Prieš jūrų piratus – pneumatinėmis patrankomis (Video)  (10)

Pažaboti prie Afrikos krantų ir kituose pasaulio regionuose siautėjančius jūrų piratus tiesiogine to žodžio prasme galės bendrovės „BCB International“ išrasta pneumatinė patranka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl jūrų piratų plėšikavimo milijoninius nuostolius patiriančios jūrų laivininkystės bendrovės dabar savo laivus galės apginkluoti D. Britanijos bendrovės „BCB International“ sukurtu „Buccaneer Ship-Borne Shore Launcher“ apsaugos įrenginiu. Jis dar vadinamas antipiratiniu „Stingeriu“. Tai laivo denyje tvirtinama pneumatinė patranka, šaudanti į artėjančius piratų katerius specialiu lynu ar iš jo nuvytu tinklu.

Jūrų laivininkystės bendrovės nenori apginkluoti savo krovininių laivų įgulų šaunamaisiais ginklais, nes vyrauja nuomonė, kad jų naudojimas susidūrus su piratais sukeltų daugiau problemų, nei būtų gauta naudos. Viena vertus, net ir savisaugos tikslais civilių naudojami ginklai laivų savininkams sukeltų labai rimtų teisinių problemų, kita vertus, ginklu ginant dešimčių ar net šimtų milijonų dolerių vertės krovinius, pavyzdžiui, tanklaivius, susišaudymo su piratais metu kyla didelė grėsmė ir įgulos narių gyvybei, ir krovinio saugumui.

Šiuo požiūriu „Buccaneer Ship-Borne Shore Launcher“ gali būti puiki išeitis, nes ši naujovė nekelia tiesioginio pavojaus laivą ketinančių užgrobti asmenų sveikatai ir gyvybei, tačiau sutrukdo jiems priartėti prie laivo tol, kol į užpuolimo vietą atvyks tame vandenyno rajone patruliuojantys karo laivai ar iš jų pakilę sraigtasparniai.

Ši pneumatinė patranka iki 600 metrų atstumu šaudo kapsules su tvirtu lynu ar iš jo nuvytu tinklu. Iššovus lynas ar tinklas, padedant ant jų galo esančiam nedideliam parašiutui, „patiesiamas“ ant vandens paviršiaus piratų laivo artėjimo kryptimi. Kateriui priartėjus jo sraigtas įtraukia virvę ar tinklą, ir aplink apsivyniojęs tvirtas lynas sustabdo variklį. Pneumatinės patrankos efektyvumo bandymai atskleidė, kad atpainioti šį lyną nuo katerio sraigtų vidutiniškai užtrunka apie 45 minutes. Per tiek laiko puolamo laivo įgula radijo ryšiu gali išsikviesti pagalbą ir jos sulaukti.

Vienu suspausto oro užtaisu ši pneumatinė patranka gali iššauti iki 5 kartų, ji gali būti valdoma ir nuotoliniu būdu, jei piratai dar iš tolo pradėtų šaudyti į laivo denį. Pasak „BCB International“ atstovų, šis ginklas remiasi technologija, kurią šiuo metu naudoja JAV ir Europos specialiosios paskirties kariuomenės daliniai ir specialiosios tarnybos. Ji leidžia nenaudojant sprogmenų išsprogdinti pastatų sienas, už kurių slepiasi teroristai ar jų pagrobti įkaitai. Angos sienose pramušamos į jas iš pneumatinių pabūklų šaudant specialiomis vandens statinaitėmis. Plastikinis konteineris smūgio metu suyra, o kinetinė vandens energija išgriauna sieną.

„BCB International“ atstovų, „Buccaneer Ship-Borne Shore Launcher“ jau domisi kelios stambios jūrų laivybos bendrovės. Kaip veikia šis ginklas, galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)