Kuriama Mėnulio astronautams skirta navigacinė sistema  (8)

Kai astronautai vėl nuskris į Mėnulį (kažkada tarp šiandien ir 2020 metų), jie turės vieną pranašumą, kurio neturėjo jų pirmtakai - GPS navigaciją. Tiesa, techniniu požiūriu tai ne GPS, nes aplink Mėnulį neskrieja jokie satelitai, tačiau naudojimosi požiūriu nebus jokio skirtumo. Naująją sistemą kuria JAV mokslininkas Ron'as Li. Išradėjo teigimu, sistemoje GPS veikimas bus imituojamas naudojantis įvairių jutiklių teikiama informacija, įskaitant Mėnulio švyturius, stereo bei orbitines vaizdo kameras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Li aiškinimu, orbitinio įtaiso padarytos nuotraukos bus kombinuojamos su paviršiuje padarytomis nuotraukomis - taip bus sukuriamas Mėnulio paviršiaus žemėlapis. Mėnuleigiuose ir astronautų skafandruose sumontuoti judesio jutikliai leis kompiuteriams apskaičiuoti jų buvimo vietą. Iš Mėnulio radiošvyturių, nusileidimo aparato ir bazinių stotelių priimami signalai leis astronautams gauti informaciją analogiškai kaip kad ją gauna tipinis GPS įranga besinaudojantis vairuotojas Žemėje. Mokslininkai visą šią sistemą pavadino "Lunar Astronaut Spatial Orientation and Information System" (LASOIS, liet. "Mėnulio Astronautų Erdvinio Orientavimosi ir Informacijos Sistema").

NASA projektui skyrė 1,2 milijono dolerių paramą, jis turėtų būti užbaigtas trijų metų bėgyje. Li tikisi, jog LASOIS padės astronautams patikimiau ir saugiau tyrinėti Mėnulio paviršių. Bet kuriuo atveju, pasiklysti Mėnulyje tikrai yra ne tas pats, kaip išvažiavimas iš autostrados ne tame posūkyje...

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)