Ką reikia žinoti apie šiuolaikines orkaites ir jų galimybes (3)
Virtuvė – svarbiausia vieta namuose. Čia mes kartu susirenkame prie to paties stalo pusryčiams, pietums, vakarienei ir aptariame įvairius įvykius. Šimtus metų neatskiriama virtuvės dalis buvo krosnis, kuri šeimininkėms padėdavo paruošti skanų maistą. Ėjo laikas ir technologijos išsivystė. Palaipsniui, medienos krosnys buvo pakeistos orkaitėmis, kurios yra labiau universalios ir patogios naudoti. Šiuolaikinė rinka siūlo šimtus modelių su didele funkcionalumo įvairove. Kaip nepasiklysti šioje įvairovėje ir tinkamai pasirinkti aukštos kokybės orkaitę? Jeigu jūs, mieli draugai, skaitote šį straipsnį, tada klausimas išlieka aktualus. Ką gi, pasidalinsime su jumis keletu patarimų, kurie padės išsirinkti orkaitę.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Orkaitės tipai
Pradėkime nuo pagrindų. Visų pirma, turėtumėte nuspręsti, kokio tipo energijos šaltinį naudos mūsų orkaitė. Yra dviejų tipų modeliai: dujų ir elektriniai. Nėra sunku atspėti, kad kiekvienas iš jų turi privalumų ir trūkumų. Apsvarstykite juos.
Dujos
Dujų orkaitės šiuo metu užima mažesnę rinkos dalį, nes jas palaipsniui išstumia elektrinės „kolegos“. Dujinių sprendimų konstrukcija numato degiklius, kurie yra šilumos šaltinis. Dažniausiai jie yra krosnelės apačioje, rečiau – viršuje. Pagrindinis dujinių modelių privalumas – gerokai pigesnė eksploatacija.
Gamtinės dujos yra pigesnės nei elektros energija. Prie privalumų galima priskirti ir galimybę prijungti prie įprastinio dujų baliono. Taip, mieste tai ne visuomet būtina, tačiau kaimo gyventojams arba sodo namelių savininkams dujų orkaitės yra optimalus sprendimas.
Na, o dabar pakalbėkime apie trūkumus. Pagrindinis trūkumas, kartu ir vienintelis, yra ribotas funkcionalumas, palyginti su elektrine orkaite. Čia automatinių programų ir režimų yra minimaliai, be to nerasite pažangios valdymo sistemos.
Prasminga pasirinkti dujinę orkaitę, jei ketinate ją naudoti užmiestyje. Tinka ir toms namų šeimininkėms, kurios kepa orkaitėje labai dažnai, todėl joms svarbu elektros ekonomija.
Elektra
Elektrinės orkaitės beveik visais atžvilgiais yra pranašesnės už dujines. Jų pagrindinės galimybės tokios pat, bet gaminti jose yra daug patogiau. Be to, vaizduotę stebina papildomas funkcionalumas, kuris leidžia jums pagaminti ką tik norite.
Elektrinės viryklės suteikia galimybę tiksliau nustatyti temperatūrą. Šiluma skleidžiama ne tik iš apačios, bet ir iš viršaus, iš abiejų pusių, o ne retai ir iš galo. Tai leidžia patiekalą apkepti iš visų pusių iki auksinės rudos spalvos plutelės.
Dažnai įmontuojamos papildomos sistemos, ventiliatoriai, siekiant išlaikyti tolygią temperatūrą orkaitės viduje. Vienintelis elektrinių modelių trūkumas – didelis energijos suvartojimas.
Žinoma, krosnelės naudojimas kartą per savaitę žymiai neatsilieps piniginei. Tačiau, jei planuojate kepti kiekvieną dieną, tada pasiruoškite didinti išlaidas elektros energijai.
Žinoma, geriausias pasirinkimas būtų krosnelė, kuris veikia nuo elektros tinklo. Daugybė maisto gaminimo režimų ir programų, valdymo paprastumas ir didelis kepimo greitis, tačiau žymus energijos suvartojimas.
Energijos suvartojimas
Tai, kiek gi teks mokėti už šviežius naminius kepinius? Orkaitės energijos suvartojimas nurodomas specialiame lankstinuke, kuris parduodamas kartu su įrenginiu. Jis skirstomas į klases, kurios yra žymimos pirmosiomis septyniomis abėcėlės raidėmis.
Atitinkamai, kuo arčiau raidė prie „A“, tuo taupesnė bus orkaitė. Prie jų yra papildomos klasės, kurios žymimos kaip priešdėlis „+“ prie „A“ raidės.
Populiariausios yra orkaitės su 2,5-3,5 kWh energijos suvartojimu. Nuo šių reikšmių derėtų skaičiuoti kiek teks mokėti už elektros energiją kas mėnesį. Lietuvoje 1 kW vidutiniškai kainuoja 0,114 Eur.
Tarkim, kad turite 2,5 kW galios orkaitę ir patiekalą gaminate 1 valandą. Tačiau temperatūra ne visada nustatoma didžiausiu režimu, o ir pastovus šildymas nebūtinas, tik tam tikro laipsnio palaikymas. Tai reiškia, kad per 1 valandą vidutiniškai bus sunaudoti 2kW (22 centai).
Atsižvelgiant į tai, kad vidutinis gyventojas naudoja orkaitę savaitgaliais ir švenčių dienomis, paaiškėja, kad mokestis už elektrą yra priimtinas. Net jei kepsite 3 kartus per savaitę, suma neturėtų būti didelė.
Apibendrinsime. Elektrinės viryklės, kaip paaiškėjo, nėra tokios „nepasotinamos“ elektros energijos ir jūsų piniginės atžvilgiu. Nerimauti dėl būsimų elektros energijos tarifų verta tik virėjams, kurie ketina naudoti orkaitę kelias valandas kiekvieną dieną.
Orkaičių tipai
Jau manėte, kad baigta su klasifikacija? Dar ne. Orkaitės gali būti toliau suskirstytos į dvi pagrindines grupes: įmontuojamas ir nepriklausomas. Taigi, kuo jos skiriasi?
Priklausomos
Šio tipo orkaitės privalomai gauna kontrolės rinkinį ne tik savo tikslams, bet ir kaitlentės užduotims. Tai yra, pirkdami ją, kartu įsigysite ir kaitlentę. Dažniausiai jos parduodamos rinkinyje, bet kartais teks pirkti atskirai. Priklausomų orkaičių privalumu galima pavadinti tai, kad įsigyjant komplektą galima daug pigiau nei perkant atskirai.
Be to, kaip taisyklė, jos atrodo daug patraukliau, nei atskirai įsigytos viryklės dalys. Jums neteks bėgioti po parduotuves ir ieškoti tinkamiausios kaitlentės. Iš priklausomų orkaičių trūkumų išsiskiria sudėtingas valdymo skydelio elementų rinkinys. Dažnai, sugedus vienai sistemai, pavyzdžiui, viryklei, neveikia ir kitos funkcijos, o jų remontas gali brangiai kainuoti.
Priklausomas orkaites reikėtų rinktis tada, jei jums reikia pilno komplekto. Taip išvengsite papildomų išlaidų, o ir virtuvės interjeras nebus subjaurotas.
Nepriklausomos
Manau, daugelis skaitytojų jau atspėjo, koks yra skirtumas. Nepriklausomos orkaitės nėra susietos su virykle, todėl ją galite pastatyti bet kur. Su įmontuojamu modeliu to nebus galima padaryti, dėl to, kad degikliai turi būti tam tikrame lygmenyje.
Nepriklausomos orkaitės džiugina tuo, kad gali būti paslėptos, pavyzdžiui, spintelėje, kuri yra suderinta su virtuvės interjeru. Perkant orkaitę atskirai, galite pasirinkti bet kurią viryklę, be jokių apribojimų.
Iš minusų galima išskirti tik didesnę šių prietaisų kainą. Taip pat nėra gerai tai, kad nepriklausomai orkaitei teks priskirti atskirą vietą.
