[Žinios trumpai] Rusijos kariuomenė Ukrainoje perėjo prie plano B, taikomas įrankių rinkinys yra platus ir itin žiaurus  ()

Iš viso Rusija Ukrainoje paleido daugiau nei 1200 balistinių, sparnuotųjų ir viršgarsinių raketų, iš jų 467 – gyvenamuosiuose rajonuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo vasario 24 d. Rusija į Ukrainą paleido daugiau nei 1 200 balistinių, sparnuotųjų ir viršgarsinių raketų, iš jų 467 į gyvenamuosius rajonus.

TSN teigimu, tai kovo 29 dieną JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą pareiškė Ukrainos nuolatinis atstovas prie JT Sergijus Kyslica.

„Žlugus pradiniam blickrygo planui, Rusijos pajėgos perėjo prie plano B. Šiuo planu siekiama išprovokuoti humanitarinę katastrofą visoje Ukrainoje ir sunaikinti šalies žemės ūkio potencialą, siekiant įbauginti Ukrainos politinę vadovybę ir žmones iki kapituliacijos“, – sakė Kyslica.

Jis pažymėjo, kad „įrankių rinkinys yra platus ir itin žiaurus. Tai apima tyčinį gyvenamųjų rajonų ir ypatingos svarbos infrastruktūros objektų naikinimą, raketų atakas visoje šalyje, miestų apgultį, susitarimų dėl humanitarinių koridorių pažeidimus, terorą prieš civilius gyventojus okupuotose teritorijose, įskaitant grobimus ir žmogžudystes. Dabar įsibrovėliai pagrobė apie 30 vietos lyderių, aktyvistų ir žurnalistų.“

„Mariupolis tebėra kraujuojanti žaizda pačioje Europos širdyje. Vietos valdžios duomenimis, žuvo mažiausiai 5000 žmonių. Beveik 150 000 gyventojų tebėra apsupti, jiems atimtos bet kokios pagrindinės gyvenimo sąlygos. Juos reikia evakuoti, bet ne į agresoriaus teritoriją. Rusijos bandymai tai padaryti yra ne tik ciniška veidmainystė, bet ir šiurkštus įstatymų pažeidimas, tarptautinės humanitarinės teisės, ypač 1949 m. Ženevos konvencijos pažeidimas. Apie 40 000 ukrainiečių buvo priverstinai išvežti į Rusiją ir Baltarusiją“, – sakė Kyslica.

 

Tuo pat metu rusų okupantai apšaudo evakuacines kolonas, kurios bando iš Mariupolio išvykti į neokupuotą Ukrainos teritoriją.

 

UNICEF duomenimis, per karo Ukrainoje mėnesį teko perkelti 4,3 mln. vaikų (šalyje yra 7,5 mln. vaikų), 1,8 mln. iš jų išvyko į užsienį. Rusų okupantai nužudė mažiausiai 143 vaikus, o 216 buvo sužeisti.

„Skubiai reikia humanitarinių veiksmų. Kartu reikia turėti omenyje, kad humanitarinė katastrofa Ukrainoje yra Rusijos karinės strategijos elementas. Kad būtų veiksminga, bet kokia iniciatyva turėtų būti siekiama pakeisti bendrą Rusijos požiūrį į Ukrainą, o ne bergždžiai bandyti pritraukti agresorių kaip partnerį humanitariniame kelyje“, – sakė Kyslica.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: