Seimas įteisino nuteistojo kontrolę elektroninėmis stebėjimo priemonėmis  (8)

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė Probacijos įstatymą, kuriame numatyta nuteistojo kontrolė elektroninėmis stebėjimo priemonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už naują įstatymą balsavo 98 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vieno, susilaikė keturi. Pagal dokumentą, probacija yra sąlyginė alternatyva paskirtai laisvės atėmimo bausmei, kurios metu vykdoma probuojamojo priežiūra. Probacija vykdoma lygtinai nuteistiems ar lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistiems asmenims. Įstatyme numatyta, kad nuteisto arba probuojamo asmens buvimo vietos kontrolė elektroninėmis stebėjimo priemonėmis laikoma intensyvia priežiūra. Ji galės būti vykdoma tris mėnesius ir pratęsta ne ilgiau kaip iki metų. Nepilnametis tokiu būdu galės būti stebimas ne ilgiau kaip devynis mėnesius. Šia priemone siekiama užtikrinti veiksmingą nuteistųjų resocializaciją ir mažinti jų nusikalstamų veikų recidyvus.

Įstatyme numatyta, kad probuotojas sudaro individualų probuojamo asmens priežiūros planą. Jis turi sumažinti riziką nuteistajam nusikalsti, motyvuoti jį integruotis į visuomenę, padėti tenkinti dvasinius ir socialinius poreikis, lavinti socialinius įgūdžius. Plane turi būti numatyta psichoterapija ir psichologinė pagalba, jeigu ji būtina.

Įstatymu probuotojai įpareigoti savo globotinius konsultuoti ir tarpininkauti tvarkant asmens ar kitus dokumentus, ieškant būsto, nukreipiant į socialinių paslaugų įstaigas, padedant įsidarbinti, skatinant lavintis ir kt.

Teisingumo ministerija siūlė, kad probuotojais būtų civiliai asmenys, tačiau Seimas paliko nuostatą, kad jais gali būti ir statutiniai pareigūnai, tokiu būdu nenukentės dabar šį darbą atliekantys pareigūnai. Numatoma, kad įstatymas įsigaliotų kitų metų liepą.

Kai kuriems parlamentarams kilo abejonių, ar kitąmet užteks pinigų įstatymui įgyvendinti, tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai garantavo, kad įstatymui įgyvendinti jau pasirengta.

Ketvirtadienį Seimas taip pat pataisė Baudžiamąjį kodeksą, kuriame išplėtė lygtinai paleistų ar nuteistų asmenų pareigas. Teismo sprendimu jiems gali būti nurodyta atsiprašyti nukentėjusio asmens, teikti nukentėjusiam asmeniui pagalbą, kol šis gydosi, gydytis priklausomybės ligas, kai nuteistasis sutinka, auklėti ir prižiūrėti savo nepilnamečius vaikus, rūpintis jų sveikata, išlaikyti juos, pradėti dirbti arba mokytis, tęsti darbą ar mokslą, dalyvauti elgesio pataisos programoje, neišeiti iš namų tam tikru laiku, jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymusi, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, nesilankyti tam tikrose vietose arba nebendrauti su tam tikrais asmenimis ar asmenų grupėmis, nevartoti psichiką veikiančių medžiagų, neturėti, nenaudoti, neįsigyti tam tikrų daiktų arba neužsiimti tam tikra veikla.

Lietuvos valdžios atstovai ne kartą yra sakę, kad būtina imtis priemonių mažinti nuteistųjų skaičių, nes pagal šį rodiklį Lietuva yra tarp pirmųjų Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)