Matmenys
Šis parametras yra svarbus, tačiau čia nereikia tikėtis tikslių patarimų. Orkaitės dydis tiesiogiai priklauso nuo jūsų maisto ruošimo pomėgių (kuo didesnis modelis, tuo daugiau galite kepti vienu metu), virtuvės dydžio ir pan.
Iš anksto pasirinkite vietą, kurioje bus įmontuota orkaitė, atlikite būtinus matavimus ir užrašykite rezultatus ant popieriaus.
Pradėkime nuo orkaitės pločio (horizontalus dydis). Pagal standartą ši reikšmė yra 60 cm. Daugelis gamintojų gamina ir padidintus modelius, kurio plotis yra lygus 90 cm. Jei norite sutaupyti vietos virtuvėje, tada ieškokite 45 cm varianto.
Dažniausiai sutinkamas aukštis yra 55-60 cm. Kompaktiški modeliai dažnai gauna 40-45 cm aukštį. Taip pat yra didelių orkaičių, kuriose derinamos kelios kepimo sekcijos. Jų aukštis gali siekti 90 cm. Natūralu, kad jos gremėzdiškos, o pilną potencialą gali įvertinti tik profesionalūs virėjai, kurie „gyvena“ virtuvėje.
Apie krosnelės gylį nieko išsamiai pasakyti negalima – dauguma modelių gauna 50-55 cm.
Talpa
Atskirai aptarsime šį parametrą. Talpa rodo, kiek virėjas vienu metu galės paruošti patiekalų. Štai nedidelė klasifikacija:
- Mini orkaitės: 5-20 litrų;
- Kompaktiškos: iki 40 litrų;
- Vidutinės: iki 60 litrų;
- Talpios: daugiau nei 70 litrų.
Mini orkaitės – mažiausi modeliai rinkoje. Turėkite omenyje, kad pilnai pademonstruoti savo kulinarinius gabumus su šia orkaite Jūs negalėsite. Tačiau ji puikiai susidoros su sumuštinių, bandelių, sausainių kepimu ir kitomis smulkiomis užduotimis. Rinktis mažą orkaitę verta tik kokiems nors eksperimentams arba kaip priedą prie vidutinio dydžio modelio.
Šeimai patrauklesnis pirkinys bus kompaktiška ar vidutinio dydžio orkaitė. Čia daug kas priklauso nuo asmenų skaičiaus ir jūsų eksperimentų su maistu dažnumo. Kompaktiškos ir vidutinės orkaitės turi daugiau funkcijų ir yra tik šiek tiek brangesnės nei mažesni modeliai.
Talpios orkaitės retai sutinkamos buitinių prietaisų rinkoje. Jų gamyba užsiima vos keletas įmonių. Perka tokius prietaisus, kaip taisyklė, restoranai, kavinės ir kitų įstaigos, paruošiančios didelį maisto kiekį. Savo reikmėms pikti didžiulę orkaitę nėra prasmės.
Didelių orkaičių privalumai:
- Sinchroninis ruošimas įvairiais lygiais, o tai taupo elektros energiją.
- Galimybė ruošti didelius mėsos gabalus, pavyzdžiui, antį arba paršelį.
- Didelės talpos krosnelės tinka gausioms šeimoms ir virtuvės entuziastams.
- Kaip taisyklė, talpūs modeliai pasižymi plačiu funkcionalumu.
Kompaktiškų orkaičių privalumai:
- Užima mažai vietos virtuvėje.
- Mažas energijos suvartojimas.
- Lengviau transportuoti.
Darbo režimai ir gaminimo programos
Ką gi, pagrindinius orkaitės atrankos niuansai apsvarstėme, o dabar pasinerkime į šių naudingų prietaisų funkcijas. Atminkite, kad daugumą šių režimų ir programų gali pasiūlyti tik elektriniai modeliai.
Apskritai, šiuolaikinių orkaičių funkcijų gausa pribloškia. Bandysime aprašyti jas viskas, tačiau nenustebkite, jei parduotuvėse rasite modelį su kokia nors egzotine funkcija.
