Programavimas „debesyse“: kas tai ir kam to reikia?  (22)

Visi mūsų kasdieniai darbai, kuriuos atliekame kompiuteriu, pamažu persikelia į „debesis“. Nesvarbu, ar tai būtų dokumentų tvarkymas, nuotolinis bendravimas, muzikos klausymas ar kita – ši tendencija pastebima visur, o taip pat ir programavimo srityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas tai ir kam to reikia?

Programuotojų darbo aplinka – specifinės programos, kuriose rašomas kodas pavirsta procesoriui aiškiais nurodymais. Palyginkime programų kūrimą lokaliai, t. y. savo kompiuteryje ir „debesyse“.

Programavimas lokaliai Programavimas „debesyse“ Rezultatas

Reikia atsisiųsti, įsidiegti programavimo įrankius bei juos tinkamai sukonfigūruoti.

Visa darbo aplinka programavimui yra iš anksto paruošta. Sutaupytas laikas.

Sukurtos programos vykdomos tame pačiame kompiuteryje.

Sukurtos programos vykdomos nuotoliniame serveryje.

Vykdymo laikas „debesyse“ yra trumpesnis, nes serveris dažniausiai yra spartesnis už stalinį kompiuterį.

Darbo aplinką reikia naujinti. Darbo aplinka atnaujinama automatiškai. Tuo rūpinasi debesų kompiuterijos paslaugų teikėjas. Visada bus naudojami naujausi įrankiai, tačiau nereikia rūpintis jų atnaujinimu.

Toliau supažindinsiu su keturiais programavimo įrankiais internete.

„Ideone“

Ideone.com paskirtis nėra didelių projektų kūrimas, o tik smulkių programėlių vykdymas. Tačiau, dėl to nereikia nuvertinti šio įrankio – jis puikiai tinka kitų programavimo kalbų mokymuisi, nesudėtingam duomenų apdorojimui ar skaičiavimams. Programą galima rašyti viena iš 62 kalbų. Vykdymui skiriama iki penkiolikos sekundžių. Išeities kodais galima dalintis per tiesioginę nuorodą.

„Wonderfl“

Wonderfl.net – „flash“ kūrimo įrankis. Juo galima kurti visavertes „flash“ programėles – animacijas, žaidimus, reklamas ir t. t. Išeities kodai publikuojami viešai, todėl kiekvienas vartotojas gali tobulinti kito žmogaus projektą (angl. fork a project). Naršyklės langas paskirstytas taip, kad vienu metu matomas kodo redaktorius, veikianti „flash“ programa bei išvesties (komandinės eilutės) langas.

„Compilr“

Compilr.com – pažangiausias iš išvardintų įrankių. Galima dirbti su visaverčiais projektais populiariausiomis programavimo kalbomis, todėl tinka sudėtingų programų kūrimui. Kaip ir „Wonderfl“, „Complr“ turi savo kodų galeriją, kur galima pasižiūrėti kitų vartotojų projektus.

„Python anywhere“

Pythonanywhere.com yra „Python“ programavimo kalbos komandinė eilutė, kuri nė kiek nenusileidžia lokaliai šios programavimo kalbos versijai. Vienu metu ją gali naudoti keletas žmonių. Papildomai kompanija turi 4 prenumeratos planus: nemokamą, už 5, 9 arba 14 dolerių per mėnesį ir siūlo svetainių talpinimo paslaugą, kodo vykdymą suplanuotu laiku, integraciją su „Dropbox" ir daug kitų smulkių galimybių.

Išvados

Programavimo dar negalime visiškai perkelti į „debesis“ – kartais pastebimas redaktoriaus ar kompiliatoriaus uždelsimas, trūksta galimybių, esančių lokaliuose įrankiuose, neįmanoma paleisti programų, turinčių grafinę sąsają. Tačiau visi šie trūkumai yra ištaisomi. Man, asmeniškai, labai patiko „Wonderfl“ išeities kodų galerija, kur galima surasti šaunių dalykų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Edgaras Liberis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: