Matematikui suteiktas "Grammy" apdovanojimas  (12)

Šešiasdešimties metų senumo "piratinis" muzikos įrašas suglamžytoje ir sutrūkinėjusioje magnetinėje juostoje leido grupelei garso inžinierių ir vienam matematikui gauti prestižinį "Grammy" apdovanojimą. Jis suteiktas už pademonstruotus sugebėjimus atstatant beveik prarastą muziką. Audio įrašas buvo tiek prastas, o juostelė buvo trūkusi tiek daug kartų, jog neįprastai komandai teko sugalvoti visiškai naujus metodus, kuriais muzikai sugrąžinta klausymuisi priimtina kokybė. Rezultate atkurtas vienintelis dainininko Woody Guthrie gyvo garso koncerto įrašas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matematika, pasirodo, gali padėti netgi tokiose srityse. Praėjus kelioms dienoms po 2001 metų rugsėjo 11 dienos įvykių JAV, į Woody Guthrie archyvą Niujorke buvo atsiųstas sunkus rudame popieriuje įpakuotas siuntinys. Viduje buvo juosta. Guthrie dukra Nora greitai suprato, jog įtartina pakuote - ne bomba, o jos tėvo įrašas, įrašytas vienoje pirmųjų magnetinės juostos versijų. Po metų paieškų ji sugebėjo aptikti žmonių, turinčių įrangą tokiam įrašui atgaminti. Tai ką ji išgirdo buvo nelegalus jos tėvo gyvo garso koncerto 1949 metais įrašas, kurį kažkas įrašė be muzikanto sutikimo, tačiau tai buvo vienintelis likęs toks įrašas - daugiau nėra išlikę jokių Woody Guthrie gyvo garso koncertų įrašų. Nora nusprendė išsaugoti įrašą. Pirmiausia ji kartu su inžinierių komanda padarė skaitmeninę įrašo kopiją. Tai buvo košmariškas darbas. "Juosta buvo tikrai plonyte, ir ji buvo beviltiškai ir beprotiškai trapi", pasakoja Jamie Howarth, darbe dalyvavęs garso inžinierius. Juostelė nuolat trūkinėjo, ir su kiekvienu trūkiu būdavo prarandamas momentas įrašo. O tada kai juostelė netrūkinėjo - ji lankstėsi ir raizgėsi. Po 36 valandų darbo Guthrie ir kiti inžinieriai perklausė skaitmeninę įrašo kopiją. Balso tonas kito nepriklausomai nuo muzikanto dainavimo. Jie girdėjo, kad įraše yra išlikę gan ilgi pokalbiai, tačiau suprasti ėjo tik pavienius žodžius. Vietomis juostelė buvo išsitempusi ir atgaminamas garsas sulėtėdavo. Ties stipriai sulankstyta juosta arba jos mazgais pasigirsdavo tyla.

Jamie Howarth yra kompanijos, besispecializuojančios senų analoginių garso įrašų atkūrime, vadovas. Jei magnetinė juosta dėl kokių nors priežasčių įrašymo arba atkūrimo metu sulėtėja, garso tonas pažemėja ir garsas yra "ištempiamas". Jei juosta pagreitėja, tonas gaunasi aukštesnis, o atkurtas garsas - greitesnis. Howarth nustatė, jog mažytės greičio variacijos atsiranda netgi modernioje įrašymo įrangoje ir dėl to atsiranda garso iškraipymų. Dėl to jis sukūrė algoritmus tokiems iškraipymams pašalinti. Metodo esmė - ieškoma išorinės aplinkos garsų, pavyzdžiui, fone dūzgiančio oro kondicionieriaus arba ventiliatoriaus. Tokie įrenginiai sukuria ritmišką garsą. Tačiau inžinierius jų nepašalino, o sugalvojo naudoti kaip atraminį laikrodį, kuris pasako, koks iš tikrųjų turi būti muzikos ritmas. Įrašymo metu šis foninis ritmas yra tolygus. Pagal tai galima suderinti įrašo taktą, kad jis būtų kuo panašesnis į originalų garsą.

Kai ritmiško foninio garso rasti neišeidavo, Howarth sugalvojo kitą metodą. Jis rado, jog visuose analoginiuose įrašuose yra tam tikri ritmiški zvimbesiai tam tikruose už žmogaus klausos ribų esančiuose dažniuose, ir jais taip pat galima pasinaudoti kaip atraminiu ritmu.

Howarth sėkmingai naudodavo šiuos metodus kitiems seniems įrašams atkurti - pavyzdžiui, filmų "Oklahoma!" ir "Close Encounters of the Third Kind" garso takeliams. Tačiau Guthrie įrašas buvo toks prastas, jog teko ieškoti naujų sprendimų. Jis į pagalbą pasikvietė Njuhampšyro Universiteto matematiką Kevin'ą Short'ą. Šis jau kurį laiką dirbo su garso įrašams glaudinti skirtais signalų apdorojimo metodais.

Short'as sukūrė metodus trūkstamai informacijai interpoliuoti. Pasirodo, jog vietoj atraminio ritmo galima pasinaudoti netgi žemadažniais maitinimo šaltinių sukurtais triukšmais. Taip pat jis sukūrė sudėtingesnius metodus, kurie automatiškai paderindavo garso toną arba dažnį, kai nustatydavo, jog to reikia. 

"Kai viskas buvo baigta, mes buvome apstulbinti įrašo kokybe", pasakoja Howarth'as. "Tai buvo stebuklinga. Šį kartą jis skambėjo tikrai gerai". Nepaisant viso darbų sudėtingumo, rezultatas visus tenkino. 

Garso failas: Guthrie garso įrašo fragmentas 1 — Prieš apdorojimą

Garso failas: Guthrie garso įrašo fragmentas 2 — Po apdorojimo

Norėdami perklausyti įrašo atkarpas prieš ir po apdorojimo, spauskite aukščiau pateiktas nuorodas. (Garso įrašų autorinės teisės priklauso "Woody Guthrie Publications, Inc. Copyright © 2007". 

Atkurtas įrašas buvo pristatytas praėjusį rugsėjį ir beveik iš karto buvo nominuotas "Grammy" apdovanojimui. Woody Guthrie įrašas 2008 metais laimėjo šį apdovanojimą už geriausią istorinį albumą. Prie apdovanojimą gavusių asmenų pagarbiai priskirti garso inžinieriai ir matematikas Kevin'as Short'as.

Kevin'o Short'o asmeninį puslapį galima rasti adresu www.math.unh.edu/~kmshort/.

Pilnas "Grammy" apdovanojimo nominacijų sąrašas pateikiamas adresu www.grammy.com/GRAMMY_Awards/.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)