Saulės jėgainių energijos savikaina pasiekė "lūžio" tašką  (34)

Panašu, kad JAV energetikos kompanijai "First Solar" pavyko pasiekti svarbų ir daugeliui Saulės energetika užsiimančių kompanijų nerealiu atrodžiusį tikslą - "lūžio" tašką. Kitaip tariant, fotogalvaniniais elementais generuojamos energijos savikaina jau susilygino su įprastiniais būdais gaminamos energijos kaina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos "Pacific Crest" atliktame tyrime analizuoti kompanijos "First Solar" Kalifornijoje (JAV) įrengtos 12,6 megavatų galios Saulės jėgainės duomenys. Analitikai pažymi, kad naujosios jėgainės gaminamos energijos kaina yra 7,5 centai už kilovatvalandę, o tai yra žemiau įprastinės JAV tinklui kainos, kuri siekia 9 centus už kilovatvalandę. Be to, verta atkreipti dėmesį į tai, kad jėgainė buvo statoma nesinaudojant jokiomis subsidijomis, dėl to savikaina nėra dirbtinai sumažinta. Tuo tarpu konkuruojančios kompanijos "SunPower" statytos jėgainės generuojama energija yra daugiau nei du kartus brangesnė - 16,4 cento už kilovatvalandę. Toks skirtumas gautas pagrinde dėl to, kad "First Solar" pritaikė pažangesnę plonų plėvelų fotogalvaninių elementų technologiją.

Kitos kompanijos šiuo metu taip pat aktyviai siekia peržengti šį kainos barjerą. Kompanijos "Cypress Semiconductors" vadovas T. J. Rogers'as prognozuoja, kad Saulės energetikos bumas turėtų prasidėti jau 2012 metais. Tuo tarpu praėjus vos savaitei po analitikų paskelbto tyrimo rezultatų kompanijos "First Solar" akcijos pakilo 26 procentais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (34)