Europoje kitąmet pasirodys elektroniniai laikraščiai (Video)  (9)

Sausio mėnesį Vokietijoje bus pradėta masinė D. Britanijos bendrovės „Plastic Logic“ sukurtų elektroninių laikraščių gamyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų dienraščio „Daily Mail“ teigimu, šie plastikiniai elektroninio rašalo technologiją naudojantys laikraščių ir žurnalų skaitymo įrenginiai gali sukelti revoliuciją, kuri pakirs popierinių spaudos leidinių viešpatavimą rinkoje.

Kembridžo universiteto Cavendisho laboratorijoje sukurti ir bendrovės „Plastic Logic“ gamybai parengti elektroniniai laikraščiai – tai lankstūs plastikiniai ekranai, į kuriuos galima perkelti dienraščių ir žurnalų turinį. Nuotraukos ir iliustracijos juose kol kas bus vienspalvės.

Pirmieji „Plastic Logic“ plastikiniai ekranai periodinei spaudai skaityti yra 21 x 27,5 cm dydžio, 7 mm storio ir sveria mažiau nei 450 g. Puslapius vartyti, „stumdyti“ vaizdą, naudotis meniu galima naudojantis sensorine sąsaja, tai yra, liečiant ekrano paviršių. Yra ir virtuali klaviatūra, kuria galima žymėtis pastabas ar kurti atskirtus tekstinius dokumentus.

Turinys į tokį skaitytuvą įkeliamas naudojant „Bluetooth“ bevielį ryšį arba „MicroUSB“ sąsają, kuria galima prijungti įrenginį prie kompiuterio. Ateityje „Plastic Logic“ ruošiasi įdiegti ir „Wi-Fi“ ryšio modulį.

Įkrautos įrenginio baterijos turėtų užtekti savaitei. Energiją jis vartoja ekonomiškai, nes vaizdas ekrane nėra papildomai apšviečiamas, o elektros srovės prireikia tik vartant puslapius, įkraunant turinį ir liečiant sensorinį ekraną.

Naujovės kaina neskelbiama, tačiau bendrovės atstovai teigia, kad ji bus konkurencinga. „Wired News“ teigimu, kai kurie kiti „E-Ink“ technologiją naudojantys panašūs elektroninių knygų skaitymo įrenginiai kainuoja apie 360 JAV dol. „Plastic Logic“ elektroninius laikraščius kitų metų pradžioje pradės gaminti bendrovės gamykla Drezdene.

Bendrovės gamybos vadovas Deanas Bakeris dienraščiui sakė, kad lengvo ir kompaktiško elektroninių leidinių skaitymo įrenginio išradimas labai sumažins šiukšlių ir atliekų kiekį, susidarantį dėl popierinių laikraščių. „Popieriniai leidiniai kasdien vežiojami po visą šalį, jie skaitomi tik vieną dieną ir keliauja į šiukšlių dėžę“, - sakė jis. Pasak D. Bakerio, skirtingai nuo įprastų dienraščių elektroninių laikraščių turinys pasieks vartotojus elektroniniu būdu, jis bus perteikiamas skaitmeniniame įrenginyje ir vizualiai nesiskirs nuo popierinio leidinio.

„Plastic Logic“ kuria įvairios paskirties įrenginius, naudojančius elektroninio rašalo technologiją. Tokie plastikiniai ekranai gali būti skirti ne tik laikraščiams ar knygoms skaityti, bet ir įvairiems elektroniniams dokumentams peržiūrinėti, taisyti ar kurti. Masinė plastikinių ekranų gamyba bus svarbus žingsnis siekiant ambicingo tikslo – ilgainiui pačiose įvairiausiose gyvenimo srityse pakeisti įprastą popierių elektroniniu.

Ši technologija jau kuris laikas domina daugelį gamintojų. Štai ir šiemetinėje Frankfurto knygų mugėje kompanija „Sony“ demonstravo nešiojamus prietaisus, skirtus elektroninio formato knygoms skaityti. „Sony“ nešiojamame įtaise galima ne tik skaityti knygas elektroniniu formatu, bet ir klausytis muzikos. Tiesa, kai kurių leidėjų nuomone, elektroninės knygos niekada nepakeis įprastų popierinių knygų.

Tiesa, panašių elektroninių knygų skaitytuvų rinkoje atsirado jau seniau, tik kol kas dėl ribotų funkcijų jie sulaukdavo daugiau kritikos nei liaupsių. Pavyzdžiui pernai Amazon kompanijos sukurtas skaitytuvas Amazon Kindle žiniasklaidoje kurį laiką vadintas „revoliuciniu įrenginiu“, tačiau rinkoje taip ir neišplito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)