Šildymo režimų kiekis
Pradėkime nuo bendro kiekio režimų, kuriuos gali turėti orkaitė. Dujų modeliai šiuo atžvilgiu negali pasigirti gausa ir turi keletą, o kartais vos vieną režimą. Minimalus režimų skaičius šiuolaikinėje orkaitėje siekia 4-6. Pažangesni modeliai gali jų turėti net 16. Paprasčiausias iš jų – šildymas.
Kaip taisyklė, krosnelės galėti sušildyti maistą iš vienos ar daugiau pusių. Likusieji režimai yra neprivalomi, o jų prieinamumas priklauso nuo vartotojo norų. Nepamirškite, kad kiekvienas iš jų gali turėti didelį poveikį orkaitės kainai.
Minimalus režimų rinkinys
Kad suprastumėte, kurie režimai kelia didžiausią susidomėjimą, sudarėme sąrašą:
- Maisto atitirpinimas kambario temperatūroje (veikia 1 ventiliatorius).
- Maisto produktų atitirpinimas šiltu oru (1 ventiliatorius išsklaido šilumą, kurią gamina 1 kaitinimo elementas).
- Normalus režimas (veikia du kaitinimo elementai (viršutinis ir apatinis)). Puikiai tinka kepti pyragus ir picas.
- Greitas režimas (2 elementai + ventiliatorius).
- Kelių patiekalų gaminimas skirtinguose lygmenyse.
- Įjungiamas tik viršutinis orkaitės kaitintuvas.
Rekomenduojama pasirinkti orkaitę, kuri turi bent šiuos gaminimo režimus. Kitos funkcijos – pagal pirkėjo norus.
Konvekcija
Vienas iš populiariausių ir todėl labiausiai paplitusių šiuolaikinių orkaičių režimų. Konvekcija suteikia karšto oro cirkuliaciją prietaiso viduje. Jos dėka patiekalas tolygiai kaista ir įgauna auksinės rudos spalvos plutelę iš visų pusių, o viduje lieka sultingas. Visai neseniai šis režimas buvo prieinamas tik elektrinių orkaičių savininkams, tačiau šiandien jį turi ir dujas naudojantys modeliai.
Grilis
Šis režimas niekuo nesiskiria nuo konvekcijos. Tuo pačiu principu į produktą pučiamas karštas oras, taip pat dažnai įtraukiamas ir infraraudonųjų spindulių poveikis.
Šios funkcijos dėka iš orkaitės gauname skanų patiekalą su ruda pluta ir sultingu įdaru. Dažnai sutinkama ir žemos klasės modeliuose. Jei kainos skirtumas tarp orkaitės su griliu ir konvekcija yra mažas, tada pirmenybę teikite pastarajai.
Gaminimas garuose
Įdomus režimas, kuris tinka sveiko maisto mėgėjams. Gaminimo garuose funkcija gali būti įdiegta tik elektrinėse krosnelėse. Ji yra įgyvendinama dviem būdais. Pirmuoju atveju naudojamas indas su vandeniu (paprastai išimamas).
Kai aktyvuojamas režimas, skystis patenka į specialų generatorių, kuris transformuoja vandenį į garus, o jie, savo ruožtu, patenka į darbo zoną. Antras metodas: orkaitės komplekte būna talpa, kuris yra nejautri aukštai temperatūrai. Ji pripildoma vandens ir įstatoma į kamerą. Dėl šilumos poveikio vanduo pradeda šilti ir pereina į garų būseną.
Mikrobangų krosnelė
Dar viena funkcija, kuri yra kai kuriose krosnelėse. Ji leidžia orkaitę naudoti kaip mikrobangų krosnelę. Tai puiku, ar ne? Manau, daugelis skaitytojų susiduria su vietos trūkumu virtuvėje.
Orkaitės „du viename“ padės išspręsti šią problemą ir sutaupys šiek tiek vietos. Tačiau už ją teks gerokai permokėti. Ar ji to verta – spręskite patys.
Automatinės programos
Nuolat neturite pakankamai laiko gaminti maistą? Tai ne bėda. Pasirinkite krosnelę su automatinėmis programomis ir sutaupysite laiko. Iškart paminėsime, kad jos yra tik elektra maitinamuose modeliuose, kurios taip pat palaiko elektroninį valdymą, bet apie jį vėliau. Automatinių programų gali būti kelios dešimtys – viskas priklauso nuo orkaitės ir jos kainos. Taigi, kam jos reikalingos?
