JAV pradedama medžioti bešvinėmis kulkomis  (10)

Prieš trejus metus Phillipo Louighlino pasirinkimas – pradėti medžioti „žaliomis“ kulkomis – jį išstūmė iš medžiotojų tarpo, rašo lrt.lt


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai logiška, aš tikiu, kad kiekvienas turi bent kiek prisidėti prie švaresnės gamtos – ne tik joje medžioti“, – apie savo pasirinkimą naudoti bešvinius ir gamtai draugiškas šovinius pasakojo jis.

Švinas, toksiškas metalas, gali, pavyzdžiui, sumažinti vaikų intelektą, bet yra bemaž pagrindinis iš metalų, naudojamų amunicijos pramonėje.

Vis dėlto žaliosios alternatyvos tampa vis labiau matomos, kadangi dalis medžiotojų, mokslininkų ir aplinkosaugininkų nerimauja dėl švino keliamos grėsmės gamtai ir sveikatai.

CNN rašo, kad tokiems prieštarauja medžiotojų draugijos, teigiančios, jog švinas amunicijoje nekelia jokių grėsmių, o alternatyvos yra perdėm brangios.

Bent dabar sunku išmatuoti tikslų „žaliųjų“ kulkų populiarumą. Amerikiečiai 2008 metais amunicijai išleido 1,8 mlrd. dolerių, tačiau iki šiol vedamoje statistikoje tokie kulkų porūšiai nebuvo išskirti.

Tačiau teigiama, kad amunicijos gigantai, pavyzdžiui, „Winchester“ ar „Remington“ jau pradeda tiekti bešvinius šovinius.

JAV aplinkosaugininkams nerimą kelią kariuomenės batalionai, kuriuose iššaunama ir, žinoma, nesurenkama nemažai švino kulkų.

Kalifornija ir kitos JAV valstijos jau žengia pirmus žingsnius švino kulkų draudimo link, rašo CNN. Nerimaujama, kad šovinių švinas teršia ekosistemą ir gali paveikti žmones.

2008 metais Kalifornijoje švininės kulkos buvo uždraustos kondorų perykloje. Žinoma, kad didžiuliai paukščiai maitinasi dvėseliena ir mėsos gabalais, kuriuos paliko medžiotojai. Šiuose gabaluose kartais lieka nuodingos švininės kulkos – teigiama, kad švinas šioje mėsoje yra daugelio kondorų mirties priežastis.

Arizonoje, valstijoje, kurioje taip pat veisiasi kondorai, medžiotojams dalinami kuponai už kurios nemokamai galima įsigyti ekologiškų šovinių. Panašią tvarką žadama įvesti ir Jutos valstijoje.

JAV sveikatos departamentas rekomenduoja vaikams iki šešerių metų ir nėščioms motinoms nevalgyti mėsos gyvūnų, nušautų švininėmis kulkomis. Būtent šios žmonių grupės gali lengviausiai apsinuodyti net ir labai mažomis švino dozėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)