Programavimas „debesyse“: kas tai ir kam to reikia?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gedis 2012-07-14 15:48
Kažkaip man tie debesys panašiau į platesnį vartotojų "šnipinėjimą".Be to,manau asmeninė informacija ten tikrai nebus saugesnė nuo pradingimo,bei pavogimo.Pataisykit,jei kas daugiau apie tai išmano.
deivec 2012-07-14 16:02
ar reikia mums tu debesu paklauskite jus saves ??? kai vaziuojate prie ezeru negalite be kompo ? tai reikia gydytis tada jau...o ne debesimis naudotis kiek visi investuoja i tuos debesis ? kaip su duomenu palaikymu...kaip plesis tie duomenu centrai ? kaip cia koreliuojasi su aplinkosauga ???? tie debesys..vel dalykas..is kurio kai kurie nori ispesti piniga.....ir nori pripratinti visus tai daryti..o tada kai tu busi priklausomas nuo ju....tada jei tau padiktuos salygas... kaip dabar jusu atlyginimai banke....ir kai mokate uz tai kad ishsimate grynais savo atlgynima....
g3n1us 2012-07-14 17:13
Šiai man rodos, kad neturi teisės imti pinigus už atlyginimo išsiėmimą, turėtų būti tam tikrų limitų suma per mėnesį, kuri viršija tavo atlyginimą. Įmanoma nusiimti, kad ir milijoną grynais nesumokėjus nei cento bankui už tai. Kaip tai padaryti? Ateini į banką ir sakai, kad 1mln iš sąskaitos xxx nori padėti į indėlį ant trumpiausio termino, atsiimsi grįnais. Ateini po 1-2sav (priklauso nuo banko) ir pasiimi pinigus. Nepamirškite, kad už sutarties sudarymą ir pinigų atsiėmimą negali prašyti pinigų, nes tai indėlis. Ne kartą taip dariau, žinoma šimtų tūkstančių nenusiiminėju ir savaime suprantama, kad bankininkai gali pradėti išsidirbinėti pamatę didelias sumas. Kita vertus, tai įstatymai draudžia apmokestinti indėlių atsiėmimą. Beja, dar yra tokios baudos nesveikos už vėlavimą atsiskaityti už korteles, kaip paaiškėjo, tai procentai viršija įstatymų numatytus procentus. Lupikauja, kaip tik išmano...
Creatium 2012-07-14 17:44
O kai tavo kompiuteris su visais tavo duomenimis sudegs, tada galėsi verkšlenti apie duomenų saugumą Debesų kompiuterija išsprendžia nemažai problemų. Ateityje jai išpopuliarėjus tavo turimai įrangai praktiškai nereikėtų vidinės atminties, viską galėtum pasiekti internetu. Patogumas begalinis ir tai visiškai nėra susiję su negalėjimu be kompo pabūti prie ežero.
Shinigami 2012-07-14 18:02
Galiu pasisamdyti kompanija kuri prižiūrės mano kompiuteri ir viska sudiegs ir atnaujins už mane. Bet už tai teks mokėti, kaip teks mokėti ir debesų kompiuterijai. Išvados: naudotis debesų kompiuterija - tai tas pats kas eiti į restoraną. Niekuo nereikia jaudintis, nes viskas bus pagaminta ir paduota, indai išplauti. Bet už tai teks susimokėti. O visu svarbiausia labai apribotos programų kūrimo galimybės. Nes negali kurti normalaus GUI.
g3n1us 2012-07-14 18:32
Creatium, Man pigiau išeina HDD su NAS nusipirkti nei metus laiko mokėti šimtais litų už absurdiškai mažą duomenų kiekio laikymą, o ką jau kalbėti apie interneto dingimą arba kelionės su lėktuvu momentą ir panašiai. Net filmo neišeis pažiūrėti, todėl debesims skiriu didelį minusą su prierašu nesąmonė. O dėl naudojimosi dėl backup, tai trumparegiška nepilnaprotystė. Už pora šimtų litų išorinis HDD tikrai pigiau, be to kaip ir sakiau, NAS serveriukas atliks viską ką atlieka debesys. Jei turite seną kompiuterį, tai įsidiekite tonido ir galėsit juoktis iš debesų naudotojų.
Creatium 2012-07-14 19:46
Dabar taip, tos paslaugos atrodo nelabai patraukliai. Tačiau nepamirškime, kad ateityje vietų dydžiai didės, interneto pasiekiamumas taip pat, jo greitis dar labiau. Tad ateityje tikrai bus daug smagiau laikyti failus debesyje. Štai pvz. naudojuosi MS SkyDrive paslauga. Tiesa, bandau įsitekti į nemokamą vietą. Studijų failus laikau. Patogiau nebūna, mat nereikia jokių paskaitų metų atidirbtų failų perkėlinėti iš laptopo į stacionarų ir atvirkščiai. Bet kada galiu pasiekti failus per išmanųjį telefoną ar kitu kompiuteriu. Dievinu šią paslaugą.
g3n1us 2012-07-14 20:32
Tu dievini patį failų pasiekimą nuotoliniu būdu, apie tai jau kalbėjau, kad yra daug paprastesni ir pigesni variantai ir nereikia jokių failų kilnoti į nutolusius serverius, tiesiog pasiimi ko tau reikia ar pasidalini su kuo nori ir ką nori. Tonido dar ir multiplatformis su daug daugiau galimybių už bet kokius debesis. Suprantu, kad šiuo metu nemokamo dropbox ar kito tiekėjo kelių gigabaitų užtenka, bet jei reikia mokėti už paslaugas, tai tikrai nepasimoko net galvoti apie tai. Be to dabar daug kas naudojasi debesų nemokamomis paslaugomis dėl smartfonų, nes ganėtinai sudėtingas failų perkėlimas tarp įrenginių, bet kaip ir sakiau, toks kaip tonido, tai dar patogesnis, funkcionalesnis, pigesnis ir patogesnis, o ką jau kalbėti apie visokius Windows Home Server... O ką jau kalbėti, kad visa tai galės naudoti, kad ir visa šeima, kiekvienas sau atskirai, skirtingai nei debesys, sumokėsi už kiekvieną minimum po 10$/mėn už ribotą vietą. Manau, kad debesys artimiausiu metu tikrai nepasitvirtins dėl failų laikymo ir nepamirškim, kad čia tik lietuviai ir dar kelios valstybės su didmiesčiais pažengę su interneto greičiais. p.s. pats naudoju dropbox, bet jis stovi tuščias... buvau pasidaręs home serverį su linux, įsirašiau eyeOS ir tonido, tikrai patiko, paprasta, greita ir patogu, bet windows home server pasirodė tinkamiausias šiam reikalui. Nematau konkurentų jam, nes tarkim sėdi darbe, prisijungi prie serverio, padarai, kad parsiųstų filmą, grįžti namo ir valio, žiūri filmą. Minusas, tas kad naujasis windows home server reikalauja ne tokio ir silpno kompiuterio, todėl nepalaiko mano senukas kurį tam naudoju.
Skeleton 2012-07-14 20:39
Debesų esmė - paskirstyti resursai. Namuose tavo kompas 99+% darbo laiko laukia iš tavęs klavišo paspaudimo. Debesyje serverio procesorių laikas išnaudojamas gerokai efektyviau, taigi bent teoriškai debesų paslaugos turėtų būti gerokai pigesnės už fizinio kompiuterio pirkimą.
g3n1us 2012-07-14 21:02
ir gyventi 10 metų be problemų Jei nori neišleisti daugiau nei 500Lt, tai ethernet HDD, seni kompai, NAS. Vis vien routeriuose stovi nemažai tuščių lizdų. p.s. netobulas filosofinis pamąstymas į ateitį.
Leons 2012-07-14 23:48
Šiame forume atrodo, jog "suvalkai" tekomentuoja Pigumas - labai sąlyginis dalykas. Pavyzdžiui mane visai vilioja debesų kompiuterijos alternatyva kadangi: 1. Mano sugaištas laikas "terliojantis" su asmeniniu serveriu man brangesnis nei jau paruoštos ir puikiai veikiančios paslaugos pirkimas 2. Nežinau kaip kitiems, bet mano internetas labai jau retai nulūžta, daug dažniau tenka susidurti su problemomis kylančiomis su pačių kompų programinės bei techninės įrangos problemomis, kurios mažina produktyvumą. 3. Mažiau techninės įrangos namuose bei besimėtančių, kliūnančių ar prastai atrodančių laidų ir panašiai. Dėl žaidimų konsolių šiektiek hiperbolizavai. Šiuo metu daugiau pajamų tebeneša PC žaidimai. Beje, panašu, jog nelabai nusimanai konsolėse. Būtent, kai optimizuoja žaidimus ant tam tikro vienodo hardware, jie daug geriau veikia ir optimaliai resursus išnaudoja, kas reiškia, jog ir ne tokių galingų procesorių reikia. Beje, Xbox 360 rinkoje jau yra apie 7 metus. Tu man parodyk nors vieną PC, kuris prieš 7 metus kainavęs 1500Lt temptų be lago, kad ir Xbox 360 grafikos žaidimus:) Ta pati situacija su taip nemėgstama čia Apple įranga: ką jau besakysit, bet nors jų specifikacijos nėra geriausios, vis dėlto, jie nelagina, mažiau buginas ir veikia greičiau, nes jų OS yra pritaikyta būtent specifiniam hardware, tuo tarpu Windows yra universali OS hardware atžvilgiu, tačiau dėl to kenčia sparta, stabilumas ir t.t.
