Stebi siuntas, aptinka prekių defektus – ekspertas apie daiktų interneto galimybes  ()

Spėjimų, kaip prasidėjus 5G erai miestus pakeis daiktų internetas, buvo daugybė. Nuo gatvėmis zujančių autonominių automobilių iki savaime pirkinius užsakančio šaldytuvo. Nors fantastinius filmus primenantys scenarijai ir neišsipildė, 5G greitis išplėtė įprastas daiktų interneto galimybes. Pagrindiniu privalumu tapo duomenų analizė realiuoju laiku. Kokie inovatyvūs daiktų interneto sprendimai tapo įmanomi dėl 5G?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jokios delsos

Dr. Evaldas Stankevičius, „Tele2“ tinklo planavimo ir strategijos vadovas sako, kad nors kartu su 5G eros pradžia namų vartotojai didelio skirtumo galėjo ir nepajausti, naujosios kartos ryšys paskatino „IoT“ plėtrą kitose visuomenei aktualiose srityse. „Didelis 5G ryšio pralaidumas suteikė galimybę vienu metu prijungti dar daugiau įrenginių ir duomenis perduoti bei analizuoti realiuoju laiku. Pastaroji funkcija leidžia priimti žaibiškus sprendimus, kurie suteikia galimybę veikti efektyviau bei taupiau“, – teigia dr. E. Stankevičius.

Anot jo, kaip vieną ryškiausių technologijos panaudojimo pavyzdžių galima paminėti išmaniuosius miestus. Pavyzdžiui, prie inovatyviausių miestų pasaulyje priskiriamame Berlyne veikia išmani gatvės apšvietimo sistema, kuri realiuoju laiku reaguoja į esamą eismo srautą ir pagal jį reguliuoja apšvietimo ryškumą. Įvairias daiktų interneto ir dirbtinio intelekto technologijas jau taip pat naudoja tokie miestai, kaip Amsterdamas, Barselona, Paryžius, Londonas.

„5G ryšio realiojo laiko analizės įgalinti „IoT“ įrenginiai miestuose padeda gerinti bendrą gyvenimo kokybę, taip pat efektyvinti veiklą transporto, kietųjų atliekų tvarkymo, taršos mažinimo, tvarių bendruomenių, drėkinimo, viešojo saugumo, eismo valdymo ir sveikatos priežiūros srityse“, – sako dr. E. Stankevičius.

Užkerta kelią gedimams ir nesklandumams

 

Dr. E. Stankevičius pastebi, kad patobulintos technologijos naudą jaučia ir verslas: dėl 5G suteiktos galimybės duomenis analizuoti realiuoju laiku, galima greitesnė reakcija į įrangos gedimus.

„Daugybėje industrijų jau atliekama nuotolinė įrangos techninė priežiūra. Tai gali būti komunalinių paslaugų tinklai, transformatoriai ir kita elektros įranga, kurios priežiūros iššūkiu tampa jos platus išsidėstymas. Dažnai technikai apžiūrėti įrangos vyksta gyvai, o tai yra daug išteklių reikalaujantis procesas. 5G suteikia galimybę realiu laiku stebėti įvairių jutiklių duomenis ir taip automatiškai identifikuoti gedimus per atstumą“, – sako dr. E. Stankevičius.

 

Tokie nuotoliniai patikrinimai gali padėti laiku užfiksuoti pirmuosius gedimų požymius. Pasak dr. E. Stankevičiaus, panašūs prevenciniai įrangos priežiūros sprendimai numatomi modernizuojant „Tele2“ ryšio tinklą – taip operatorius siekia dar efektyvesnio ir kokybiškesnio tinklo bei geresnės galutinės patirties klientams.

„IoT“ naudojamas ir gamybos linijų stebėjimui ir padeda aptikti prekes su defektais, didelių siuntų ar jūrinių konteinerių stebėjimui, taip pat vykdant žemės ūkio veiklos analizę, naudojamas autonominiuose automobiliuose ir kitose verslo srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: