[Žinios trumpai] Visiškas fiasko Rusijai: skelbė, kad neįmanoma numušti naujausio ir „itin manevringo“ drono „Orlan“, ukrainiečiai su MANPADS pastatė į vietą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2022-04-11 13:09
Anot wiki to drono ir stinger raketos kaina panaši apie 80-120k USD. Velnias už tokią kainą nesugebėjo atlieti formoj iš "karbono" paprasto kompozitinio RC lėktuvėlio ir variklio išmetimo dujas sumaišyti su daug išorės oro prieš išmetimą? Taip toks UAV taptu stealth (lyg ir) su musės dydžio radar cross section ir beveik neskleistu IR spindulių, apskritai virš mūšio lauko neskleistu IR spindulių, nes gali kažkiek sklęsti kaip sklandytuvas. O esant 1+km aukščio jo nesimato ir nesigirdi. Jei ką patys matot koks efektyvus ginklas yra UAV ir dronai kamikadzės abiejuose pusėse. Lietuvai reikėtu orientuoti į tai ginkluote.
kestutisz 2022-04-11 14:46
Tu kažkaip sudėtingai galvoji. https://www.facebook.com/149400136011/p ... 269056012/ - net tos "didelės rezuliucijos" foto/video daromos su 1000'tinės serijos fotoaparatais su 50mm be jokios stabilizacijos. O modulio "dujų maišymui" tiesiog parduotuvėje nebuvo... Edit: tiesa, ten rašo jog Starstreak'u nukirto - tai jam joks ten šiluminis pėdsakas nesvarbu, taikomas lazeriu. Na ir tas entuziazmas už brangiai numušinėti realiai šlamštą gali greitai baigtis - už kelis šimtus galima siųsti tokios pat išvaizdos iš putoplasto, grynai raketom rinkti.
Benediktas 2022-04-11 15:29
Nemanau, kad leisti priešui filmuoti savo pozicijas nieko nekainuoja. Kaip tu atspėsi, kuri tikra, o kuri iš putoplasto? Šita buvo tikra.
kestutisz 2022-04-11 15:48
Net ir kare yra ekonomika. Taip, kol kas visiem labai įdomu, ypač developeriams - kiek realiai veikia tai ką jie kūrė dešimtmečiais, bet ilgesnėj perspektyvoj reikia galvot apie kažką kito. Nėra tuose orlanuose labai plačiajuosčių siųstuvų ar sat linkų, greičiausiai išvis koks tipinis, tad reikia tokius nagrindėti kaip gesinti, kaip išskaičiuoti kur operatorius ir nusiųsti jam dovanų (gal net pakišant kitą orlaną vietoj perimto, prikimšus jį sprogmenų), t.t. ir pan.
kestutisz 2022-04-11 15:50
Tą darė dar azerai prieš armėnus su kukurūznikais. Statė RC valdymą ir siuntė būriais. O tuo pat metu normalūs dronai sekė iš kur bus judesys.
kestutisz 2022-04-14 00:25
Nu tai darom projektą :) (jei nesusimušim dėl pandemijos valdymo) :) Realiai šiaip patys ukrainiečiai turi skirtingos paskirties dronų, realiai developinamų, tik nespėjo prigamint pakankamai: stebėjimui Leleka-100, begalės sparnų, copterių kamikadzės Pilum, ST-35 “Silent Thunder” (Грім) To masinio Bayraktaro variklis - ukrainietiškas, patys sparnai/fiuzeliažas manau nėra kažkoks stebuklas Ko galbūt reikia žmonėm jau esantiem fronte - kaip tik tokių alia pripučiamų, dėmesio nukreipimui, raketų rinkimui. Ir šiais laikais visai tai realiai padaroma. Pvz pats galvoju ar galima būtų iš kokio metalizuoto nailono, kaip airbagą pasiūti, greitai išskleidžiamą ir su atskiru miniamaliu valdymo bloku, Galiam ir iš putoplasto aišku, bet čia kaip turimų/turėtų putinukų ir pan likimas - vargelis su transportavimu, net taikos metu niekur jie beveik ir nepaskraidė.
kestutisz 2022-04-14 12:51
Tai gali. Net nereikia CNC - realiai mini "staklės" pasidaro iš poros profilio formos tašelių ir kaitinamos vielos. TIk, kad ne frontui tai vistiek. Ten reikia kompatiško daikto kurį per gan trumpą laiką galima išplėsti iki skrendančio. Plius elektronika/variklis/etc turi būt kažkas tipo PowerUp 4.0, kur tiesiog imi iš dėžutės ir dedi ant (kažkaip išdrožto) sparno.
HardAxe 2022-04-14 15:50
Pakūrk, išvalysiu viską. Gal kokį nextcoud`ą ar pan? Bet mano galva tai mes tik sofos ekspertai diskutuojantys apie teorinius lėktuvėlius.
conjurer 2022-04-14 16:05
(deleted)
kestutisz 2022-04-14 16:06
Dar blogiau - kai apie nieką, be termino sausai šnekama gali būt ir tikru ekspertu, visitek niekas nepajudės :) Ir atvirkščiai - kaip sakoma bezdžionė virto žmogumi ir pradėjo dirbt kai kažkas į rankas paėmė lazdą, tad darant tikrai galima ir iš nieko kažką išspausti :) Šiaip kokia reali net ne techninė problema yra, kad viskas kas įdomu - pas mus realiai uždrausta. Max 120 metrų* aukščio, tik matymo zonoje, kalba apie kažko išmetimą (airdrop) beveik kriminalas, o rinktukai išvis kažkokia speciali kategorija, kad niekas nenorėtų kažko konstruoti (net nžn kaip dar modeliuotojai begyvena). Taisyklės praktiškai kaip nurašytos nuo kokių kiniškų DJI "rekomendacijų", kad nu tikrai neatsirastų "konkurentų". Net nežinau kaip su valdymo atstumu, ar vis dar legalu daryti tai ką darydavom prieš 20 metų - radio linkus tarp miestų nelicencijuotais 2.4gh. tipinėm wifi plokštėm. Arba jei prie RC tai būtų koks ESP32/ESP8266 su išorinėm antenytem, o gal LoRa 868Mhz. * gali sukonstruot kažką tobulo iki 100m, bet skrydis kilometro ar pan aukštyje praktiškai neturės nieko bendro su tuo ką testavai pažemėje.
HardAxe 2022-04-14 17:11
Tai ir tegu skraido 100-500m aukštyje. Pats tas aukštis vaikiškam lėktuvui fotkint kareivius. Radio klubo teritorijoj aukštis berods 300m? LoRa geriausiai traukia iš įperkamų. Yra expressLRS sistema su 2.4GHz arba 868 dažniais. Bet norėdamas likti gyvas po pirmo antidronų agentūros susitikimo, turėtum naudot kokią nors egzotiką. Legalu būtų turėti atsarginį kanalą ant 27MHz arba bet kur HAM ruože. Išeitų, kad 868 ar 2.4 dvipusis ryšys su valdymu ir telemetrija kol viskas gerai, bet lieka vienkryptis 27MHz kanalas žemė->oras. Pagal taisykles gali skraidyti FPV jei šalia sėdi stebėtojas su buddybox`u. Ardupilot palaiko kelis imtuvus, nežinau tik, ar galima be papildomų pastangų lengvai perjunginėti valdymą. Bet tas išsprendžiama. Taisyklės yra tam, kad idiotai nesuprantantys ką daro nesudaužytų lėktuvo ar neįskristų į minią su tuo pačiu DJI. kiek realybėj yra tikrinama kaip tų taisyklių kažkas laikosi? Yra tekę susidurti su tikrintojais?
conjurer 2022-04-14 17:37
Realiai tai yra daugiau tų dažnių, tik reikia turėti licenciją jose dirbti. O ar 27Mhz yra labai vienkryptis? Lyg nėra būtinybės turėti antenos, kuri būtų bent bangos ilgio (11m šiuo atveju)?
HardAxe 2022-04-14 17:46
Jis nėra vienkryptis, bet jo siųstuvas nėra mažas. Arba aš nežinau mažo. Mano logika tokia, kad drono siunčiamus signalus tu gali nuskaityti ir paleisti jammerį tuo dažniu. O kai eina vienkryptis signalas iš kažkur, tai... Eteris pilnas signalų. Niekaip neatspėsi ką reikia trikdyti.
conjurer 2022-04-15 00:07
(deleted)