Koks yra tikrasis našumo skirtumas tarp 2133 MHz ir 3200 MHz dažnio DDR4 RAM atminties: testai sistemoje su Core i7-6700K ir GeForce GTX 1070  (14)

Neverta ginčytis, kad tarp pinigų negailinčių žaidėjų (ir kol AMD vis dar tyli) „GeForce GTX 1070“ yra populiariausias pasirinkimas, kuriam dažniausiai akomponuoja „Core i5-6600(K)“. Dėl šių dviejų pasirinkimų galvos nesukama, tačiau operatyviosios atminties dažnis išlieka gana atviru klausimu, ypač dabar, kai skirtumas tarp 2133 MHz ir 3200 MHz DDR4 atminties modulių sunykęs iki 10 – 15-os eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Identiškos komplektacijos iš visų minėtų komponentų mums atkartoti nepavyks, tačiau ir i7-6700K mūsų eksperimentui 1080p rezoliucijoje tiks puikiai. Iš anksto norime padėkoti operatyvios atminties gamintojai G.SKILL, iš savo pagrindinės būstinės Taivane atsiuntusiai „TridentZ“ DDR4 komplektą, susidedantį iš 2x 8 GB atminties modulių, veikiančių 3200 MHz dažniu.

Pakuotė ir komplektacija

Tūkstančius kilometrų įveikusi pakuotė visiškai nepanaši į tą, kuri saugojo „Ripjaws 4“ modulius, testuotus pasitelkus „Intel X99“ platformą. Greičiausiai taip ir turi būti – juk tai dvi skirtingos DDR4 šeimos. Ant nepermatomos pakuotės turime didžiulį Z raidės fragmentą, kurį kol kas galima suvesti tik su pavadinimu, o su pačiais moduliais kol kas tai padaryti sudėtinga, nors G.SKILL jų nevengia parodyti jau dabar. Visgi galima spėti, kad Z raidė mums praneša apie radiatorių turimus „dantukus“.

Informavusi, kokio kalibro vartotojams buvo sukurta „TridentZ“ serija (mes tą padarysime visai netrukus) G.SKILL rodo pasitikėjimą ne tik savo produkcijos kokybe, bet ir aptarnavimo lygiu. Plastikinėje pakuotėje kartu su moduliais radome firminį G.SKILL lipduką - aksesuarą, kuris iš esmės yra vienintelis priedas, kuris įteikiamas DRAM pirkėjams.

Žvilgsnis iš arčiau, specifikacijos

Teisingai. „TridentZ“ šeima atstovauja tuos G.SKILL DDR4 modulius, kurie buvo sukurti maksimalios spartos ir išskirtinumo ieškantiems vartotojams. Tai kuo puikiausiai patvirtina „TridentZ“ moduliams suteikiamas taktinis dažnis. G.SKILL neturi lėčiau nei 2800 MHz dažniu veikiančių „TridentZ“ modulių, o maksimalus dažnis šauna iki pat 4133 MHz. Daugelis apie mūsų 3200 MHz dažniu veikiantį testavimo pavyzdį pasakys „juk 3200 MHz ir taip daug“, tačiau šiuo atveju juos palyginus su visa „TridentZ“ pasiūla, jie nenorom ima ir nublanksta.

Tiesa, vos vienas kitas atminties modulis privers panašiai pasijausti „TridentZ“ modulius kalbant apie išvaizdą. „TridentZ“ traukia akį dviem aspektais: agresyviu radiatorių dizainu ir spalvine gama, kurią sudaro juoda, raudona bei sidabrinė spalvos. Viena pusė radiatoriaus nudažyta juodai, kita sidabrine spalva, o tarp jų įsprausta raudona plastiko plokštelė. Ant juodos pusės užklijuotas lipdukas, nurodantis visą reikalingą informaciją apie modulį. Pilkoji pusė turi išėsdintą „TridentZ“ pavadinimą, o G.SKILL pavadinimas matomas dviejose vietose ant plastmasinės plokštelės. Savaime suprantama, patys radiatoriai pagaminti ne iš plastiko, o iš aliuminio, kuriems suteikta šlifuoto metalo būsena. Tai neįprastai stori (sąlyginai) radiatoriai – storesni už visus tuos, kuriuos teko čiupinėti praeityje. Dėl šios priežasties pirštai tvirtai jaučia, kad tai itin tvirti ir solidūs moduliai.

