208 kilometrai laidų, 1,23 mln. atraminių polių. Pastatė didžiausią elektrinę pasaulyje (Video)  ()

Didžiausios pasaulyje saulės elektrinės yra Indijoje ir Kinijoje. Dar visai neseniai reitingo viršūnėje buvo Indijos Bhadlos saulės elektrinių parkas, kurio plotas – 57 kvadratiniai kilometrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idealiomis sąlygomis jis pagamina 2 245 megavatų elektros energijos, kurios užtektų maždaug dviejų milijonų gyventojų miestui aprūpinti energija.

2024 m. birželį Indijos elektrinė prarado didžiausios pasaulyje elektrinės statusą – pirmąją vietą dabar užima Kinijos Midongo saulės elektrinė. Ji yra dykumoje ir ją sudaro milijonai saulės baterijų, kurios kiekvieną akimirką saulės šviesą paverčia elektra.

Didžiausia saulės elektrinė šiais metais

Didžiausią saulės elektrinę pastatė bendrovė „China Green Electricity Investment of Tianjin“. Pasak „Reuters“, ji yra Sindziango regione, netoli Urumčio miesto.

Saulės elektrinė Kinijoje užima 133,5 kvadratinių kilometrų plotą. Šiame milžiniškame žemės sklype įrengta daugiau kaip 5 mln. saulės baterijų.

Stebėtina, kad jos yra dvipusės, t. y. surenka šviesą iš abiejų pusių. Jos taip pat turi dvigubą stiklą, kad būtų apsaugotos nuo pažeidimų.

Saulės kolektorius laiko daugiau kaip 1,23 mln. atraminių polių. Elektros energijai perduoti nuo plokščių nutiesti daugiau kaip 208 kilometrai laidų, pastatytos penkios pastotės.

Paprastai saulės elektrinių gaminamos elektros energijos įtampa yra žema, o šiose pastotėse ji pakeliama iki lygio, tinkamo perduoti elektros tinklu.

Tikimasi, kad „Midong” saulės elektrinė per metus pagamins apie 6,09 mlrd. kWh elektros energijos. Tai yra pakankamai energijos, kad 9 milijonai žmonių galėtų patogiai gyventi.

Pavyzdžiui, Papua Naujosios Gvinėjos arba Liuksemburgo dydžio miestas galėtų patogiai gyventi iš šios energijos.

Jei ši energija būtų naudojama elektriniams automobiliams įkrauti, jos užtektų 2 mln. elektromobilių eksploatuoti vienerius metus.

Kuo saulės elektrinės pranašesnės už įprastines?

 

Šiandien daugelyje šalių stengiamasi kuo daugiau elektros energijos pasigaminti iš saulės šviesos. Taip yra todėl, kad saulė yra neišsenkantis energijos šaltinis, o iškastinis kuras yra kitoks.

Įprastinės elektrinės į orą išmeta anglies dioksidą ir kitus teršalus, o saulės elektrinės padeda sumažinti oro taršą.

Saulės elektrinės taip pat gali padėti šalims sumažinti priklausomybę nuo importuojamų energijos šaltinių, tokių kaip nafta ir dujos.

Tačiau saulės elektrinės turi ir rimtų trūkumų. Svarbiausias iš jų yra priklausomybė nuo oro sąlygų – esant debesuotam orui jos negalės pagaminti daug energijos.

 

Be to, jos dažnai įrengiamos dykumose, kur labai dažnos smėlio audros. Be to, saulės kolektoriams įrengti reikia daug vietos. Žemė yra brangi, todėl saulės elektrinių statyba gali kainuoti milijonus dolerių.

Saulės kolektorių efektyvumas laikui bėgant mažėja, todėl juos reikia keisti maždaug kas 20-30 metų.

Visų saulės elektrinių darbuotojai savaip valo plokštes nuo dulkių ir nešvarumų. Jei tai ne dykuma, jos rankomis apipurškiamos vandeniu, kuris greitai nuvalo plokščių paviršių. Dykumose vandens trūksta, todėl ten skydus valo dronai su nukreiptu oro srautu.

Mažose elektrinėse specialūs darbuotojai valo rankiniu būdu, o kartais naudoja sunkvežimių įrangą, kuri yra greitesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()