Creatium 2012-07-15 00:03
Labai gerai Leons pastebėjo. Pigesnis doleriais variantas nebūtinai yra iš tikrųjų pigesnis. Vienas dalykas yra užsisakyti tikrai kokybišką paslaugą ir ja naudotis, kitas dalykas yra savo namuose pačiam pasistatyti serverį ir jį nuolatos prižiūrėti Savo kompą į debesį paversti galima, bet tuomet reikės jį laikyti nuolatos įjungtą, kad galėtum pasiekti ko reikia. Tokie maži niuansai nelabai prideda patrauklumo. 7 Gb SkyDrive nemokamos vietos. Papildomi $10 per metus ir tu jau turi 27 Gb vietos. Pagrindiniams, jeigu ne visiems, failams per akis. Už $50 per metus gali gaut 107 Gb vietos. Tikrai užteks Beje, dėl failų kilnojimo į nuotolinį serverį. Truputi ne taip pasakyta. Mano atveju naudojantis SkyDrive (o beveik taip pat yra ir kitose paslaugose) atsidarai norimą failą ir jį redaguoji čia pat vietoje, užsaugai ir sistema jau pati jį įkelia į debesį ir po to atsiunčia į visus tavo įrenginius. Nieko pačiam papildomai daryt nereikia, nebent nori įkelti naują failą (o tam užtenka tik jį nutempti į tam skirtą folderį). Ir taip, pagrindinis dabartinis debesų koziris būtent ir yra pasiekiamumas. Savo failus gali pasiekti iš kur tik nori, prie kokio tik nori prietaiso. Tik internetą turėk Ir nesvarbu ar savo kompą namuose palikai įjungtą ar ne, nereiks nervintis dėl dingusios elektros, dingusio interneto namuose, kur stovi tavo serveriukas
g3n1us 2012-07-15 02:11
Ponas Leonai, 500GB su kokybišku aptarnavimu be 20$ į mėnesį galite nesvajoti. Pigiau su kokybišku supportu, tai vargu ar rasite, o priešingai. Jei jus tenkina tokio dydžio sumos, tai aš tikrai neprieštarauju. Priešingai, net pritariu, kad žmogus kuris tikrai turi pakankamai pinigų ar jo laikas yra brangesnė, kad ir valanda, už mėnesines paslaugas, tai nederėtų "terliotis". Na, nebent sumokėti Lietuvos uždarbiautojui pora šimtų litų už serveriuko paruošimą (suma privedanti arti profesionalo), o problemai iškilus sumokėti 20$ ir gyventi toliau. Savaime suprantama, tai nebus darbas su garantijomis, todėl žmogui kuris statosi namus už 4mln, kad laikinai pagyventi iki kol pasistatys normalų namą, tikrai nerekomenduočiau. Aš nesišaipau, aš tikrai tokių žmonių žinau, bet tie žmonės čia nerašo, kaip mes. Nes jie dovanas gauna brangesnes nei mes išleidžiame per visus metus. Aš nesilygiuoju į juos, todėl skaičiuoju, kad man ekonomiškai labiau apsimoko pasisamdyti studentą, nei ištisus metus mokėti mokestį. Vadinti gali suvalkiečiais ar dar kaip panorėsi, tai nekeičia fakto, kad aš nelinkęs išlaidauti tiek, kad reikėtų paskolų ar skaičiuoti pinigus iki atlyginimo. Apie skydrive. Įtariu, kad ponas naudojasi nemokamom paslaugomis ir net nenutuokia, kad visos išvardintas galimybes galima gauti visiškai nemokamai savo asmeniniame serveryje. Kurio tūris nėra jau toks didelis, kaip įsivaizduojate. Užtenka raspery pi kompiuteriuko už maždaug šimtą litų, kuris būtų prijungtas prie routerio ir žinoma išorinis kietasis diskas. Daugiau įmantrių pasiūlymų gali pasiūlyti specialistai, kurie sukonfigūruos. Esant norui, galės padaryti taip, kad galėtumėte redaguoti ar klausytis muzikos ir t.t. net net neperkėlinėdamas failų į savo kompiuterį. Sakai, kad reikia nudraginti failus, o aš sakau dėliojimas varnelių nėra kažkuom sudėtingesnis. Apie konsoles. Žaidimų optimizacija dėl ribotų resursų, apie tai aš ir kalbu, nes žaidimai net šiuo metu galėtų būti su daug įspudingesnėmis grafikomis, tiesiog tamsta nėra susipažinęs su pačių žaidimų kūrybos etapais, nes dauguma žaidimų kūrėjų tiesiog priversti "bloginti" grafiką. Tai ką tu vadini optimizacija, tai viskas daug paprasčiau, nes žaidimų kūrybos platformos jau yra pritaikytos tam tikroms konsolėms, didžiausia optimizacija = prastesnė grafika, renderinamas prastesnės kokybės vaizdas nei buvo sukurta, mažinama 3D grafikos "linijų"/"taškų" skaičius ir t.t. Ir jei bandytum paleisti aukščiausią grafiką ant xbox, kuri buvo paruošta pc kompiuteriams, tai jis užsilenktų su dideliais strigimais, nors net nenaudoja "užgriozdintos" OS. Jei tai bandai lyginti su debesimis, tai nutrauksiu mintis, nes gali pasileisti Linux su 128MB ram, ir 266mhz procesoriumi, kuris tavo debesėlį suks be problemų. Jauti, kad tu su normaliu kompiuteriu (silpniausiu xeon procu) gali sukurti failų debesį visam daugiaukščiui, o imtum iš daug ko daugiau nei moka už internetą. Savaime suprantama, kad žaidimų konsolę apsimoko pirkti labiau dėl to, kad neteks keitinėti ar upgreidinti kas kelis mėnesius, bet jei lija pinigais, tai pc suteiks daug geresnį vaizdą. Kaip manai, ką ten žaidimas daro tuo metu, kai pakeiti grafiką ir ekranas tampa juodas arba "slenka" užkrovimo juostelė?