Abipus juodos spalvos montažinės plokštės, kuri sudaryta iš aštuonių sluoksnių, prilituota po 8 „Samsung“ (K4A4G085WD) lustus. Tai „dual rank“ moduliai. Kiekvieno iš jų talpa – 512 MB. Jie dirba spartesniems DDR4 moduliams taikoma 1,35 v įtampa. Priminsime, kad pradinė DDR4 modulių įtampa siekia tik 1,2 v, kai maksimali, bet vis dar saugi, nurodoma 1,5 v. Moduliams priskirtas XMP 2.0 profilis, kuriame be 3200 MHz dažnio saugomi ir vėlinimo laikai, siekiantys 16(CL)-16(tRCD)-16(tRP)-38(tRAS) ciklus.

Žvelgiant į radiatiorius iš skirtingų pozicijų, jie suteikia dvejopą simetriško įspūdį: iš viršaus – simetriška, iš priekio – ne. Viename gale termo juostele tvirtinamas radiatorius įgauna 3 pelekus. Kita modulio pusė gauna tokią pačią, tik veidrodinio efekto paveiktą aliuminio plokštelę. Visų pirma, toks dizainas atlieka estetinę paskirtį, tačiau neatmeskime ir to fakto, kad gauname padidėjusį aušinamojo paviršiaus plotą, kuris, DRAM moduliams nėra toks reikšmingas. Aukščiausia radiatoriaus vieta nuo PCB pakilusi ~10 mm, bendras „TridentZ“ modulio aukštis siekia 44 mm. Tai toli gražu ne patys aukščiausi moduliai, kurie neturėtų sukelti suderinamumo problemų su daugeliu protingai suprojektuotų orinių aušintuvų.

Testavimas

Greta šių G.SKILL modulių ir i7-6700K procesoriaus, kurio dažnis bus fiksuotas 4,2 GHz, pasirinkome „Asus ROG STRIX GeForce GTX 1070 O8G-GAMING“ vaizdo plokštę. Neturėdami tikrų DDR4 2133 MHz modulių, BIOS nustatymų pagalba paversime įprastu 3200 MHz veikiančius „TridentZ“ modulius šiek tiek pasidarbuoti gerokai sumažintu 2133 MHz dažniu. Standartiniai 2133 MHz DDR4 moduliai dažniausiai turi CL15 vėlinimo laiką, todėl atliksime korekcijas ir šioje srityje. Kiekvieno žaidimo testavimai vykdomi tris kartus išvedant vidurkį, fiksuojant mažiausią minimalią ir didžiausią maksimalią fps vertes.

  • Procesorius: Intel Core i7-6700K@fixed at 4.2 GHz (HT on)
  • Pagrindinė plokštė: Asus ROG Maximus VIII Extreme Assembly
  • RAM atmintis: G.SKILL TridentZ DDR4 2x 8 GB
  • Vaizdo plokštė: Asus ROG STRIX GeForce GTX 1070 O8G-GAMING
  • SSD kaupiklis: OCZ Vector 150 240 GB
  • Maitinimo šaltinis: Be Quiet! Dark Power Pro 10 550 W
  • Korpusas: Phanteks Enthoo Primo
  • Monitorius: Dell U2311H
  • Operacinė sistema: Windows 7 x64 (SP1) / Windows 10

 

 

 

2133 MHz dažniu veikiančių „TridentZ“ rodmenys kairėje ir 3200 MHz dešinėje

Pasidalinkite su draugais
(18)
(18)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: