Kinija pastatė „amžiną“ bateriją. Veikia gravitacijos dėka ir nereikia ličio! (Video)  (9)

Kuriant EVx bateriją, nereikėjo naudoti brangių retųjų žemių metalų, o dėl specialios konstrukcijos su elektros varikliais ji gali veikti nuolat.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijoje bendrovė „Energy Vault“ (Šveicarija) baigia EVx gravitacijos energijos saugyklą, aprūpintą elektros varikliais, kurie veikia kaip generatoriai. Išsamią informaciją skelbia „Forbes“.

Baterija turi gana keistą ir neįprastą išvaizdą. Tai didelis kubas su šešiais velenais kroviniams perkelti viduje, kurio svoris gali siekti kelis šimtus tonų. Kroviniai perkeliami galingų elektros variklių pagalba, o juos varo perteklinė energija, gaunama iš saulės baterijų ir vėjo generatorių. Jei energijos neužtenka, tai kroviniai juda lėtai, jei užtenka, tai didesniu greičiu.

Ši konstrukcija leidžia įjungti elektros variklius, kurie veikia kaip generatoriai, nes gravitacinė energija paverčiama elektros energija. Kiekvienas variklis gali dirbti savo elektra, kurio galia 25 MW 4 valandas.

Manoma, kad Kinijos megabaterija demonstruos energijos vartojimo efektyvumą iki 80 %. Verta paminėti, kad ankstesnių „Energy Vault“ milžiniško akumuliatoriaus versijų energijos vartojimo efektyvumas siekė 75 %.

EVx tipo gravitacijos akumuliatoriai yra sukurti pagal tą patį principą kaip ir hidroakumuliatoriai, kuriuose naudojama vandens energija. Kita vertus, EVx naudoja energiją, surinktą „ant žemės“ – saulės, vėjo – iš čia ir kilo pavadinimas „geoakumuliatorius“.

 

Ličio jonų baterijos yra pagrindiniai hidro ir geoakumuliatorių konkurentai, nes jų efektyvumas yra maksimalus – 97 %. Tačiau jos kenkia aplinkai ir gana greitai sugenda. Nors gravitacinis akumuliatorius praranda ličio jonų efektyvumą, jis yra geras, nes jam nereikia retųjų žemių metalų, nereikia vandens, o teoriškai gali veikti amžinai. Po to, kai 2023 m. pabaigoje bus paleista megabaterija, tuo galėsime įsitikinti praktiškai. Be to, „Energy Vault“ kompanija Kinijai sukurs 6 į EVx panašius įrenginius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(13)
(59)

Komentarai (9)