„Aš jį tikrai rekomenduoju“: „KXL – E40“ lazerinio atstumo matuoklio apžvalga (Video)  ()

Atstumą galima pamatuoti daugybe įrankių, tiek liniuotėmis, tiek ir ruletėmis. Tačiau 40 metrų ilgio matavimo juosta tikrai nėra pats patogiausiais būdas pamatuoti atstumą, juolab, kad tą patį darbą gali atlikti ir lazerinis atstumo matuoklis. „KXL – E40“ lazerinis atstumo matuoklis gali kur kas daugiau nei tik pamatuoti atstumą. Tad ką jis sugeba, kokie jo privalumai bei trūkumai ir ką sako jį išbandęs apžvalgos autorius sužinosite šiame straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbant apie patį veikimo principą, tai „KXL – E40“ lazerinis atstumo matuoklis atstumą matuoją į naudotojo pasirinktą paviršių pasiųsdamas lazerio impulsą ir matuodamas, per kiek laiko jis sugrįžta. Kadangi viskas vyksta šviesos greičiu, skirtumas tarp impulso pasiuntimo ir sugrįžimo yra labai mažas, todėl matavimo greitis yra didžiulis.

Taip pat jau iš pavadinimo galite nuspėti, kad maksimalus teorinis šio lazerinio atstumo matuoklio matavimo atstumas siekia 40 metrų, tad to pilnai užtenka įprastam naudojimuisi namuose.

„KXL – E40“ yra biudžetinis atstumo matuoklis, kuris yra gerai vertinamas pirkėjų – jį jau įvertino 726 pirkėjai ir skyrė net 4,91 balą iš 5 galimų.

Didelio susidomėjimo šiuo įrenginiu prideda ir tai, kad jis yra itin nebrangus. Šiuo metu iš Gearbest.com su 28 % nuolaida jį galima įsigyti už 15,57 eurus. Tad kaip už tokį įrenginį kaina tikrai nedidelė.

Tačiau kaip jis veikia, ar kokybiškai matuoja, gal pagaminimo kokybė prasta ir ar jis turi kokių reikšmingų trūkumų? Šioje apžvalgoje visą tai ir išsiaiškinsime.

Tad pačioje pakuotėje yra „KXL – E40“ lazerinis atstumo matuoklis, laikymo virvelė, 2 standartinės AAA tipo baterijos, kuriomis yra maitinamas matuoklis ir naudojimosi instrukcija anglų kalba.

Pats „KXL – E40“ lazerinis atstumo matuoklio korpusas yra plastikinis, tačiau jo šonai padengti šiek tiek paminkštintu plastiku. Tad jį yra patogu ir saugu laikyti rankoje.

Matuoklio viršuje yra lazeris ir grįžtančio signalo imtuvas. Kaip jau ir minėjome, šis „KXL – E40“ lazerinis atstumo matuoklis matuoja iki 40 metrų atstumu. Pats jis sveria 82 gramus, o su įdėtomis baterijomis – 105 gramus.

Na, o išmatavimai būtų tokie: 11,5 x 5 x 2,3 cm. Darbuojasi nuo 0 iki 40 laipsnių temperatūroje. Jį galima be jokių problemų pastatyti ant bet kurios pusės, jis laikosi tvirtai.

Kalbant apie patį įrenginį, jis turi ganėtinai nemažai įvairių mygtuką, kuriais galima atlikti matavimus, skaičiavimus, išsaugoti iki 99 matavimų ir juos ištrinti.

Tad yra atstumo, tęstinis, ploto, tūrio matavimas bei trečios trikampio kraštinės apskaičiavimas pagal Pitagoro teoremą. Galima pridėti ir atimti matavimus. Taip pat jei paliksite įjungtą lazerį, jis automatiškai po 30 sekundžių išsijungs, o pats įrenginys išsijungs po 2 minučių.

Pačio įrenginio matavimo paklaida yra iki 1,5 mm ir tai neblogas rodiklis, tačiau jei matuosite kažką gatvėje ir esant itin saulėtam orui, tada jis gali ir nepasiekti maksimalaus 40 metrų matavimo atstumo.

Tad jis geriau veikia prieblandoje ir ryškios šviesos nemėgsta. Taip pat reikia atsiminti, kad paviršius, į kurį nutaikote lazerio spindulį, turėtų būti matinis, plokščias. Visiškai netinka stikliniai ir atspindintys paviršiai (poliruotas metalas ar veidrodžiai).

Paspaudus bei kiek palaikius maitinimo ir matavimo mygtuką, bus girdimas garsinis signalas ir galima pradėti matavimą. Viskas vyksta greitai ir patogiai, o 2,2 colių įstrižainės LCD ekrane pateikiama informacija yra matoma aiškiai. Deja, bet galimybės patiems kalibruoti šio įrenginio nėra.

Taip pat yra labai patogus ir malonus dalykas, kai atstumo matuoklis išsaugo matavimo rezultatus ir jų niekur nereikia ranka ant popieriaus užsirašynėti. Tai labai patogu.

Testuodamas šį lazerinį atstumo matuoklį, apžvalgos autorius pastebėjo, kad jis matavimus atlieka ganėtinai tiksliai. Jei atstumas nuo matuoklio iki objekto yra 21 centimetras (tokį rezultatą rodo įprasta matavimo liniuotė aut. past.), tai pats matuoklis išmatavęs atstumą parodė 21,1 cm.

Taip pat apžvalgos autorius teigia, kad matavimo tikslumas priklauso ir nuo apšvietimo ryškumo. Esant ryškiam saulės apšvietimui su juo matuoti iki 40 metrų atstumu esančių objektų nepavyks. Visgi, jei yra ganėtinai menkas apšvietimas, tada jis gali net ir viršyti šią teorinę matavimo ribą – matuoti daugiau kaip už 50 metrų esančius objektus.

Iš principo tai nėra profesionalams skirtas lazerinis atstumo matuoklis. Jis yra skirtas įprastam ir asmeniniam naudojimui. Nors jis neturi galimybės būti pastatytas ant trikojo ir norint atlikti matavimą guminius mygtukus reikia spausti ganėtinai stipriai, tačiau jis yra atsparus dulkėms ir kritimui ant žemės.

Tai tvirtas ir kokybiškai surinktas įrenginys. Ekrane pateikiami rezultatai gerai matomi tiek tamsioje, tiek ir šviesioje vietoje. Turint galvoje, kad „KXL – E40“ lazerinis atstumo matuoklis kainuoja apie 15 eurų, tai visai nebrangus ir naudingas daiktas, kuris pateikia ganėtinai tikslius matavimo rezultatus ir „aš jį tikrai rekomenduoju“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(9)
(-4)

Komentarai ()