[Žinios trumpai] JAV žvalgybos prognozuotojai susimovė: jei ne jų klaida, Ukraina galėjo gauti ginklus gerokai anksčiau  ()

JAV susidūrė su klaidingu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vertinimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos žvalgybos sluoksniuose, neteisingai įvertinus Ukrainos kariuomenės karinę galią ir pasipriešinimo įsibrovėliams stiprumą, atliekamas plataus masto vidaus auditas.

Tai teigiama CNN medžiagoje.

Iš pradžių žvalgybininkai tikėjo, kad Kyjivas per tris dienas pasiduos Rusijos kariuomenei, vėliau prabilo apie „kelias savaites“. Tačiau šie vertinimai buvo klaidingi.

Jei prognozės būtų teisingos, tuomet reikalingos ginkluotės tiekimas būtų pagerėjęs, teigia žurnalistai.

JAV valstybės departamento žvalgybos pareigūnai pasirodė esą arti tiesos. Jie daugiausia dėmesio skyrė sociologinėms ukrainiečių apklausoms apie jų požiūrį į Rusiją.

Kitos žvalgybos agentūros, pažymi leidinys, daugiausia dėmesio skyrė kariniams Rusijos kariuomenės pranašumams.

Amerikos žvalgybos pareigūnai tiksliai suprato Rusijos planus atakuoti Ukrainą, tačiau nesugebėjo numatyti karo veiksmų eigos.

Buvusių JAV pareigūnų teigimu, vadinamoji „valia kovoti“ yra vienas iš sunkiausiai nuspėjamų ir žvalgybos neapčiuopiamų dalykų.

 

Esami ir buvę žvalgybos pareigūnai pripažįsta, kad vien žiūrint į karinius „pajėgumus“ neatsižvelgiama į tipinius žmogiškuosius veiksnius, kurie gali būti lemiami. Pasak aukšto Valstybės departamento pareigūno, vertinti gyventojų valią kovoti yra menas, o ne mokslas, kuris nepaiso tik duomenimis paremtos analizės. Tačiau tai yra pagrindinis elementas, lemiantis, ar kariuomenė kovoje bus sėkminga, sakė pareigūnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(43)
(0)
(43)

Komentarai ()