Per karą su Gruzija Rusija numušė tris savo lėktuvus  (90)

Per praėjusiais metais vykusį karą su Gruzija Rusijos karinės oro pajėgos neteko šešių lėktuvų, iš kurių trys buvo numušti „draugiška ugnimi“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai rodo, jog yra „rimtų problemų", susijusių su kariuomenės koordinavimu ir valdymu, sakoma žurnalo „Moscow Defence Brief" pranešime, išspausdintame ketvirtadienį.

Penkių dienų karas baigėsi Gruzijos pralaimėjimu. Po jo Maskva pripažino atskilusių nuo Gruzijos Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę. Rusijos veiksmus smarkiai kritikavo Vakarai.

„Per kovos veiksmus žuvo keturi Rusijos įgulų nariai. Iš šešių numuštų lėktuvų du tikrai numušė priešininkė, trys, be jokios abejonės, buvo numušti „draugiška ugnimi". Nustatyti, kas numušė dar vieną, yra sunku", – sakoma pranešime, kurio visą tekstą turi „Reuters".

Numušė „draugiška ugnimi“

Rusijos gynybos ministerijos Spaudos tarnyba atsisakė tučtuojau komentuoti pranešimą.

Rusijos ir Gruzijos ginkluotas konfliktas 2008 metų rugpjūtį iki šiol kelia klausimų karo analitikams, kurie nurodo, kad yra keli skirtingi duomenų apie nuostolius variantai.

Gruzija teigia, kad numušė 15-a Rusijos lėktuvų. Rusijos gynybos ministerija nurodo, kad neteko trijų smogiamųjų lėktuvų ir vieno bombonešio. Rusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo viršininko pavaduotojas Anatolijus Nogovicynas nuostolių mastą pavadino dideliu.

„Moscow Defence Brief" ataskaita, parengta remiantis Gruzijos, Rusijos ir Pietų Osetijos žiniasklaidos priemonių pranešimais, taip pat specialiais interneto forumais kariams, išsamiai aprašo kiekvieno iš šešių Rusijos lėktuvų numušimo aplinkybes.

Neteisingas identifikavimas

Ekspertų duomenimis, pirmoji Rusijos KOP netektis buvo smogiamasis lėktuvas „Su-25BM“, numuštas mobiliojo zenitinio raketų komplekso (MZRK) raketa virš Pietų Osetijos teritorijos rugpjūčio 8 dieną.

„Jį numušė... Pietų Osetijos savanoriai... Krintantis lėktuvas buvo parodytas per televiziją kaip numuštas Gruzijos lėktuvas", – sakoma pranešime.

Kita savųjų auka buvo smogiamasis lėktuvas „Su-25SM“, grįžtantis iš užduoties su pašautu kairiuoju varikliu.

„Po kiek laiko skrisdamas virš Cchinvalio pietinių pakraščių 1000 metrų aukštyje lėktuvas buvo numuštas MZRK raketa, kuri pataikė į dešinįjį variklį", – rašo pranešimo autoriai ir pabrėžia, jog lėktuvui nukritus Pietų Osetija pranešė sunaikinusi Gruzijos smogiamąjį lėktuvą.

Antrą karo dieną Rusijos KOP neteko keturių lėktuvų. Vienas jų – smogiamasis lėktuvas „Su-25“ – buvo numuštas prie Pietų Osetijos Džavos bazės. Vėliau Rusijos karo pareigūnai sakė, kad numušė Gruzijos lėktuvą. Pranešime pažymima, kad tikriausiai tai buvo Rusijos „Su-25“, kurį sunaikino Rusijos priešlėktuvinės gynybos priemonės, nes tuo laiku Gruzijos KOP buvo atsisakiusios skristi virš Pietų Osetijos.

Paskutinis lėktuvas buvo numuštas rugpjūčio 11 dieną šūviu, kurį klaidingai paleido rusų kariai, buvę iš Chinvalio į Gorį judėjusioje kolonoje.

Kai kurie analitikai sako, jog gali kilti naujas konfliktas tarp Maskvos ir Tbilisio, ir pažymi, jog didėja Gruzijos karinė galia, o Šiaurės Osetijoje vyksta Rusijos kariniai mokymai „Kaukazas-2009".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (90)