Norintiems mažesnių sąskaitų už elektrą – 5,3 mln. eurų paskata tapti gaminančiais vartotojais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2022-01-08 20:58
Opa nemaniau, kad po tokiu straipsniu dar bus 4 heiteriai O gal čia tik kokie troliai maitinami pinigais iš rusiškų dujų ir naftos, na dar batkos AE prie to pačio. Ir bus ir dar greičiau ir dar daugiau ko gero, tik nesustokit dalinti pyragą nemokamai. Skiria 5,4 milijonus, norinčių bus kokia už 15-30 milijonų. Žadėjo padidinti sumą, taip kaip pernai norinčių buvo 1,5 karto didesnei sumai nei buvo skirta, bet po papildomo turo gavo visi. Įdomu kada baigsis tas nemokamo pyrago dalinimas, ties užsibrėžta riba 1/3 namų ūkių kai taps gaminantys vartotojai pilnai padengiantys savo energijos sąnaudas? Beja ar čia grynai ES pinigai, jie ES pinigai tai reikia jamti kol duoda, turiu galvoj, kad apva turi dalinti tiek kiek tik norinčių yra. Lietuvai labai svarbu energetinė nepriklausomybė ir pinigai liekantys vidaus rinkoj. Jau buvau pamiršes per tuos buhalterinius skaičiavimus kad tai, dar ir ekologiška.
kestutisz 2022-01-08 21:25
Kažkaip nei + nei -, per suktai viskas, kad skambėtų neįtartinai :) Na pvz - galimi remote parkai, bet negalima paskui to sudengti irgi betkur (kad ir EV krovimui pvz - krauti ne ten 30cnt/kwh, o "savo" elektra, llikutį atiduodant močiutės namo šildymui). Na bet ok, tas dar gal bus ištobulinta kokiam kitam etape. Bet tai kodėl nėra tiesiog kažkokios valstybinės garantijos, kad tu tiesiog tokiam saulės parkui skolini XXXX pinigų, o jie ten su tokiu geru bizniu iš to uždirba dar ir labai gerus procentus ir su tavim pasidalina. Tiiesiog tikrai žalia investicija, gi taip viskas apsimoka ir tau nereikia prisirišti prie gyvenamos vietos (ir paskui galvoti kaip tą subscriptioną persikelti kitur). Sako žmonės tiek per krizę priputo pinigų, reikia juos tik naudingai panaudot.
iPienius 2022-01-08 22:32
dabar skirs 5M su galimybe padidint iki 10M. perziurejau praejusiu paramu statistika, tai apie trecdalis nepastato SE ir tiesiog nesikreipia del paramos ismokejimo, nors parama buna patvirtinta. o kas galvoja, kad neapsimoka statyt, tai spreskit patys, nes dabar elektros kaina siulo fiksuot po 25 ct, o pries naujus buvo ir 35 ct. su tokia kaina atsipirkimas yra keli metai.
bahuriux 2022-01-09 01:09
Dėl nutolusių SE nežinau nesigilinau, kažkada skaičiavau buvo arti absurdo ribos, nes sąlygos kreivos, viską suvalgo progresuojantys apranavimo mokesčiai, fondo rinkimai, draudimai ir tt,. Jei kas esat detaliai paskaičiave kokį realų pvz. butui parašykit. Bet nuosaviem namam vos ne puse subsidijuoja. Atsipirkimas 3 metai maždaug, max 3,5-4, nes pabrango el. energija.
kestutisz 2022-01-09 12:18
Nuosavas tai tiap, be kalbų. Nereiktų daugiabutyje kosTminių batalijų kelt stogo įdarbinimui būtų galima galvoti irgi. Man tik keista, kad na aš iš viršaus matau bent 3 mokyklas - o ten tik smala, ką neapsimoka jų subsidijuoti, kad įsirengtų jėgaines? Ten gi na jau sutaupymas realus galėtų būti, ir pasigirti galima, naująją kartą nuvest parodyt kaip čia ta žalia elektra atrodo.
immortallt 2022-01-09 13:36
Pinigus baigs dalinti, tada kai įsivažiuos statybos elementų ir be paramos. O tam kad įsivažiuoti, reikia sutvarkyti dar su skaitikliais, su demand responsive market dalykus, tada gaulės elementai atsipirks tiesiogiai ir naudą pasiims vartotojas tiesiogiai. Dabar tą naudą kurią gauna visuomenė, valstybė kompensuoja per subsidiją. Tai dar greičiausiai 3-5 vienokiu ar kitokiu intensyvumu tęs. Atsipirkimas man įsirengusiam prieš gerus metus bus kokie 2,5 metų, net jei vasarą elektros kainos grįš į normas. Įsirengiant skaičiavau atsipirkimą 4,5 metų. Įrangai visai garantija 10 metų, inverteris įprastai tarnauja 15 metų, saulės elementai šiaip ir 50 metų gali tarnauti, tada tik jau efektyvumas bus kritęs kokiais 25%. Ten dėl trečdalio nepasiimančių, panašiai, biški gal mažiau. Dažnai yra dėl to, kad tiesiog su terminais susivėlina, arba ten kur nori, nėra galimybių prijungti. Kas perka nuotolinius, parkai dažnai susivėlina pabaigti ir tenka iš kito finansavimo raundo imti paramą. kestutiz, dar užsimanyk, kad į piceriją nuėjus, picai kepti elektrą nuskaitytų iš tavo pagamintos ir sumažintų picos kainą atitinkamai. Elektromobilių krovimo stotelės, jei jos ne tavo, yra prekė, tokia pati kaip kuras kolonėlėje. Ir jei tai greito krovimo stotelė, tai net ne elektros kaina sudaro pagrindinius kaštus, o galios mokestis ir įranga. Dėl nutolusių, tai mažiau apsimoka, nes santykinai ir pirkimo kaina didesnė, ir priežiūros mokestis ekstra kainuoja, bet jei nėra galimybės ant stogo, vis tiek apsimoka. Atsipirkimo trukmė pailgėja 1-2 metais. Su kuo lyginausi, tai nutolusiose pagamina šiek tiek daugiau, nes kampą idealiai pagavę, sniegas panašu nuvalomas, aušinasi geriau ne ant stogo. Aišku ta didesnė gamyba neatperka priežiūros mokesčio, bet dalinai kompensuoja. Daugiabutis šiaip probleminė vieta ir apskaita. Šiaip jei daugiabutis norėtų, galėtų įsirengti ir susitvarkyti dokumentus, tik kad dažnas daugiabutis bendrijos neįkūręs ir kiauro stogo nesusitvarko, ką jau kalbėti apie renovaciją ar tuo labiau sudėtingesnės problemos, kaip saulės elementų įrengimas ir apskaitos sutvarkymas. Iš esmės ant daugiabučio stogo įrenginėji kaip nutolusią elektrinę ir tada kiekvienam butui proporcingai pagal plotą priskiri galios. Ar jei nutari, kad neprivalo visi butai dėtis, tada kas kiek pinigų įmeta. Kas dėl savivaldybės ir valstybės pastatų, ten kiek sudėtingesnis reikalas dėl biurokratinių priežasčių, jos sprendžiamos. Mokyklai ar pan., nėra skirtumo, kiek kainuos elektra, pinigus gauna iš valstybės, jei teisingai susibiudžetuoja. Jiems svarbiausia, užsifiksuoti kainą finansiniams metams. O susidėti saulės elementams turi gauti finansavimą, tada rūpintis projekto įgvendinimu ir t.t. Turto bankas dabar periminėja turto valdymą, ruošia taisykles, finansavimo schemas ir t.t. Kai sutvarkys, pavarys.