Programos leidžia vartotojui nurodyti taisykles, pagal kurias bus gaminamas maistas. Tai yra, nurodome produkto tipą, jo svorį ir galutinį patiekalą. Temperatūros režimą ir kepimo laiką orkaitės sistema pasirinks savarankiškai. Jūs gali atlikti kitus darbus, kol maistas gaminimas. Dauguma dabartinių modelių apie ruošos pabaigą gali pranešti ne tik garso signalais, bet ir nusiųsti pranešimą į išmanųjį telefoną.
Pasirinkus orkaitę su automatinėmis programomis, galime žymiai supaprastinti maisto ruošimo procesą. Jos ypač patinka nepatyrusiems virėjams.
Valdymas
Atėjo laikas kalbėti apie tai, kaip valdyti orkaitę. Su ja jūs turėsite dirbti, ir todėl reikėtų pasirinkti protingai. Orkaitės valdymas gali būti suskirstytas į dvi plačias kategorijas: mechaninį ir elektroninį (jutiklinis). Dažnai jie yra sujungti, bet apie viską iš eilės.
Mechaninis valdymas
Labiausiai paplitęs tipas, kuris yra įdiegtas kiekvienoje nebrangioje orkaitėje. Mechaninio valdymo skydelį sudaro pasukami jungikliai. Neretai kartu su jais naudojami mygtukai, kurių skirtingos pozicijos atlieka tam tikrą užduotį.
Mechaninis valdymas yra paprastas, bet funkcionalumo orkaitei neprideda. Šio tipo privalumas yra patikimumas.
Pasirinkti krosnelę su mechaniniu valdymu prasminga tik tiems žmonėms, kurie yra toli nuo technologinės pažangos. Šis modelis, siekiant sutaupyti pinigų, gali būti tinkamas vasarnamiui.
Elektroninis (jutiklinis) valdymas
Pažangesnis, tačiau brangesnis valdymo tipas. Žymiai pagerina vartotojo patirtį. Elektroninis valdymas sudarytas iš mygtukų rinkinio, kurį dažnai papildo ekranas. Siekiant užtikrinti patogiausią kulinaro „komunikaciją“ su orkaite, neretai įdiegiami lietimui jautrūs ekranai. Kai kurie modeliai pasižymi dideliu ekranu (apie 7 colių) su aukšta raiška.
Su tokia valdymo sistema maisto ruošimas virsta malonumu. Elektronika suteikia galimybę tiksliai koreguoti orkaitės operacijas, siūlo įvairias kepimo programas ir t. t. Jūs netgi galite į atmintį įkelti savo receptus.
Dažnai šios krosnelės aprūpinamos bevielėmis sąsajomis, kurios leidžia prisijungti prie kitų prietaisų, pvz. išmaniųjų telefonų. Su jais galima stebėti maisto gaminimo procesą ir išsaugoti naujus receptus iš interneto.
Be to, elektroninę orkaitę galima užprogramuoti įsijungimui tam tikru laiku ir automatiškai pradėti gaminti maistą. Tai yra labai patogu.
Atrodo, kad elektronika turi vien privalumus. Apskritai, taip ir yra. Tačiau vieną trūkumą vis dėl to pavyko rasti. Krosnelės su elektroniniu valdymu dažniau patenka į remonto centrus, nei mechaninės.
Elektronika yra jautresnė srovės įtampos svyravimui, neatsargiam naudojimui ir pan. Menkiausias gedimas gali turėti įtakos orkaitės, kaip visumos, funkcionavimui.
Orkaitės valymas
Šis faktorius yra straipsnio apačioje, bet tai nereiškia, kad jam neverta skirti dėmesio. Žinoma, malonu gaminti orkaitėje su gausybe režimų ir funkcijų. Tačiau valyti reikia net labiausiai pažengusį modelį. Į pagalbą kulinarams ateina keletas sistemų, kurios atsirado šiuolaikinėse orkaitėse.
Hidrolizės valymas
Taip, tai kažkas iš chemijos. Šios sistemos veikimo principas yra labai paprastas. Kepimo krosnyje yra įdiegta talpa su reikiamu vandens kiekiu. Po to orkaitė įkaitinama, gaminamas garas, kuris minkština nešvarumus. Kai kurie iš nuteka į tam skirtą lėkštę, o likusius nešvarumus teks pašalinti rankiniu būdu su kempine. Gali prireikti ir valymo su valikliu.
Pirolizės valymas
Dar vienas sudėtingas pavadinimas. Populiari sistema, kuriai vartotojai teikia pirmenybę renkantis orkaitę. Trynėte kada nors prikepusius reibalus? Tada jums pažįstamos šios kančios.
Pagalbon ateina pirolitinė valymo sistema. Ji kaitina orkaitės kamerą iki labai aukštos temperatūros. Riebalų ir likusios maisto dalelės tiesiog sudega ir virsta pelenais. Po šio proceso pakanka su drėgnu skudurėliu nuvalyti sieneles.
Katalizinis valymas
Ši sistema naudoja sudėtingą darbo principą. Ji grindžiama naudojimu specialaus emalio (katalizatoriaus), kuriuo padengiamos orkaitės sienelės. Esant tam tikrai temperatūrai, katalizatorius pradeda skaidyti riebalus ir nešvarumus. Po šio proceso ant orkaitės sienelių lieka apnašos, kurios lengvai pašalinamos su kempine arba audiniu.
Ši sistema yra naudojama ir dujiniuose, ir elektriniuose modeliuose. Katalizinio valymo sistema turi didelį trūkumą – po 6-7 metų jos veiksmingumas pastebimai sumažėja. Tenka pakeisti arba sienelių dangą, arba orkaitę. Žinoma, pirmasis variantas racionalesnis, jei iki to laiko krosnelė nepaseno morališkai.
Papildomos funkcijos
Be privalomų funkcijų, kurios yra būtinos kiekvienai orkaitei, daug modelių gauna jų šiek tiek daugiau. Kiekvienos iš jų naudingumą pirkėjas įvertina savarankiškai, atsižvelgiant į biudžetą ir keliamus tikslus. Leiskite atkreipti dėmesį, kad bet kokia papildoma funkcija neigiamai atsiliepia prietaiso kainai. Štai populiariausių ir naudingiausių sąrašas.
Iešmas
Jei jums patinka šašlykai, įbūtinai išsirinkite orkaitę su iešmu. Tai padės paruošti didelius mėsos gabalus, tolygiai iškeps visos jos pusės. Iešmą galima rasti daugelyje modelių, įskaitant dujinius. Jei orkaitė turi konvekcinę funkciją, tada galite paaukoti iešmą, nes jų veikimo principas yra gana panašus.
Termometras
Svarbi krosnelės dalis, kuri bus naudinga daugeliui namų šeimininkių. Temperatūros zondas leidžia nustatyti temperatūrą mėsos gabalo ar kito gaminio viduje. Neretai jis būna orkaitės komplekte.
Įkaitęs iki tam tikros temperatūros, jis paduos signalą apie gaminimo pabaigą. Tai atliekama garsu arba vaizdo pranešimu ekrane. Yra belaidžių modelių ir su automatiniu orkaitės atjungimu, kai pasiekiama nustatyta temperatūra.
Šį prietaisą galite įsigyti atskirai, tačiau šiuo atveju galimas nesuderinamumas su konkrečiu orkaitės modeliu.
Durelės: tipas ir šildymas
Paprastai į dureles pirkėjai atkreipia dėmesį tik paskutinėje vietoje, ir tai nenuostabu. Mes visi pripratę prie durelių, kurios atsidaro žemyn. Tačiau dabar lengva rasti krosnelių, kurių durys atveriamos į dešinę arba į kairę. Yra gana egzotiškų orkaičių, kurių durelės atslenkamos kartu su padėklu. Apskritai, viskas priklauso nuo pirkėjo pageidavimų.
Jei pasirinksite orkaitę, kuri įmontuota į viryklę, tada pirmenybę reikėtų teikti įprastiems modeliams su atlenkiamomis durelėmis. Ieškant tik orkaitės, galite apsvarstyti ir kitus tipus.
Manau, nepasakysime naujienos, kad kepimo proceso metu orkaitė stipriai įkaista, ir netgi išorėje. Ypač šiluma veikia dureles, kurias tenka paliesti. Mes esame priversti naudoti pirštines, atsargiai judėti arti prietaiso, kad nenusidegintumėm.
Papildomų rūpesčių atsiranda, kai yra vaikų. Smalsus vaikas gali paliesti karštas orkaitės dureles, o tai gali sukelti rimtų nudegimų. Šią problemą gamintojai sprendžia įmontuodami papildomus stiklus. Jie sugeria didžiąją dalį šilumos ir užkerta kelią durų kaitimui.
Be to, šis sprendimas leidžia sutaupyti elektros energijos, nes patiriami mažesni šilumos nuostoliai.
Kameros apšvietimas
Atrodytų nesvarbi funkcija. Tačiau ji suteikia daug naudos. Ar ne malonu matyti, kaip kepa mėgstamas patiekalas? Apšvietimas leidžia stebėti maisto gaminimo procesą neatidarant durelių. Kaip jūs galite atspėti, tai turės įtakos šilumos nuostoliams, o tai, savo ruožtu, užtikrina mažiau išlaidų už elektros energiją. Naudinga ir maloni funkcija. Be to, ne daug įtakoja orkaitės kainą.
Aušinimo ventiliatorius
Daug šiuolaikinių orkaičių gali ne tik šilti, bet ir atvėsti. Siekiant pastarojo tikslo gamintojai įmontuoja specialius ventiliatorius, kurie pašalina karštą orą į išorę. Tai turi teigiamą poveikį prietaiso dalių ilgaamžiškumui. Šilumos pertekliaus pašalinimą lydi mažesnis kondensato kiekis, o tai leidžia patogiau stebėti maisto ruošimo procesą. Ventiliatoriaus aušinimui šiuo metu nebūna tik pigiausiuose modeliuose.
Apsauga nuo vaikų
Svarbus bet kurio prietaiso privalumas – saugi eksploatacija. Tai ypač aktualu, jei namuose yra mažų vaikų. Daug šiuolaikinių orkaičių turi durų ir valdymo skydelio fiksavimo sistemas, kurios apsisaugo nuo nepageidaujamų pasekmių. Pageidautinas užraktas pirolizės metu (automatiškai valant orkaitę). Apsauga nuo prieigos prie valdymo pulto sistemos gali būti pasirinkta pirkėjo nuožiūra.
Čia taip pat reikia paminėti elektrinį dujų orkaitės uždegimą, kuris uždega dujas be degtukų naudojimo. Pageidautina dujų kontrolės technologija, kuri užgesus liepsnai, sustabdytų dujų tiekimą.
Teleskopinės grotelės
Labai naudingas elementas, kuris bus apsaugoti vartotoją nuo nudegimų. Be to, tokia konstrukcija neleidžia atsitiktinai lūžti padėklui. Tai labai patogu, kai reikia sekti gaminimo procesą orkaitėje, apsukti gaminį arba apipilti jį tam tikru padažu.
Garantija ir tarnavimo trukmė
Kaip ir daugelis kitų prietaisų, orkaitės būtinai gauna gamintojo garantiją. Jos trukmė priklauso nuo konkrečios įmonės. Tai nereiškia, kad šio laikotarpio pabaigoje orkaitė suges. Ši technika yra laikoma patvaria, o keičiama dažniausiai dėl moralinio nusidėvėjimo.
Pabaigai
Tai viskas, brangūs skaitytojai. Dabar, kad žinote viską apie teisingą geros orkaitės pasirinkimą. Tikiuosi, kad jūs neturite daugiau klausimų, o jei taip – juos galite užduoti pasinaudoję žemiau esančia forma. Ką gi, lieka tik palinkėti Jums gerų pirkinių!