Lietuva skelbia ambicingą energijos taupymo planą. Per 2 metus sutaupyti 800 mln. Eur ir 20 proc. energijos  (9)

Birželio 6–8 dienomis energetikos viceministrė Inga Žilienė dalyvavo Prancūzijoje vykusioje pasaulinėje energijos vartojimo efektyvumo konferencijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinės energetikos agentūros organizuojamoje 8-ojoje metinėje konferencijoje dalyvavo vyriausybių ir visuomenės atstovai, rinkos lyderiai bei kiti aukščiausio lygio vadovai, kurie diskutavo, kaip sparčiau siekti pažangos energijos vartojimo efektyvumo srityje, kuri būtina siekiant įveikti šiandieninę pasaulinę energetikos krizę bei neatidėliotinus klimato kaitos iššūkius.

„Lietuva yra parengusi ambicingą energijos taupymo planą – per dvejus metus sutaupyti 800 mln. Eur ir 20 proc. energijos. Plane siūlomos elgsenos keitimo, greito poveikio ir ilgalaikės taupymo priemonės, privalomos viešajam sektoriui ir rekomenduojamos savivaldybėms, įmonėms bei gyventojams. Energetikos ministerijos užsakymu baigiama kurti nauja interaktyvi priemonė – energetikos duomenų platforma, kurioje bus galima stebėti įgyvendinamų energijos vartojimo efektyvumo priemonių pažangą ir jų rodiklius“, – sakė energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Interaktyvus žemėlapis leis analizuoti įvairius šalies ir regionų energetikos duomenis įvairiais pjūviais, pradedant nacionaliniu lygmeniu, matant pasiskirstymą regionuose ir vertinant situaciją konkrečiose vietovėse. Remiantis platformoje pateikta informacija, atsiras galimybė tiek politikos formuotojams, tiek savivaldybėms, tiek įmonėms ar gyventojams priimti racionalius sprendimus, susijusius su energijos vartojimo efektyvumu.

Konferencijos metu, birželio 7 d., vykusiame susitikime su Ukrainos energetikos viceministru Jaroslavu Demčenkovu viceministrė I. Žilienė aptarė Lietuvos paramą Ukrainos energetikos sektoriui ir galimus iššūkius. 

 

„Lietuva ne tik padeda atkurti Ukrainos energetikos sektorių trumpuoju laikotarpiu, bet ir siekia padėti šio sektoriaus transformacijai ilguoju laikotarpiu. Lietuva operatyviai reagavo į skubius Ukrainos energetinės paramos poreikius ir šiandien deda visas pastangas, kad padėtų šiai šaliai apsirūpinti reikalingiausia įranga“, – susitikimo metu sakė viceministrė.

Lietuvos vietos valdžios institucijos, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, privačios įmonės ir rėmėjai jau perdavė Ukrainai daugiau kaip 1224 generatorius ir 270 transformatorių. Iš viso į Ukrainą pervežtų generatorių bendra galia jau viršijo 7 MW.

Vizito Prancūzijoje metu viceministrė I. Žilienė taip pat dalyvavo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ministrų susitikime, kuriame dėmesys skirtas energetikos ateičiai. 

 

„Galima sutikti, kad pasaulio energetikos sektoriaus ateitis grindžiama žaliąja transformacija ir atsinaujinančia energija, kuri padės užtikrinti įperkamą, patikimą ir nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą“, – kalbėjo I. Žilienė.

Lietuva siekia kuo greičiau pereiti prie 100 proc. atsinaujinančių išteklių energijos. Ilgalaikis tikslas – pasiekti, kad visi Lietuvos energetikos sektoriai ne vėliau kaip 2050 m. taptų neutralūs klimato kaitos atžvilgiu. Tuo tarpu nacionaliniai atsinaujinančių išteklių energijos tikslai tampa vis ambicingesni – siekiama, kad iki 2030 m. kas trečias namų ūkis būtų energetiškai savarankiškas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(6)
(-2)

Komentarai (9)