Deano Kameno „LED sala“ atsijungė nuo elektros tinklo  (16)

Deanas Kamenas tapo žinomas po to, kai išrado garsiąją transporto priemonę Segway. Tačiau jis dar išrado ir vežimėlį neįgaliesiems, galintį kilti laiptais, rankos protezą, kurį galima valdyti mintimis, mobilų vandens filtravimo įrenginį ir daug kitų įdomių daiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar jis vėl pamėgino įrodyti, kad gali bent šiek tiek aplenkti kitus - jis visiškai atjungė nuo išorinio elektros tiekimo tinklo nuosavą nedidelę 3 akrų dydžio (maždaug 1,2 ha) salą, esančią prie Konektikuto valstijos krantų (JAV). Dabar energiją salai tiekia tik vėjo generatorius ir saulės elementai, tačiau kad jų energijos pakaktų, jis visiškai atsisakė kaitinamųjų apšvietimo lempučių ir jas visas pakeitė LED šviestuvais. Jis panaudojo naujausius Philips Color Kinetics šviestuvus, įskaitant ir modelį PAR38, kurio šviesumas yra reguliuojamas, jis skleidžia malonią šiltą šviesą ir rinkoje turėtų pasirodyti tik maždaug po metų.

Taip jam pavyko sumažinti namų naudojamą elektros energiją net 70-čia procentų, pakankamai, kad apsirūpinti energija iš vietinio vėjo generatoriaus ir saulės elementų, ir numoti ranka į elektros tiekėjus.

Bendras vidutinis namų energijos suvartojimas yra 2500 vatų, o maksimalus – 5000 vatų.

Bet svarbiausia, ką Deanas Kamenas pamėgino įrodyti ir kas jam pavyko - kad net ir pakankamai šiaurinėse platumose (Konektikutas yra maždaug 41 laipsnis šiaurės platumos) atsisakius neefektyvių apšvietimo technologijų jau galima visiškai apsirūpinti elektros energija, naudojantis tik autonominiais šaltiniais.

Be abejo, kol kas tai dar per brangu, kad būtų naudojama masiškai, nes vien lauko kolonų apšvietimui buvo panaudoti ColorBlast LED šviestuvai, kainuojantys 600 JAV dolerių, o kiekvieną koloną apšviečia tokie du. Tačiau 2001 metais jie kainavo 1300 JAV dolerių, ir be maitinimo šaltinio.

Deanas Kamenas planuoja pristatyti šį autonominio namo (nors iš tiesų visos nedidelės salos) projektą savo 1989 metais įkurto fondo „First“ (http://www.usfirst.org), skatinančio jaunimą dalyvauti mokslo ir technologijų pažangoje, parodoje, kuri įvyks 2009 metų pavasarį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)