JK vyriausybė tirs Anglijos ir Velso vandenyno energijos potencialą (Video)  (2)

Pirmą kartą atliekami tyrinėjimai nagrinės Anglijos ir Velso pakrančių potencialą, statant bangų mūšos, vandenyno srovių ir potvynių diapazono elektrines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK (Jungtinės Karalystės) politikai pasiryžo logiškam ir labai reikalingam žingsniui – detaliam ir išsamiam atsinaujinančios jūrų energijos tyrimui. Įvertinant geografinę JK padėtį, bei vyraujantį klimatą, daugiausia potencialo galėtų turėti vėjo ir jūros jėgainės. Tačiau apie pastarąjį energijos šaltinį kol kas trūksta išsamių duomenų. Kalbėdamas potvynio ir bangų konferencijoje, JK plėtros ir inovacijų ministras išreiškė nuomonę: „Vandens energijos išgavimas pasiekė lūžio momentą, vis daugiau ir daugiau įrengimų yra paruošti naudojimui vandenyje. Anglijos ir Velso pakrančių tyrimas yra svarbus žingsnis pirmyn įkinkant mūsų jūrų energiją ir užsitikrinant atsinaujinančios ir beveik neteršiančios energijos tiekimą.“ „Šie tyrinėjimai leis mums geriau suprasti jūros energijos įrenginių potencialą, bei sužinoti tikrąją trukmę, kada įvairūs prietaisai bus surinkti ir paruošti darbui. Šis darbas taip pat aprėps ir kitų projektų sukauptus duomenis viename kontekste.“

„Mes reikalausime informacijos iš tyrinėtojų ir kitų susijusių struktūrų apie jų planus ir pasirenkamas vietoves, kuriose bus statomos komercinės paskirties jūrų energijos „fermos“, tam, kad nustatytume, ar reikalingas strateginis aplinkos įvertinimas.“

Į jūros energiją jau kuris laikas investuoja įvairios privačios kompanijos. Štai Škotijos kompanija "ScottishPower Renewables" siekia pastatyti dvi naujas potvynio jėgainių "fermas", o kita Škotijos firma, Pelamis Wave Power, netoli Portugalijos krantų jau paleido egzotišką bangų energijos jėgainę.

Kol kas privačių įmonių veiksmai yra pavieniai, neturintys vieningo jūrų energijos įsisavinimo plano, tačiau tai gali pakeisti prasidėję valstybiniai tyrimai. Kaip mokslininkai yra parengę atsinaujinančios energijos planą JAV valstybei, taip galbūt savo analogą susikurs ir JK.

Pabaigai keli pažintiniai video intarpai apie jūros energiją.

Kaip veikia potvynio energijos jėgainės:

Kaip veikia bangų energijos jėgainės:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)