g3n1us 2012-07-15 02:28
Rasperi Py gali pajungti per usb maitinimą, tai tikrai nereikalauja daug elektros ar kelia daug triukšmo, vietos užims ir minimaliai. 50$ į metus nėra tragedija, bet už tokią sumą aš šiuo metu galiu paimti 500GB HDD be problemų. Ją padalinti visai šeimai. Tarkim maža šeima = 3 žmonės = 150$. Sakai failams per akis, bet prieš tai ar tu ar kažkas kitas minėjo apie duomenų kopijas, mano HDD 500GB, todėl debesies mažesnio už jį neimčiau, nes jis turi daryti kompiuterio kopiją ir sinchronizuoti kaikuriuos failus su smartfonais ar kitais įrenginiais. Dėl kelių failų, tai man užtenka ir nemokamo debesies, bet tu kalbėjai apie visų doumenų perkėlimą, tai mane ir užkabliavo... Ir šiaip man smagiau turėti savo nei kažkur kažką, kur pavėluosi susimokėti ir nieko nebeturėsi...
Leons 2012-07-15 10:58
Neesu aš turtuolis, tiesiog pasakiau, jog kaštai ne vien pinigais skaičiuojami. Beje augant debesų kompiuterijos rinkai kaina tik kris ir tiesa pasakius neatrodo debesų kompiuterija man labai brangus malonumas (priklauso nuo poreikių žmonių, bet pavyzdžiui man tie 500GB net perdaug). Dėl tos grafikos žaidimų, man neatrodo, jog viskas taip blogai. Juk tiek daug PC žaidimų su maksimaliais grafikos nustatymais reikalauja high-end hardware. Šiuolaikinis hardware išvis milžiniškais tempais tobulėja, net Moore dėsnį, kai kuriose srityse peržengia. Su debesimis nelyginu, tiesiog pastaroji mintis apie konsoles užkliuvo
g3n1us 2012-07-15 14:38
Sutinku, kad kaštai ne vien pinigais skaičiuojami.
cluendo 2012-07-15 19:55
Laikas didziausias pinigas Jei tavo hobis darytis home-made serverius tai gal ir apsimoka. Kitu atveju cloud FTW.
vyckas 2012-07-15 22:00
Jei laikas didžiausias pinigas tai cloud geriausiu atveju nebent backupams. Darbui naudot neverta, nes iš esmės tai būtų tik papildoma sistema, kuri gali nustot veikt.
cluendo 2012-07-15 22:06
Man asmeniskai cloud servus naudot tai keliu sekundziu darbas. Drag and drop'a padarai i folderi ir viskas. Gali eit kur nori, tavo failai jau serve ir juos pasieki is bet kur bet kada. Uzsieni hot spotu intiko ant kiekvieno kampo(ir lietuvoj turbut taspats, nzn), tuo labiau mobilusis rysis juk dar yra. Del cloud uzluzimo - tai taspats kaip ir tav HDD gali nulusti..Pvz apipilsi laptopa arba numesi arba dar kasnors. Netgi pavojingiau.
vyckas 2012-07-15 22:13
Tai ir sakau backupams. Suluš pc tai ar taip ar taip debesiu jau nepasinaudosi. Straipsnis juk apie darbą debesyje. Galų gale jei pc guli svarbi info, pasidaryt raid1 kainuoja centus, o patikimumas padidėja nežmoniškai.