Dar kartą apie protingą namą: nuo fantazijos iki realybės  (13)

Nors protingo būsto idėją fantastinių romanų ir kino filmų autoriai iškėlė jau seniai, gamintojai dar ilgai laužė galvas, kaip įgyvendinti nerealiomis atrodžiusias fantazijas. Iš pradžių intelektinio pastato idėja atkeliavo į stambius gamybinės paskirties objektus ir tik vėliau gamyboje jau išbandytų pastatų valdymo automatikos technologijų privalumais galėjo įsitikinti gyvenamųjų namų šeimininkai. Lietuvoje apie protingą namą prabilta gan neseniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Protingo būsto pagrindas – bendra valdymo sistema

Pastatų automatikos produktų siūlomų sprendimų ypatybės – valdymo sistemų universalumas ir lankstumas, diegimo ir eksploatacijos paprastumas, kontrolės ir valdymo algoritmų universalumas – aktualios ne tik gyvenamiesiems namams, bet ir kitų tipų pastatams – nuo komercinės paskirties objektų iki ligoninių. Valdymo automatikos sistemų diegimas namuose skiriasi nuo gamybinių ir kitos paskirties objektų tik savo mastais ir funkcionalumu, o pagrindiniai tikslai išlieka tie patys – pastato apšvietimo valdymas, mikroklimato reguliavimas, avarinių situacijų kontrolė, pagalbinių mechanizmų, vartų ir durų valdymas, indikacijos bei nuotolinės kontrolės įrengimas.

Iš pažiūros niekuo neišsiskiriantys namai savarankiškai, tiksliau, pagal savininko pasirinkimą reguliuoja apšvietimą, šildymą, sustabdo dujų ar vandens nuotėkį, valdo žaliuzes ir užuolaidas, praneša būsto šeimininkui telefonu apie įsibrovėlius, įjungia pavojaus signalą ir kitaip įrodo esantys intelektiniai statiniai. Ši veiksminga sistema yra ir patogi: pavyzdžiui, namo apšvietimas reguliuojamas nuotolinio valdymo pulteliu, o LCD pultu – oro temperatūra skirtinguose kambariuose kitame aukšte. Tai įmanoma, nes visi automatiniai davikliai yra sujungti į vieną bendrą namų valdymo sistemą, tarsi voratinklis apraizgančią visą pastatą.

Norimas apšvietimas – SMS žinute

Tie patys daviklių voratinklį sudarantys įtaisai ir algoritmai, tik naudojantys kitų daviklių informaciją, gali būti naudojami pastato vidaus bei lauko apšvietimui valdyti. Patogu yra ir tai, kad apšvietimo grandinių skaičius gali būti neribotas. Intelektinio būsto kūrėjų dėka namo savininkui gali būti sukurtas individualus pastato apšvietimo scenarijus, vadinamoji scena, skirta specialiai progai ir suderinta su namo interjeru. Kad savo būstą apšviestų norimomis spalvomis, šeimininkas neprivalo būti namuose. Intymus, prabangus, ryškus ar kitoks apšvietimas gali būti įjungtas sistemai mobiliuoju telefonu išsiuntus SMS žinutę. SMS žinute galima užsisakyti ne tik intymų apšvietimą miegamajame, bet ir pravirus vartus, apšviestą takelį, vedantį durų link, šiltas svetainės grindis ar vonią karšto vandens.

