Žvalgybinis robotas – hantelis iškeliavo į kalėjimą (Video)  (4)

Robotas žvalgas Recon Scout, iš išvaizdos primenantis paprasčiausią hantelį, iškeliavo į kalėjimą neapibrėžtam terminui. Reikalas tame, jog gaminiu susidomėjo Kalifornijos įkalinimo ir reabilitacijos įstaigų departamentas (CDCR) ir paėmė pirmuosius 10 gaminių testavimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu robotų testų rezultatai bus priimtini, juos pagaminusiai kompanijai ReconRobotics tai bus didelis žingsnis pirmyn – tokiu atveju, ji gali tikėtis nuolatinių užsakymų iš JAV kalėjimų įstaigų. ReconRobotics yra jauna kompanija, rinkai kol kas siūlanti tik šiuos žvalgybinius robotus. Jie pagaminti pernai metais, tiekiami dviejų variantų su pilna komplektacija – valdymo ir stebėjimo prietaisais bei visais jutikliais. Roboto ilgis siekia 19 centimetrų, o masė – 544 gramus. Nors jis iškeliavo į kalėjimus ir kol kas testuojamas teisėsaugos institucijose, tačiau jo pritaikymas yra žymiai platesnis – tiek antiteroristinėse operacijose, tiek ir žvalgybinėse ar kovinėse misijose realaus mūšio sąlygomis. Esminis roboto privalumas tas, jog jį galima tiesiogine žodžio prasme, nesibaiminant sugadinimo, įmesti pro langą ar duris, o toliau pats robotas, valdomas distanciniu būdu ima filmuoti aplinką ir informaciją radijo ryšio pagalba perduoda operatoriui. Atviroje vietoje maksimalus ryšio atstumas siekia 91 metrą, o patalpose – 30,5 m. Jeigu naudojama stambi imtuvo ir valdymo signalų transliatoriaus stotelė, o ne nešiojamas mobilus pultas, tuomet valdymo atstumas išauga iki 1000 metrų.

Tiesa, filmuojamas vaizdas yra juodai baltas, o nešiojamo pulto ekranas tėra 3,5 colio įstrižainės. Pačią kamerą galima judinti 60 laipsnių į horizontalią ir vertikalę padėtį. Taigi, 360 laipsnių erdvinį kampą robotas apžvelgia greičiau nei per 5 sekundes. Brangesnėje versijoje už $9 tūkstančius (pigesnė kainuoja $6 tūkstančius) įdiegta naktinio matymo sistema bei infraraudonųjų spindulių detektorius. Tai leidžia visiškai tamsiame kambaryje gana aiškiai įžiūrėti objektus, nutolusius per 25 metrus.

Kompanija garantuoja, jog robotas be problemų atlaiko kritimą iš 9 namo aukšto ir 36 metrų skrydį horizontalia plokštuma. Įspūdingą jo atsparumą garantuoja titaninis korpusas.

Kaip ir priklauso geram žvalgui, jis yra sunkiai pastebimas – tai jam garantuoja nedideli matmenys bei juoda spalva. Be to, roboto elektrinis variklis yra pakankamai tylus – sukuria 20 decibelų triukšmą, o tai praktiškai atitinka žmogaus šnabždesį.

Įmonėmis duomenimis tokių robotų pasaulyje jau yra per 250 – jie naudojami įvairiose kovinėse operacijose, policijos reiduose. Dabar kompanija tikisi įsitvirtinti ir kalėjimuose. Tiesa, juose jis turėtų ne patruliuoti, o būti naudojamas konfliktinėse situacijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)