AAA000 2022-01-09 18:50
ka tu cia kliedi? koks dar atsipirkimas? imerki tai savo sunkiai uzdirbtus pinigus pinigus. o atgauni na ten koki nors iki trecdalio paramos pinigais. ir VISKAS. likusi suma TAVO EURIUKU prarasta negriztamai. o ta "nuosava" elektra vartoji tokiu paciu tarifu ir skaiciuoji tik tarifo teorini atpiginima + hemarojus eksplotuot kruva irangos kelis metus ir ten taikytis prie dienos ciklu visokiu - kada "naudingiausia"... ir po keliu metu ar net desimtmeciu - susisiveda teorinis "balansas" kazkoks. tipo atseit atsipirko kazkas... bet pinigu tu net neatgauni!!! tu tik gavai KITAIP elektros uz maksimalia elektros tinklu kaina... svaigalai vnz... ------ plius tau tinklai aplamai pavogs sukaupta pertekliu per metini nusasyma, kai nunulina apskaita... kai supirkines pertekline elektra - tada ir pasnekesim. apie ATSIPIRKIMA. dabar niekas ten niekada neatsiperka. tu tik po daugybes metu - faktiskai desimtmeciu - siektiek susimazini elektros tarifa... labai nedaug nuo nuperkamo be jokiu tokiu investiciniu nesamoniu... as skaiciaviau - kura deginant pigiau gaunasi gamintis generatorium daznu atveju - priklausomai nuo gyvenimo salygu jei jau norisi "savo" ir turi priejimo prie pigaus kuro - degit pigiau ir geriau. dabartine LT energetikos politika - visiskas idiotizmas... isstumineja elektra, o ne remia. dujas kisa... keisis kazkas atsinaujinancioje energetikoje tik kai supirkines pertekline elekra kaip pampalius. is visu kas jos nors kazkiek turi. plius "zalioji" - su bonusu. naminiai gamintojai su "saules fotovolttu" juk tik zaliai gamina. ju elektra aplamai prioritetine turi but supirkime. tada ir bendra kaina elektros nukris. ir ekonomika soks bent po 10% kasmet i pliusa. - nes reali elektros rinka bus, o ne imitacine kaip dabar. dabar vartotojus pardavineja sukciams - tipo "tarpininkams" ir ES fondus plaunasi... pavogta "zaluma" perpardavineja valstybes lygiu... elektros tinklai kaimuose aplamai byra gabalais... sita parama - tokio tipo - tai siektiek svelnina liniju byrejima - tada gali neplest pralaidumu ir daugiau sutaupyt svaistymams - kai keli patriotiniai durniai su savo "saulem" linijoje atsiranda bet ilgalaikej problemoj tai tik pagilins elektros tinklu degradacija... atitolins pletra. kai turetu investuo milijardus, ypac palei pagrindinius kelius. ir padaryt realiai rinka. realiai pagaminta ir atiduota i tinkla elektrine kwh reikia paverst virtualia energetine valiuta ir tobulint atsiskaityma ja. va ko reikia ateities pazangiai Lietuvai. ar daroma bent kazkas pazangaus? deja NE. sukure tik kazkoki energetinio turto valdymo modeli - dar viena parazitine kontorele antstoliu ir notaru sers ir tik tam kad elektros mainu rinka kuo ilgiau zlugdyt ir "savo" tarpininkelius sert... vyksta masinis vogimas is visuomenes... ji apiplesinejama. va ka mes turim LT energetikoje... o skiedzia kad "remia" uzsakomaisiais straipsniais...
AAA000 2022-01-09 19:46
jo jo - jei elektra is kazkokio "tarpininko" - kuris ja perka is "perdavejo - monopolio", kuris perka ir kazkokiu "ofsoru", ir kai dali aplamai pasivoge is "gaminancio vartotojo" per nurasymus - tai viskas normaliai - mokek pinigus. o jei jau gaminantis vartojas noretu tu pinigu bent dali atgaut i savo saskaita - nu nors 25% nuo tarifo - tai ne. visa valstybe iskart pries. ir dar kazkokiu nesamoniu priorganizuoja - kaip ribot, draust ir kazkaip kitaip apsunkint... tai kur cia skirtumas pagal tave? kwh is gaminbancio vartotojo ir dar "zaliai" pagaminta - kazkokia bloga. o jei kwh is tarpininko rozetes ir tarpininkui moki dar uzkeltais tarifais - kai jis is baltarusijos perka - tai cia ideali elektra - visuotinai gerbtina. ir butina apmoket eurais. be kalbu. taip iseina - buhalteri didysis? skaitinam LT energetika - o realiai konsertvai batkai ir rusam ciulpia ir dalinasi musu sumokamus energetiniu resursu pinigus kartu... ir dar viska valstybes paslaptimis ir "interesais" apmaskuoja --- neitema PS: vakar beja dundanti "zalia" ilgiausia traukini pervazoje maciau su belarus kalij vagonais vien jie ir tebuvo - valdo mus kas?
bahuriux 2022-01-09 23:30
AAA000 tau vislas OK? Ar visai su protu ir buhalterija susipykai? Žiūrėk, ypatingai apdovanotiems aiškinu ant pirštų, tavo lygiu. Nusperki ongrid 10kW generatorių su 10 metų garantija už 7k€, atgauni paramos pavidalu 3230€, viso buvo sumokėta 3770€. Šitam generatoriui priešingai nei tavo VDV nereikia kuro, bet jis dirba tik kada nori nuo taves nepriklauso, vidutiniškia per metus pagamina 10000kWh ir priduoda į tinklą, tu sunaudoji tarkim namui 6000kWh, atsiskaitai su eso už "pasaugojimą" 41% šiais metais 33%, ir jau berods moka už perteklių metų gale. Pas mane jau yra smart meteris valandinis, belieka sulaukti kai bus įstatymais nustatyta kiek kainavo tavo elektra tuo metu kai buvo gaminama vs kiek kainuoja tavo naudojama elektra einamuoju momentu. po 3 metų tu nemoki išvis už eletrą ir apskritai nemoki už namo energiją, nuo šildymo iki vėsinimo vasarą viskas įskaityta. po 15-30 metų pasikeiti paneles jei reikia ir inverterį kia nustips, dar laidus prie to pačio, kokios sumautos problemos tau dar neduoda ramybės? Kur tu matei investiciją su 33% grąža taip tik 90' aisiais buvo, dabar pasitaikė proga vėl yra tokių investicijų ir tik visiškai atsilupes gali nepasianudoti nemokamu pyragu. Net yra apva paramos programa nepasiturintiems, bet tie perdurni, kad net ir tą vieną milijoną įsisąvintu. Kokias globalias neteisybes tu dar nori spręsti? Padarys taip kaip tu nori elektros energijos "virtualius-realius pinigus", tik kelių metų klausimas, tik atsimink grynos pajamos GPM yra apmokęstinamos. Nu jo tuos aferistus kurie pumpuoja batkos trašas, kai batka dar duoda magaryčių iraniečių tai reik praspirt nuo lovio, tai faktas. Ir kad neišmetė tų aferistų tai tik prezidentas pats pasirodė, kad yra skudurinis, o ne tikras prezidentas.
AAA000 2022-01-10 01:28
gerai - imkim tavo sita tipo "super kieta" sita aprasyta varianta. su "on grid" ir kitu sudu. ir kaip i visa sita stebukla ziuretu bet koks lietuvos vartotojas. yra kazkokios mistines tavo 10000kwh, is kuriu realiai beveik viska kazkur praterioji ar atiduodi ir realiai pats sau sunaudoji nu kokius 2000-3000kwh naudingai. vadinas jei skaiciuot su kuru ir vdv generatorium - man reikia kazkaip jas pasigamint. metu begyje. palyginimui su tai susizenijimais su monopoliu. nu tai imam koki padeveta generatoriu, sakykim del apvalumo 3kw ir ji reikia apie 1000 valandu pabirbint. investicija sakykim 1k€ plius kuras 500€ metams net su visais akcizais ir mokesciais... ir elektra turi bet kada ir bet kur. kur tik nusivezi ir uzkuri... gali imt du generus - jei bijai kad suges... jei kas nepatiko - pardavei viska ir atgavai pinigus... su kokiu 10% nuostoliu irangai ir 20% kurui = jei pirkai is koloneles... gali gi negamint - jei nereikia ar rozete pakeliui radai... gali pasidet i sandeli... kuras faktiskai likvidus bet kada... o tavo "sukauptos" - linija nusvils ir pz. ar valdzia pasikeis ir pz... kompus uzlies kazkokiu apskaitos duomenu analizatoriu ir pz... is su vdv is esmes kainuoja tik kuras, jei nori naudot. ir gali visada valdyt situacija - kiekvienos kwh lygiu... jei imi is tinklo - tu net nevartodamas moki - abonentus visokius... su fotovoltu - devetos plokstes faktiskai utilizacijai. dar primoket reikia jei degradavusios... po visokiu krusu ju kruvom pritempia is ES siukslynu cia furistai. inverteriai imanoma parduot - jei geri firminiai ir veikia. o cia reikia viska "nauja" pirkt, kad gaut ta parama... kuri mokescius pvm gal tik tesugrazina... dar pridavinet viska... o uz elektra pinigu net nemoka - tik pats vartoji... sau pardavineji, uz tiekejo kainas be sansu sugrazint pinigus atgal... tai ka tu cia nori man irodyt? apie skaiciavimus ir atsipirkimus? tu net po 10 metu busi minuse. ypac kai "pasaugojima" net kelia belenkaip ir bet kada... pradzioje trecdalis tebuvo. tu paemes banko paskola uz 30% 30 metu labai apsidziaugsi jei tau pakels palukanas po pusmecio iki 40% didysis investuotojau i energetika. o cia gi komisijos ir valdzios sprendimu jau kita savaite gali keist... ten net sutartyse tas nurodytra - vienasaliskai "darysim ka noresim". dat ir mokescius uzmest gali... nenustebciau. uz tokios irangos turejima... va taip kai "parems", tai mazai nepasirodys cia gi registruotas "geris" - parazitai iesko nauju apmokestinimo sferu. kiekviena kwh apskaityta - nes su monopoliu suristas. ir tai dar "apsidraudzia" veiklos ribojimais... butu juokinga - jei nebutu graudu jokiu neteisybiu as nesprendziu. as tik parasiau kad avinai nesupranta kaip juos numelzia... sistemiskai. su "parama". --------- statyt persiltinta problemini ateity nama uz 100k€, kad suvartot naudingai pagal "imanoma" dabar persama varianta - irgi kvailas variantas... nu tai palaukiam - kol rinka nugales. nes sitos nesamones tesis - bet tik kol vartotojam kantrybe truks arba visi isemigruos. o renovuot lupenas dar kvailiau... ir ko man cia GPM bijot? taigi ir taip moku. bet cia isvis pajamu net neturi - tik elektros kwh... su tokiom "pajamom", nu tai kodel as tada negaliu to GPM susimoket kwh? o kas lieka - prasom isgrynint i €. cia tame ir esme - jei norima remt valstybe ir jos visuomene - ypac nepasiturincia ir kvaila - nu tai lebgvatos ir turi buit supaprastinime. sakykim iki 1000kwh/metams isgrynina i pinigus aplamai be jokiu salygu. kiekvienam. o jei pakyla noras gamintis, tada pradedama apmokestint ir statyt "apsaugas". daba atvirksciai daro... apkrove reikalavimais absurdiskais ir isankstiniais apmokestinimais. dar nesuvartojus - tik "pasidejus". ir aiskina kad remia atsinaujinancia energetika... ko tu nesupranti mano rasliavoj? mes aplamai turim kiekvienas but dalininku valstyviniuose elektros tinkluose - jei ieskot "teisybes". kad isrinkom kazkokius nuemurgelius konservus ar kitus - jie neigauna teises parceliuot viesa turta kaip nori. ar ji periminet ir dalint savo draugeliams verslininkams. jau sitoje vietoje apvagia - nes mokescius ima sito turto "puoselejimui", o va komercine nauda kazkodel ima jau visokie "nuomininkai" ir pan. ir dar uz vartojima is viesu paslaugu turi papildomai kazkokias nesamones moket ir nelogiskus apribojimus prieigai gaut...
Šaras 2022-01-10 12:57
Gal kas susidūrėt su panelėmis ant sienos, kabinant visiškai stačiai? Stogas su nedėkingu nuokrypiu į šiaurę, tai lieka tik pietrytinė siena. Pagal iš 6kw panelių per metus išskaičiuoja apie 4000kWh. Primetant dabartines elektros kainas ir kompensaciją atsipirkimas atrodo labai greitas. Nebent kažko nedaskaičiuoju?
immortallt 2022-01-10 13:02
Koks nuolydis į šiaurę? Taip, daroma ant sienos vertikaliai, tada jei dėsi tarkime 6kW panelių, tai inverteris grubiai 4 kW eis, nes tiesiog 100% galios nepasieksi. Taip pat žiemą santykinai daugiau pagaminsi, o vasarą mažiau, nei idealiai pastatyta. Brangiau tvirtinimai ant sienos gali būti, priklausomai, kokia siena. Turėk omeny, kad ta siena kais labiau, ypač jei ne ventiliuojamas fasadas.
Šaras 2022-01-10 13:35
Jei tiksliai tai į šiaurės rytus, 10-15 laipsnių spėju.
