Integruotos vaizdo plokštės gudrybės: 6 žingsniai, kaip išspausti maksimumą  ()

Šiuolaikiniuose kompiuteriuose diegiamos integruotos vaizdo plokštės neišsiskiria dideliu našumu, tačiau jo šiuo metu tikrai pakanka didžiajai daliai vidutinių poreikių kompiuterių naudotojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, pavyzdžiui, „Intel“ centriniuose procesoriuose integruojama „Intel HD Graphics“ vaizdo apdorojimo posistemė dar ypatinga ir tuo, nes vartotojui rankiniu būdu leidžia adaptuoti darbo našumo nustatymus.

Būtent racionalus jų pakeitimas kartais gali būti santykinai naudingas, nes be jokių didelių išlaidų dažnai padeda padidinti turimos „Intel HD Graphics“ vaizdo plokštės našumą.

1. Reguliariai atnaujinkite tvarkykles

„Intel“ periodiškai išleidžia savo vaizdo plokščių tvarkyklių atnaujinimus. Prieš atliekant bet kokius tolimesnius pakeitimus iš pradžių rekomenduojama įsidiegti visus įmanomus jų atnaujinimus, kadangi pastaruosiuose dažniausiai sutinkamas pakeitimas būna susijęs su geresniu našumu. Ir tai yra savaime suprantama, kadangi tvarkyklės yra tarsi specialios paskirties programinė įranga, užtikrinanti sklandžią komunikaciją tarp vaizdo plokštės ir kompiuteryje įdiegtos operacinės sistemos.

Įdiegtos naujausios vaizdo plokštės tvarkyklės leidžia garantuoti, kad kompiuteris sklandžiai ir maksimaliu galimu našumu veiks su visa to reikalaujančia programine įranga. Kitaip sakant, „Intel“ tvarkyklių atnaujinimas dažniausiai būna naudingas dėl tos priežasties, nes „išmoko“ vaizdo plokštę optimaliai ir sparčiai komunikuoti su naujai išleistomis programomis ar žaidimais, linkusiais naudotis vaizdo apdorojimo posistemės resursais.

2. Rinkitės „Dual Channel“ režimą

Kadangi integruojamos vaizdo plokštės neturi savo atminties, tai reiškia, kad net ir tinkamai pasirinkta operatyviosios RAM atminties konfigūracija dažnu atveju gali ženkliai prisidėti prie geresnių vaizdo plokštės našumo rezultatų. Dauguma kompiuterinės technikos ekspertų teigia, kad komplektuojant kompiuterį su integruota vaizdo plokšte taip pat visuomet vertėtų pagalvoti ir apie tokią operatyviosios atminties konfigūraciją, kurią sudarytų bent du atskiri to paties dydžio ir spartos RAM moduliai.

Tokia RAM konfigūracija naudinga todėl, kad leidžia operatyviajai atminčiai dirbti specialiame „Dual Channel“ režime. Pastarasis dažnu atveju leidžia įprastą RAM našumą padidinti ne mažiau nei 15%. Žvelgiant iš „Intel HD Graphics“ vaizdo plokštės perspektyvos galimas spartos padidėjimas atrodo dar įspūdingiau ir kartais gali būti net iki 25% didesnis nei jį pavyktų pasiekti naudojant tik vieną operatyviosios RAM atminties modulį.

3. Išjunkite visus žinomus energijos taupymo režimus

Jeigu kompiuteris su „Intel HD Graphics“ vaizdo plokšte naudojamas siekiant kuo didesnio vaizdo apdorojimo posistemės našumo, tai tokiu atveju tiesiog privaloma išjungti visus žinomus energijos taupymo režimus. Labai tikėtina, kad vieną iš kelių galimų energijos taupymo režimų visuomet stengsis inicijuoti operacinė sistema, tačiau taupyti baterijos energiją našumo sąskaita taip pat geba ir pati „Intel HD Graphics“ vaizdo plokštė. Vis dėlto, šį energijos taupymo režimą taip pat galima bet kada išjungti „Intel HD Graphics Control Panel“ programinės įrangos grafinėje vartotojo sąsajoje spustelėjus ant „Power“ piktogramos.

4. Įjunkite „Performance“

Pasinaudojus ta pačia programine įranga, tačiau jau spustelėjus ant „3D“ piktogramos ir pasirinkus „Performance“, „Intel HD Graphics“ vaizdo plokštes galima geriau adaptuoti kompiuteriniams žaidimams. Ir nors, žinoma, toks pakeitimas stebuklų tikrai nežada, bet žaidimuose kuriuos su tokio lygmens vaizdo plokštėmis žaisti yra įmanoma, bent jau kelių kadrų per sekundę FPS prieaugį tikrai pavyks pajusti.

5. Išjunkite visas nereikalingas programas

Galiausiai kompiuterių savininkai, kurie turi tenkintis ribotomis integruotos vaizdo plokštės našumo galimybėmis, prieš naudodami vaizdo apdorojimo posistemės resursus taip pat turėtų išjungti visas tuo laiko momentu nereikalingas programas.

