi – Zelenskis nenorės leistis į derybas su jau pralaimėtomis Donecko ir Luhansko sritimis.“

„Vladimiras Putinas negali užbaigti šios neapgalvotos, juokingos ir nelegalios avantiūros be Donbaso. Be jo jis neišgyvens.“

 

„Tačiau lygiai taip pat Zelenskis negali leisti Ukrainai prarasti šią sritį“.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos remiami separatistai dabar kontroliuoja 93 procentus Ukrainos Luhansko srities ir 54 procentus Donecko srities. Kartu abu regionai sudaro vadinamąjį Donbasą. Karas šioje vietovėje siautėja nuo 2014 m.

Ukrainos pajėgos pradėjo didžiulę kontrataką, siekdamos atgauti Chersoną. JAV gynybos pareigūnai pranešė, kad ketvirtadienį prasidėjus Ukrainos puolimui Rusijos pajėgos pradėjo prarasti uostamiesčio kontrolę. Pranešimuose teigiama, kad Ukrainos sukarintos ir karinės pajėgos veržiasi į miestą iš įvairių krypčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(1)
(47)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: