[Žinios trumpai] „Harpoon“ ar NSM? JAV gali duoti tokias raketas, kurios pasieks net Krymą, apie uostų blokadą galima pamiršti  ()

Ukrainai būtinai reikia priešlaivinių raketų, kad galėtų apginti savo pakrantes ir, galbūt, išlaisvinti prekybos kelius. Bet kokių? JAV svarsto „Harpoon“ ir „Naval Strike Missile“ (NSM) variantus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina yra viena iš pasaulio maitintojų - ji yra viena iš svarbiausių maisto eksportuotojų pasaulyje. Tačiau tam, kad ji galėtų sugrįžti į šį vaidmenį, būtina atblokuoti jos Juodosios jūros uostus. Kaip?

JAV jau svarstoma, kurias priešlaivines raketas būtų galima įkurdinti Ukrainoje. Šie žingsniai svarstomi aukščiausiame lygmenyje, nes reikia nuspręsti ne tik, kurie ginklai Ukrainai tinka labiau, bet ir kaip juos perkelti.

„Harpoon“ tikrai yra vienas iš variantų, nors egzistuoja problema - šios raketos įprastai leidžiamos iš laivų, todėl nėra sausumai pritaikytų paleidimo sistemų. 120-140 km palei pat vandens paviršių nuskriejanti raketa būtų labai pajėgus ginklas, net jei paleidimo įrenginį tektų nukelti nuo kokio laivo. „Harpoon“ pasiekia 860 km/val. greitį ir yra sunkiai sustabdoma, bet pats jų įkurdinimas Ukrainoje su visomis reikalingomis taikinio detektavimo ir paleidimo sistemomis būtų sudėtingas.

 

„Naval Strike Missile“ privalumas - daug paprastesnis logistinis galvosūkis, nes šios raketos paleidžiamos nuo kranto. Be to, NSM jau naudojamos Europoje, įskaitant ir Lenkiją. NSM ir nulekia toliau - iki 185 km. To pakaktų uždengti dideliam Juodosios jūros plotui. Be to, NSM gali būti naudojama ir prieš antžeminius taikinius, o Odesos pietuose įkurdinta NSM baterija pasiektų nedidelę Krymo pusiasalio dalį, kuriame yra rusų priešlaivinių raketų baterija.

 

NSM yra pranašesnė visomis prasmėmis, išskyrus kovinės galvutės dydį. Todėl greičiausiai tokios sistemos ir keliaus į Ukrainą. Ir, reikia tikėtis, kiek įmanoma greičiau. Priešlaivines raketas Ukrainai svarsto ir Jungtinė Karalystė, ir JAV, nors kritikai teigia, kad tokio dydžio nuostoliai kaip karinio laivo netektis Rusiją gali pastūmėti prie ginklų tiekėjų laikymo karo dalyvėmis.

(38)
(1)
(37)

Komentarai ()