[Žinios trumpai] Laukia dar vienas karas – Turkija perspėjo pasaulį, kad gegužės 26 d. pradės „specialią karinę operaciją“ (PAPILDYTA JAV komentaru)  (2)

Turkijos prezidento teigimu, karo veiksmai turėtų prasidėti gegužės 26 d. O taikiniu, anot žurnalistų, gali būti Sirijos kurdų kontroliuojamos teritorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos prezidentas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad Ankara netrukus pradės naujas karines operacijas Sirijoje, kad sukurtų 30 km gylio saugias zonas prie savo pietinių sienų „kovai su terorizmo grėsme“ iš šių regionų.

„Pagrindinis šių operacijų taikinys bus sritys, kurios yra atakų prieš mūsų šalį centrai“, – sakė R.T.Erdoganas, plačiau nedetalizuodamas.

R.T.Erdoganas sakė, kad operacijos bus pradėtos iškart, kai tik kariuomenė, žvalgybos ir saugumo pajėgos baigs pasirengimą.

Operacija greičiausiai bus nukreipta į šiaurės Siriją, kur Turkija nuo 2016 metų pradėjo keletą karinių operacijų, siekdama pakirsti Kurdų Liaudies Gynybos pajėgoms (YPG), ginkluotą Sirijos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaką.

PKK nuo 1984 m. vykdo ginkluotą sukilimą prieš Turkiją ir per konfliktą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

YPG taip pat padėjo suformuoti Sirijos demokratines pajėgas (SDF), kurdų vadovaujamą koaliciją, kuria Jungtinės Valstijos nuo 2014 metų labai pasitikėjo kovodamos su „Islamo valstybe“.

 

R.T.Erdogano pareiškimas buvo paskelbtas Turkijai prieštaraujant Suomijos ir Švedijos tapimui NATO narėmis.

Reaguodama į R. T. Erdogano komentarus, SDF pareiškė, kad Turkija bando „pakirsti stabilumą“ regione.

Žmogaus teisių grupės kritikavo ankstesnes Turkijos karines operacijas Šiaurės Sirijoje. Jungtinės Tautos paragino Turkiją ištirti „galimus karo nusikaltimus“, kuriuos jos kontroliuojamose teritorijose vykdo ginkluotos grupuotės.

PAPILDYTA 2022 05 25

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo Turkiją nepradėti naujos karinės operacijos Sirijos šiaurėje, sakydamos, kad neramus NATO sąjungininkas kels pavojų JAV kariams.

 

„Esame labai susirūpinę dėl pranešimų ir diskusijų apie galimą padidėjusį karinį aktyvumą Šiaurės Sirijoje ir ypač dėl jo poveikio civiliams gyventojams“, – sakė valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Mes smerkiame bet kokį eskalavimą. Mes remiame dabartinių paliaubų linijų išlaikymą", - sakė jis.

JAV atstovas Jungtinėse Tautose Stephane'as Dujarricas sakė, kad karo krečiamai Sirijai prioritetas turėtų būti politinis sprendimas ir humanitarinė pagalba.

„Mes pasisakome už Sirijos teritorinį vientisumą, o Sirijai nereikia daugiau karinių operacijų“, – žurnalistams sakė D. Dujarricas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(11)
(11)

Komentarai (2)