Pastato vidaus ir lauko apšvietimą galima reguliuoti iš bet kurios namo vietos. Namo vidaus ir išorės apšvietimą galima reguliuoti nuotolinio valdymo arba LCD pultu, pagal poreikį galima valdyti apšvietimo srautą visose pastato patalpose, įdiegti apšvietimo įsijungimo nuo judesio funkciją. Pastato lauko apšvietimą galima sustiprinti iki 100 proc., pasirenkant vakarinio apšvietimo variantą, kurio metu dega visi lauko šviestuvai, arba sumažinant šviesą perpus bei įjungiant naktinį budintį apšvietimą, kurio metu nuo vidurnakčio iki 5 valandos ryto dega tik kas antras lauko šviestuvas. Vakarinis ir naktinis budintis apšvietimas įsijungia automatiškai pagal „astronominį“ laikmatį arba nuo oro sąlygų stebėjimo stoties apšvietimo detektoriaus. Pasirinkus šventinio apšvietimo funkciją, galima įjungti visus lauko šviestuvus ir sode įrengtą akcentinį apšvietimą. Svarbiausia, kad veikimo režimams perjungti užtenka spustelėti vieną mygtuką, neatsižvelgiant į apšvietimo grupių skaičių ir galią. Aliarminis pastato apšvietimas įsijungia , kai „protingas“ namas pajunta gaisro ar įsilaužimo pavojų. Suveikus įsilaužimo signalizacijai, pagal iš anksto paruoštą algoritmą pradeda mirgėti tam tikros lauko ir vidaus apšvietimo grupės, taip atkreipdamos kaimynystėje gyvenančių žmonių dėmesį.

Intelektinio namo smegenys – kompiuteris

Patogumo mėgėjų pasitenkinimui tiek pastato vidaus, tiek lauko apšvietimas gali būti reguliuojamas iš kelių pasirinktų taškų. Apšvietimas valdomas nuotoliniu pultu infraraudonuoju arba radijo spinduliu, o viso namo ar buto apšvietimas gali būti reguliuojamas lietimui jautriu spalvotu valdymo skydeliu, esančiu LCD pulte. Nuoseklus šviesaus srauto valdymas leidžia įjungti ar išjungti pasirinktą šviestuvų derinį, padidinti arba sumažinti bei patalpoje pasirinkti optimalų apšvietimo lygį, priklausantį ir nuo natūralaus lauko apšvietimo lygio. Apšvietimo įsijungimas nuo judesio ypač aktualus pagalbinėse pastato patalpose, sanitariniuose mazguose, laiptinėse, garaže.

Toks apšvietimas ypač reikalingas gydymo įstaigose, mat „pajutusios“, kad kažkas eina įstaigos koridoriumi, lempos įsijungia, taip padėdamos medicinos įstaigos personalui, kai abi rankos yra užimtos, pavyzdžiui, vežimėliu vežant ligonį. Sistemoje esantys judėjimo detektoriai fiksuoja, kad jų „matymo“ zonoje kažkas yra, ir signalizuoja sistemai įjungti apšvietimą. Pajutę, kad šviesa nebereikalinga ar reikalingas mažesnis jos srautas, detektoriai vėl siunčia signalą sistemai.

Davikliai, jungikliai ir vykdomieji mechanizmai jungiami prie vienos 24 voltų duomenų magistralės, kuri tiekia energiją visiems elementams bei transliuoja valdymo komandas. Bandant patobulinti ar visai pakeisti sistemą nereikia per visą sieną vynioti laidų – pakanka prisijungti prie artimiausio mazgo ir įstatyti papildomą bloką į modulinį valdymo skydelį. Kompiuterinis valdymas leidžia greitai pertvarkyti sistemą, pakoreguoti tinklų vizualizacijas ir pademonstruoti jas lietimui jautraus 6, 12 arba net 15 colių monitoriaus ekrane. Tačiau intelektinė vizualizacija nėra privalomos – sistema gali remtis ir decentralizuotu daviklių bei valdiklių tinklu.

Į tą pačią duomenų magistralę gali būti įjungta ir namų apsaugos sistema. Tam ypač patrauklu naudoti bendrąjį aliarminio ryšio GSM kanalą pranešimams apie visus pavojus namuose.