VirtualGadget 2022-01-10 13:53
Aš vieno nesuprantu. Ar tavo pozicija yra grynai prieš saulės elektrinių statybą. Ar tai labiau nukreipta prieš sukurtas taisykles. Paskutiniu metu šiaip nesidomėjau. Gal kažką ir pakeitė nuo 2008 metų šitoj sferoj. Kiek pamenu tuo laiku pirmiesiems kas spėjo pasinaudoti parama buvo siūlomos idealios sąlygos. Bet dėl tuo metu vyravusios korupcijos viskas buvo daroma tam, kad įsisavinti paramą, o ne saulės ar vėjo elektrinių skatinimui. Kubilius tuo metu labai norėjo Atominės elektrinės. Gal būt tam buvo galima neprieštarauti, bet visų tų kliedesių apie atominės statybas fone paaiškėjo, kad Lietuva neturi ekonominių galimybių tokios elektrinės pastatymui. Kitaip sakant ekonomiškai nenaudingas projektas. Baltarusijoe elektrinę pastatė Rusija politiniais sumetimais. Konservatoriai kurie aiškino, kad atominės elektrinės tai gėris ir žalia energija po to kai nepavyko rasti investuotojų ir gyventojai referendume nubalsavo prieš tokios elektrinės statybas apvertė plokštelę ir Baltarusijos elektrinė pasidarė labai pavojinga, nes ją pastatė už rublius. Dabartinės saulės ar vėjo elektrinių statybos mano nuomone yra geras sprendimas. Man nesuprantama yra ta dalis dėl elektros pasaugojimo. Kam ją reikia saugoti jeigu visa dabartinė atsinaujinančia energija veikiančių elektrinių elektros pagaminama gal koks trečdalis. Tą elektrą galima iš karto tiekti į tinklą ir sunaudoti. Bet čia turbūt taip neišeina, nes sudarius sutartis su atominių elektrinių savininkais negali pirkti tiek kiek nori ir kiek tau reikia. Atominės elektrinės negali būti sustabdytos kada užsinori. Žodžiu tai yra monstrai kuriuos logiška yra pateisinti didelėj valstybėj . Bet Lietuvoj kur atominė neatsiperka dėl to kad nėra rinkų kur parduoti ir nuostoliai dengiami iš biudžeto nėra logiškas sprendimas. Kas liečia dujų deginimą ar kito kokio kieto kuro tai problema yra ta, kad to kuro kaip iškasenos Lietuva pati neturi ir nekasa pinigai keliauja kitoms šalims. Ar dabar esanti elektrinių rėmimo ir kompensavimo tvarka yra gera ar bloga tai šito pasakyti negaliu. Neskaičiau dabar ir nesidomėjau kokios sąlygos. Bet jaučiu, kad norint gauti paramą sąlygos bus surašytos taip, kad jos negaus tie kas nori lankstesnių sąlygų ar neatitinka biurokratų gal ir tyčia tokių sukurtų nepalankių sąlygų. Gal net viskas palikta taip pat kaip 2008 metais tik pakeisti elektros supirkimo tarifai. Atsipirkimas elektrinių statybos yra daugiau dedamųjų tokių kaip infliacija ar net neprognozuojami kainų svyravimai. Jeigu imti 30 metų laikmetį ir būtų buvę galima pastatyti tokią elektrinę labai brangiai už rublius arba litus tai šiai dienai perskaičiavus į tų laikų valiutos vertę šiai dienai gal paaiškėtų, kad elektrinę pasistatei už centus.
immortallt 2022-01-10 13:55
https://1.bp.blogspot.com/-BKp4NgzeMpA/ ... kampas.jpg Jeigu gerai įžiūriu, tau nelabai yra skirtumas, ant sienos kabinti, ar ant stogo dėti. Žiūrėk kur mažesnė tikimybė šešėlių. Ant sienos dažniausiai tai medžiai, tai kaimyniniai pastatai šešėlį meta. VirtualGadget, atominė neatsiperka jokioje šalyje. Tiesiog didelė dalis kaštų sukišama į vyriausybės biudžetą. Pasaugojimas yra sugalvotas terminas, pagaminta elektra yra suvartojama iš karto, tik gaminantys vartotojai buhalteriškai keičiasi elektra, t.y. atiduoda dieną, pagamintą elektrą, kurios jam tada nereikia, ir tada atsiima vėliau, kai jam reikia. Jei arčiau pusiaujo galima išsiverti be pasaugojimo, o tik su akumuliatoriumi, tai Lietuvoje tas neįmanoma, nes net labai gerą sausį, elektros pagamins per mėnesį mažiau, nei per vieną gerą dieną birželį. O tuo tarpu, vėjo jėgainės koreliuoja arti idealiai neigiamai, t.y. kai nešiečia saulė, pučia vėjas, ir priešingai. Kitas dalykas, saulė šviečia dažniausiai tada, kada elektra brangiai kainuoja (na apart savaitgaliai).
