Japonijos teismas išteisino failų dalinimosi programinės įrangos kūrėją  (14)

Ketvirtadienį Japonijos aukščiausiasis teismas išteisino populiarios failų dalinimosi programinės įrangos kūrėją, kuris buvo kaltinamas autorių teisių pažeidimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai labai teisingas sprendimas, - sakė 39 metų Isamu Kaneko, sukūręs „peer-to-peer“ programą „Winny“. – Tai, be abejo, turės gerą įtaką“.

„Winny“, kurią buvo galima rasti kūrėjo svetainėje, leidžia vartotojams internete nemokamai keistis failais, tokiais kaip kompiuteriniai žaidimai ar filmai. Ši programinė įranga, dėl kurios 2004 metais jos kūrėjas Isamu Kanekobuvo buvo areštuotas, išgarsėjo ne tik Japonijoje bet ir pasaulyje.

Iki tol programuotojas dirbo Tokijaus universitete tyrimų asistentu. Du metus trukęs tyrimas baigėsi teismu. 2006 metų gruodžio mėnesį Kijoto apylinkės teismas Isamu Kaneko pripažino kaltu. Teisėjas tvirtino, kad programuotojas internete patalpino programinę įrangą, nors žinojo, kad ji bus naudojama neteisėtais tikslais. Nors Kijoto teismas nepaskyrė jam laisvės atėmimo bausmės, bet priteisė 1,5 milijonų jenų (17 000 dolerių) baudą, Isamu Kaneko nesutiko su nuosprendžiu ir jį apskundė aukštesnės instancijos teismui. Jis nepripažino savo kaltės, argumentuodamas, kad programuotojų pripažinimas kaltais dėl autorių teisių pažeidimo gali trukdyti technologinei plėtrai. 

Tai Japonijoje pirmasis teismas dėl failų dalinimosi programinės įrangos, todėl susilaukė daug dėmesio ne tik iš teisininkų pusės, bet ir iš visos visuomenės. Šį ketvirtadienį bylai buvo padėtas galutinis taškas, kuomet aukščiausiasis teismas išteisino programuotoją. Komentuodamas sprendimo pagrįstumą, Osakos apylinkės teismo teisėjas Masazo Ogura ketvirtadienį sakė, kad Isamu Kaneko tvirtino, jog kiekvienas programuotojas žino apie galimybę tokias programas naudoti netinkamais tikslais, tačiau jis nerekomendavo vartotojams taip elgtis, todėl neneša atsakomybės už jų asmeninius veiksmus.

„Tai labai teisingas sprendimas, - džiaugėsi 39 metų Isamu Kaneko, sukūręs „peer-to-peer“ programą „Winny“. – Tai, be abejo, turės gerą įtaką“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: