Šuolis į ateitį. Šalis pirmoji Žemėje gyveno 6 dienas tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių  ()

149 valandas naudodama tik atsinaujinančią energiją Portugalija pagerino savo pačios rekordą (131 valandą), pasiektą 2019 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šuolis į ateitį. Portugalija pirmoji Žemėje gyveno 6 dienas tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Klimato krizės sąlygomis mokslininkai perspėja apie būtinybę mažinti iškastinio kuro vartojimą ir gamybą bei pereiti prie alternatyvių „žaliųjų“ energijos šaltinių.

Be to, vidutinė temperatūra pasaulyje penktadienį pirmą kartą per visą istoriją buvo daugiau nei dviem laipsniais Celsijaus aukštesnė nei prieš pramonės erą, pirmadienį pranešė Europos klimato stebėsenos programa „Copernicus“. To pasekmės bus katastrofiškos, rašo IFLScience.

Kai kurios šalys nenumaldomai pumpuoja naftą iš planetos gelmių, kitos bando pereiti tik prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Viena iš šių šalių yra Portugalija, kuri sugebėjo pasiekti naują pasaulio rekordą: šalis gyveno 6 dienas, arba 149 valandas, naudodama tik atsinaujinančią energiją.

149 valandas naudodama tik atsinaujinančią energiją Portugalija pagerino savo pačios rekordą (131 valandą), pasiektą 2019 m.

Šis eksperimentas buvo atliktas nuo spalio 31 d. 4:00 (vietos laiku) iki lapkričio 6 d. 9:00 val.

 

Per 149 valandas Portugalija pagamino 1 102 gigavatvalandes (GWh) atsinaujinančios energijos, o gyventojų ir pramonės suvartojimas per šį laikotarpį siekė tik 840 GWh.

REN, atsakinga už elektros ir dujų tiekimą Portugalijoje, teigė, kad naujasis rekordas yra įrodymas, jog šalis eina stabilia trajektorija – palaipsniui atsisakoma iškastinio kuro ir pereinama prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

Reikia pažymėti, kad pasaulio bendruomenėje Portugalija yra savotiška „mados įstatymų leidėja“, kai kalbama apie perėjimą prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Pavyzdžiui, Portugalija įsipareigojo iki 2016 m. vidurio pasiekti neutralią anglies dioksido emisiją, kai likusi ES tokių įsipareigojimų neprisiėmė iki 2019 m.

 

Be to, Portugalija paskelbė apie planus atsisakyti anglies kaip kuro naudojimo jau 2030 m., o paskutinės anglimi kūrenamos elektrinės čia buvo uždarytos prieš keletą metų. Tiesą sakant, tai reiškia, kad šalis savo tikslą pasiekė 9 metais anksčiau.

Pagrindiniai atsinaujinančios energijos šaltiniai Portugalijoje yra vėjo ir saulės energija, kurią ateityje tikimasi sujungti į hibridinius įrenginius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()