[Žinios trumpai] Štai kodėl JAV Ukrainai atidavė tiek daug M777 artilerijos: jūrų pėstininkai atsisako tankų ir haubicų – skelbia, ką naudos vietoje jų  ()

Kodėl JAV jūrų pėstininkai tankus ir haubicas iškeitė į „skraidančią artileriją“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji ginklai padės jūrų pėstininkams, kur sunkieji tankai ir tolimojo nuotolio artilerija yra tiesiog nereikalingi.

Pasak „Popular Mechanics“, JAV jūrų pėstininkų korpusas nori modernizuoti savo pėstininkų batalionus „trumpojo nuotolio skraidančia artilerija“ (dronais-savižudžiais (angl. Loitering munitions)).

Tokių ginklų poreikį jūrų pėstininkai pagrindžia naujausiame „Force Design 2030“ atnaujinime – šiame dokumente paaiškinama, kaip reikėtų pertvarkyti ginkluotę, kad ji būtų sutelkta į pagrindinį priešą – Kiniją.

JAV jūrų pėstininkai ištyrė Kinijos ginkluotąsias pajėgas, ypač jų „sukarintas salas“ ir rifus Pietų Kinijos jūroje, ir padarė išvadą, kad jūrų pėstininkai turėtų tapti „lengvesni“ – atsisakyti tankų ir artilerijos, bet stiprinti priešlaivines raketas, reaktyvinę artileriją, kad turėtų daugiau ugnies galios bataliono lygiu.

Pavyzdžiui, jūrų pėstininkai išformavo savo tankų batalionus (apie 200 tankų), sumažino artilerijos baterijų, aprūpintų M777 haubicomis, skaičių nuo 21 iki 5, o reaktyvinių artilerijos baterijų HIMARS skaičių padidino nuo 7 iki 21.

 

Tuo pačiu metu dronai-savižudžiai gali būti puikūs kandidatai kompensuoti artilerijos trūkumą. Pavyzdžiui, jei jūrų pėstininkų batalionas planuoja nusileisti Kinijos kariuomenės valdomoje saloje, dronai-savižudžiai gali būti lengvai paleisti iš desantinių laivų denyje esančių transporto priemonių.

Tuo pačiu metu, pavyzdžiui, M777 haubicų atveju situacija yra daug sudėtingesnė: jas reikia nuleisti, dislokuoti, o jei salos ilgis yra mažesnis nei minimalus šios šaudymo nuotolis, haubica bus bejėgė. Tas pats pasakytina ir apie tankus – 65 tonas sveriantys tankai mažose salelėse tiesiog „neras vietos“.

Dronus-savižudžius aktyviai naudos 800–850 jūrų pėstininkų batalionai ir padės sunaikinti priešo įrangą, bunkerius ir karinį personalą.

 

Tarp variantų yra jau dislokuotas Izraelio bendrovės „UVision“ kūrinys „Hero 120“, kuris yra integruotas į LAV-M jūrų pėstininkų korpuso šarvuotą transporto priemonę, kuri tradiciškai aprūpinta 81 mm minosvaidžių sistema.

Be to, šis ginklas bus integruotas JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle) ir tolimojo nuotolio nepilotuojamą orlaivį (LRUSV).

Jūrų pėstininkai taip pat planuoja užsisakyti senesnę „AeroVironment Switchblade“ versiją su galingesne kovine galvute.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(100)
(4)
(96)

Komentarai ()