Apšvietimo valdymo įranga – nuo paprasto iki sudėtingo

Apie pastatui, nuosavam namui ar gamyklai apšviesti reikalingą techninę įrangą būtų galima kalbėti daug, tačiau aišku, kad sunkiai išsiverstumėte be nuotolinio valdymo pulto, nuotolinio valdymo imtuvo, šviesos srauto reguliatorių, jungimo modulių, relinių modulių, jungiklių, turinčių skirtingą kiekį klavišų, ir kitų smulkių montavimo medžiagų. Savaime suprantama, šis sąrašas nėra galutinis ir priklauso nuo individualiai kuriamos ir projektuojamos sistemos, maksimaliai pritaikytos konkretaus kliento poreikiams.

Palyginti paprastas yra ne tik visos protingo pastato sistemos valdymas, bet ir sistemos sudedamųjų dalių montavimas. Aiškūs montažo ir techniniai nurodymai ant gaminio sufleruoja, ką ir kaip daryti. Jungiklį prijungti ar atjungti galima greitai, nenaudojant jokių įrankių. Sukamieji apšvietimo reguliatoriai su žingsnine sukama varža skirti įvairių apkrovų elektros įtaisams. Kištukiniai lizdai būna įvairių spalvų ir dizaino, su laikmačiu, dangteliu, su ženklinimo laukeliu, su apsauga nuo nuotėkio srovės ir t. t.

Kiti apšvietimo reguliatoriai būna daugiafunkciai, todėl tinka visoms situacijoms. Pavyzdžiui, kompanijos „Schneider Electric“ naudojamais reguliatoriais „Merten“ galima reguliuoti kaitrinių lempų, halogeninių lempų, skirtų žemajai įtampai, liuminescencinių lempų šviesos srauto intensyvumą. Skirtingų apšvietimo reguliatorių apkrovos intervalas svyruoja nuo 10 iki 1000 W, todėl gali būti pasirenkamas pagal poreikį. Jei reikia, apšvietimo reguliatorius gali būti sujungtas su perjungikliais, suteikiančiais galimybę įjungti apšvietimą iš dviejų ar daugiau vietų, o jį reguliuoti iš tos vietos, kurioje yra apšvietimo reguliatorius.

Prestižas ir komfortas kainuoja

Automatinį valdymą pramoninių statinių savininkai renkasi dažnai ne tik dėl apšvietimo, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo kontrolės, bet dėl būtinybės, mat tai yra privaloma gamybos procesų palaikymo sąlyga. Privačiuose namuose valdymo automatikos diegimas paprastai reiškia aukštą jų gyventojų prestižo ir komforto lygį. Be priekaištų veikiančios automatinės sistemos neleidžia galvoti apie smulkius rūpesčius ar nereikalingus veiksmus, užtikrina itin patogias darbo ir poilsio sąlygas, tačiau ne kiekvieno kišenė išgalėtų tokį patogumą apmokėti.

Sistemoms diegti skirtos lėšos, atsižvelgiant į valdymo sistemų sudėtingumą, sudaro apie 15–25 proc. namo vertės, tačiau, pasak pačių gamintojų, netrunka atsipirkti, nes investicijas kompensuoja beveik ketvirčiu mažesnės elektros energijos, šildymo bei dujų sąnaudos. Kol kas Lietuvoje intelektiniai pastatai skaičiuojami dešimtimis, tačiau jų diegėjai prognozuoja, kad intelektinių technologijų prisotintų būstų skaičius ateityje augs.

Jeigu sudomino protingo namo idėja, prie to pačio galite paskaityti dar vieną straipsnį apie tai (jame rasite ir video intarpą su "Siemens" kompanijos protingo namo koncepcija). Na, o jeigu domina ne tik galimybės gyventi tokiame name, bet ir dirbti namų automatikos sferoje, tikriausiai sudomins Kauno technikos kolegijoje pristatoma nauja studijų programa „Elektroninės statinių valdymo sistemos“.

Straipsnis parengtas pagal bendrovės „Schneider Electric“ medžiagą.

Iliustracijos panaudotos iš "Schneider Electric" archyvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nauja statyba
Autoriai: Aušra Narvilaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)