Sukurtas begarsis generatorius su reaktyviniu kuru  (0)

Mobilūs dyzeliniai elektros generatoriai yra tradicinė prekė, kurią galima įsigyti artimiausiuose stambesniuose ūkinių prekių prekybos centruose. Savaime supranta, jie labai paplitę ir armijoje, ypač lauko stovyklose. Tačiau visi jie pasižymi viena bendra savybe – yra gana triukšmingi, dėl to žvalgybiniuose daliniuose jų panaudojimas tampa neįmanomas. Tačiau generatoriai ateityje gali nebetriukšmauti – ypač jei pasitvirtins naujieji raketiniu kuru varomi generatoriai, kuriuos nesenai sukūrė JAV mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai iš Ramiojo vandenyno šiaurės-vakarų nacionalinės laboratorijos (Pacific Northwest National Laboratory — PNNL) kartu su JAV Energetikos ministerija (Department of Energy) sukūrė mobilius elektros generatorius, naudojančius labiausiai JAV armijoje paplitusį kurą – JP-8.

Naujasis generatorius veikia kuro elementų pagrindu, tad neskleidžia pašalinio garso ir praktiškai pagal garsą neįmanoma nustatyti ar jis yra įjungtas, ar išjungtas. Be to tokia maitinimo sistema yra ekologiškai švari ir leidžianti pasiekti didesnį perdavimo koeficientą (PK), o tai reiškia didesnį galios kiekį iš kiekvieno kuro litro.

Kuo ši sistema ypatinga, jog sukurta tik dabar? Pasirodo, ypatinga ne tiek pati sistema, kiek kuras JP-8. Šis kuras su įvairiais skirtingais priedais naudojamas praktiškai visoje JAV armijoje – aviacijoje, tankuose, kitoje antžeminėje technikoje, pernešamuose dyzeliniuose generatoriuose, o taip pat kaip lauko virtuvėse naudojamas krosnelių ir pašildytojų kuras. Tiesa, civilinėje aviacijoje naudojamas panašus kuras Jet-A, o amerikiečių laivyne – JP-5 nuo JP-8 besiskiriantis papildomais priedais.

Taigi, JP-8 yra tiek paplitęs, jog jo panaudojimas lauko sąlygų generatoriams yra labai priimtinas dėl kariškių. Tačiau iki šiol panaudoti JP-8 kurą tiesiogiai kuro elementuose buvo neįmanoma.

PNNL šią problemą išsprendė sukurdama kompaktišką įtaisą, kuriame yra blokas, šalinantis iš JP-8 sierą ir kitas blokas, iš reaktyvinio kuro išskiriantis vandenilį. Toliau jis paduodamas į kuro elementus, kurie naudojami generatorių maitinimui.

Laboratorija jau sukonstravo tokiu principu veikiantį 5 kW galios generatorių ir sėkmingai jį ištestavo. Mokslininkai tvirtina, jog sieros pašalinimo blokas nereikalauja jokios papildomos priežiūros ar kažkokių keičiamų išorinių elementų.

Dabar mokslininkai bando sistemą modifikuoti pritaikydami ją įprastiniam dyzelino kurui. Konstruktoriai įsitikinę, jog tokie mobilūs generatoriai bus naudingi ne tik kariškiams, bet ir civiliams. Pavyzdžiui juos bus galima vežiotis vilkikuose ir naudotis jų energija poilsio metu ar variklio užkūrimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)