Nors toks patarimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti ne itin naudingas, tačiau kiekviena programa nuolatos naudojasi CPU resursais, kurie, deja, yra riboti. Taigi jeigu centrinis procesorius turi įvykdyti be proto daug šalutinių užklausų, tai visiškai normalu, kad jame integruota vaizdo plokštė tokiu atveju jau turi tenkintis tik tam tikrais likusiais laisvais resursų likučiais. Tuo tarpu jeigu CPU gali mažiau dėmesio skirti įprastų užklausų vykdymui, tai savaime suprantama didesnis kiekis bendrų centrinio procesoriaus resursų jau gali būtų koncentruojamas į vaizdo apdorojimo posistemei siunčiamų užklausų apdorojimą.

6. Padidinkite vaizdo plokštei skirtą RAM kiekį




CPU integruota vaizdo apdorojimo posistemė techniškai gali rezervuoti tik iš anksto gamintojo numatytą RAM atminties kiekį. Vis dėlto atsižvelgus į turimus operatyvios atminties resursus ir siekiant racionalaus balanso CPU integruotai vaizdo plokštei dažnu atveju yra išskiriama kiek mažesnis nei maksimalus galimas RAM atminties kiekis. Kitaip sakant, kiekvienas kompiuterio naudotojas, įvertinęs savo poreikius centrinio procesoriaus vaizdo apdorojimo posistemei, dedikuojamos RAM atminties dydį bet kada gali pats keisti BIOS sistemoje.

Kiekviename kompiuteryje BIOS sistemą galima išsikviesti jo krovimosi metu. Norint tą padaryti reikia vos tik įjungus kompiuterį ir monitoriaus ekrane pasirodžius gamintojo logotipui ar bet kokiai kitai informacijai keletą kartų klaviatūroje nuspausti „Delete“, „F1“ arba „F2“ klavišą. Jeigu nėra aišku kurį klavišą spausti, vos tik įjungus kompiuterį ir pasirodžius bet kokiai informacijai ekrane klaviatūroje reikėtų paspausti „Pause“ klavišą. Būtent tai leis laikinai pristabdyti kompiuterio krovimosi procedūrą, kurią toliau tęsti galima dar kartą paspaudus „Pause“, todėl monitoriaus ekrane bus galimai aiškiai pamatyti koks klavišas yra naudojamas BIOS iškvietimui.

Laikus spėjus nuspausti reikalaujamą klavišą kompiuterio monitoriaus ekrane po keleto sekundžių turėtų automatiškai pasirodyti BIOS sistemos meniu. Čia svarbu pabrėžti tik tai, kad priėjimas prie BIOS kartais gali būti apsaugotas slaptažodžiu, todėl BIOS meniu esant tokiam scenarijui pavyks iškviesti tik nurodžius reikalaujamą teisingą prisijungimo slaptažodį.

Kadangi kompiuterių gamintojai naudoja skirtingus BIOS sistemos meniu organizavimo būdus, kiekviename kompiuteryje CPU integruotai vaizdo plokštei išskiriamos RAM atminties dydžio nustatymas taip pat gali būti atliekamas nevienodai. Vis dėlto kompiuterių gamintojai vis tiek bando laikytis bent minimaliai standartizuotos BIOS struktūros, todėl meniu visų pirma reikėtų ieškoti tokio užrašo, kaip „Advanced“, „Advanced Chipset“, „Advanced Features“ ar pan. Jeigu turite šiek tiek senesnį kompiuterį po BIOS sistemos meniu teks naršyti naudojant klaviatūroje esančias rodykles, tačiau naujesni BIOS taip pat gali būti valdomi ir pele.

Išsikvietus BIOS sistemos „Advanced“ skilties nustatymus toliau reikėtų ieškoti vaizdo plokštės atminties paskirstymo konfigūravimo meniu, kuris dažniausiai gali turėti tokius pavadinimus, kaip „Graphics Settings“, „Video Settings“ ar pan. Šiuo atveju bandyti įsitikinti ar buvo iškviestas tinkamo parametro konfigūravimo meniu galima pagal monitoriaus ekrane pateikiamą pasirinkimų sąrašą.

BIOS sistemoje dažniausiai sutinkami vaizdo plokštės atminties iškyrimo parametrai gali būti tokie, kaip 32 MB, 64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB, 1024 MB ar pan. Pasirinkus norimą vaizdo apdorojimo posistemės atminties dydį vėliau klaviatūroje tiesiog reikia paspausti „F10“ klavišą, kad būtų patvirtinti BIOS sistemoje atlikti pakeitimai. Vos tik tai bus padaryta kompiuteris automatiškai persikraus – tai reikalinga tam, kad įsigaliotų nauji BIOS nurodyti integruotos vaizdo plokštės atminties resursų parametro nustatymai.

Nors toks metodas leidžia šiek tiek padidinti bazinį vaizdo plokštės našumą, niekada nereikėtų pamiršti, kad tai yra daroma kompiuteryje fiziškai integruotos operatyviosios RAM atminties sąskaita. Dėl tos priežasties tokius pakeitimus rekomenduojama atlikti tik pažengusiam kompiuterio naudotojui, kuris puikiai supranta, dėl kokios priežasties jam tam tikru laiko momentu pakaks mažiau RAM atminties, bet itin pravers didesnį našumą turinti integruota vaizdo plokštė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(14)
(20)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()