bahuriux 2022-01-10 14:44
AAA000 tau rekomenduoja benzininį generatorių sake tikrai atsiperka ir gamina už dyką elektrą, kol dar nepadarei klaidos ir neįsigijai SE Man rekomenduja nusiplėšti polistirolą ir priduoti į savartyną SE ir nusipirkti benzininį generatoriu, sakė žaiuriai apsimoka, praktiškia geriausia investicija ever Jei rimtai dėk ant pietrytinės (ir galbūt dar ant peitvakarinės) sienos 35 Laipsnių kampu, jei siena dar ir balta pagamins 110-130% nuo instaliuotos pv panelių galios (jei nebus pašalinių šešėlių). Gali gal suorganizuoti tokius stogelius kurie daro šešėlį vasarą kad saulė nekaitintu, o žiemą kai kampas mažas jei netrukdo pašildyti per langus namus. Atsiūsk man į PM savo suvartojamą per metus el energijos kiekį, tų sienų fotkę ir stogo, gal ant stogo galima vieną eilę užkelti ir atsukti į reikiamą pusę, žinoma tas subjaurotu stogo vaizdą, bet gal įmanoma.
Šaras 2022-01-10 15:01
AAA000 generuoja tiek pat gerų įdėjų, kiek tas generatorius pliuso. Ant sienos kampu kabint nesinori. Po imortallt posto paskaičiavau ant stogo, tai jei skaičiuoklės nemeluoja, paneles dedant horizontaliai, gaunasi ~15% geriau nei ant sienos. Kažkaip stogo varianto net nesvarsčiau.
kestutisz 2022-01-10 15:41
Tai, kad jūs čia nesusikalbat ir tiek :) AAA000 greičiausiai nori pasakyt, kad vien saulės elektrinė be kaupimo yra na toks liūdesiukas su visais tai s "pasaugojimais'. T.y. daugiausiai gaminsi kai ir taip šviesu, pats sėdi darbe, net to paties EV nekrausi bo jis irgi darbe. Ir kai saulė švies, visi gamins - ta pati supirkimo kaina jei taps labai dinaminė bus minimali. Ir kas iš to kad pas tave dieną gamina, o dėl kokios avarijos naktį elektros nebus. O generatorių užsikursi tik tada kai reikės, kad ir off-grid miške ar net uždirbsi paskolinęs kokiam lariokui mugėje :) Va idealiu atveju būtų gaminti tą kurą "iš oro" kur sakė išmoko - dieną varva į bambalį, o kai reikia užskuri generatorių :)
immortallt 2022-01-10 15:49
Nedaryk visai be nuolydžio, lietus nešvarumus sunkiai nuplaus, ir sniegas užsistovės labai. Aišku žiemą nepagaminsi elektros ar taip, ar taip, bet jei labai daug snigtų, tai bent galėtų nučiuožti, kad apkrovos namui nebūtų itin didelės.
AAA000 2022-01-10 19:03
ziema geriau ir ilgiau dirbs. jei gerai i pietus atsuktas. nebus apsnigtos ir apsale - maziau ir patogiau valyt. geriau ventiliuosis. pacia siena termiskai geriau saugos . ir siap jei kabint ant sienos - geriau rinktis polikristalines - jos siektiek daugiau gamina dideliu neoptimaliu kampu. monokristalines efektyvesnes - bet tik jei geras kampas. tokias geriau ant stogo. aplamai tu vertink ar iperki jei iperki - kabini. fotovolto plokstes tesudaro gal trecdali kainos jegaines, kita trecdali konstrukcijos. o tas "atsipirkimas" yra kvailiams. tu gaminsiesi elektra. jei neturi stogu - o turi sienu - nu tai ir kabini ant sienu. tik ziurek kad neseseliuotu kokio viso masyvo kampo. uzsistabdo visa sistema. seselis ar prilipes sudas ant vienos lygiagretaus masyvo celes efektyvuma numust gali daugiau nei tie visi optimaliu kampu parinkinejimai metiniam sezone