Ekspertė pataria: geriausi nebrangūs 5G telefonai paaugliui

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

justt 2023-08-07 17:37
Man tik šiaip įdomu, ar kam nors nepakanka 4g? Ps. Suprantu kad šis straipsnis reklama 5g paslaugom.
bahuriux 2023-08-07 18:13
Dar nemačiau samsungo, kad jo po 2-3 metų naudojimo kas nors jo nekeiktu. Tiesiog pradeda striginėti, manau yra užprogramuoti, kad vis labiau lagintu, kaip ir apple atveju buvo, tik samsungo dar niekas nepagavo už rankos. Turiu tlf su 5g ir ką man su juo veikti su tuo 5g? Naršymui nereikia mažo lago, o greičio užtenka iš 4g, namie šviesolaidis 300mbps 3ms tiek ir traukia per wifi realūs ne marketinginiai skaičiai. Galima būtu kad ir 1000mbps užsisakyti, tik nežinau kaip išnaudoti net ir esamą greitį). Beto kur tas 5g traukia jei darbe pas mane netraukia nei 4g ir net išvis nelabai gsm ryšio yra.
Benediktas 2023-08-07 18:36
5G yra geriau už 4G vien dėl to, kad turi be aukšto dažnio kanalų ir žemesnio dažnio juostos kanalą (ilgesnės svarbesnės bangos), todėl to kanalo bangos yra dar labiau pasiekiamos nei 4G. Taip greitis bus mažesnis nei 4G ir latency didesnis, bet pasiekiamesnis padorus greitis, kur 4G jau nesiektų visai. Vien dėl to verta turėt 5G telefoną. 5G tai ne tik aukšto dažnio kanalas, didelis greitis ir low latency šalia perdavimo stoties.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-08-07 18:43
Nu su Samsung ir aš tą "anomaliją" esu pastebėjęs. Nežinau ar specialiai kas padaryta ar tiesiog dėl softo atnaujinomų telefonas tampa vos gyvas Kas dėl straipsnio, tai nepasitikiu nei vienu ekspertu (eksperte), nesugebančiu nurodyti jokių trukumų. Žodžiu straipsnis caca-lele-makaronai
donatasv 2023-08-07 22:21
Labai daug dirbu su telekomunikacijom. Daugiausiai su telia tinklu. Tai tikrojo 5g mes net nematom, gražiai pasakoja, bet realybė ta, kad prižadėjo daigtų internetą, o realiai gavo nu gal 4g+ pavadinčiau. Milimetro bangos kuriomis turėtų veikt tikrasis 5g reikalauja daug energijos, kad ištransliuoti signalą. Bokštui tai nėra didlė problema, kadangi turi pastovų maitinimą, bet nešiojami įrenginiai tuom nepasižymi. Tai kol tarkim žiūri youtuba ir tau transluoja bokštas visą informaciją, tol viskas gerai, linksmybės prasideda kada tau reikia ištransliuoti daugiau duomenų. Visa tai, kad veiktų kaip žadėta signalas neturėtų būti blokuojamas, ant kiekvieno kampo regimoje srityje turėtų operatoriai pakabinti po celę. Užstoja vieną celę kažkas jungiesi prie kitos, kol to nėra, o telia to tikrai neturi tai 5g ne tik, kad neduoda tai ką žada, bet labai dažnai pastebiu ir suprastėjusį duomenų perdavimą. Taip kad jei norit nebrangaus įrenginio vaikui nepirkit 5G, nes visa tai tik graži pasaka kurią jums seka operatorius. Optimalus įrenginys vis dar yra 4G ir tai tikrai nepasikeis greitu metu. Nes šioje vietoje reik investicijų n kartų daugiau nei iki šiol padarė telia. Kitas dalykas yra suprast ko ištiesų jums reikia ir ką jums siūlo pardavėjas. Tarkim namie prijungta 3 kompai, telikas, nu telefonai nejungiami prie wifi turim gerus planus tai net nesivarginam žaist. Tai telikas youtube, netflixas 4k raiška sukasi pastovei, vaikas žaidžia žaidimus, mes su žmona dirbam savus darbus ir realiai turim 100mbps liniją. Jokio lago ir nelabai suprantu kam realiai reikia daugiau šeis laikais. Jei ir turit ką daug siųstis tai daug daugiau gali pasiūlyti nebent torentas, nes serveris, ar duomenų centras atiduodamą priimamą srautą labai dažnai riboja. Tai kam realiai 300Mbitu / 1Gbito telefone? Paprastam žmogui to visai nereik, nebent streamini vaizdą ar tarkim sisteminu fotoaparatu fotkimi ir iškart siunti duomenis į serverį. Visa kita 20/30mbps atliks 99.9% viso to ką darot, o tai yra 4g sritis. Jei pasakysit, kad vaikui reikia žaist žadimus ir lagas gali būt blogai. Tai 5g lagins dar labiau nebent sėdės kieme ir matys cele. 3G vs 4G buvo tikras šuolis 5G dar toli iki šuolio. Labai dažnai laiptu žemiau ir dar kurį laiką taip tikrai bus, o jei ir pagerės tai gerai pagalvokit ar to tikrai reikia ir ar verta už tai mokėt daugiau?
Xdmin 2023-08-08 09:20
Mano S10e vis dar normaliai veikia, apart to kad baterija degradavusi. Kamera veikia leciau, bet itariu del to kad idejo nauja feature, kai darai nuotrauka is tikro vyksta filmavimas, ~1 sekundes. Su kiekvienu update ateina vis daugiau visokio slamsto, kurio greiciausiai nenaudosi, tai kazkiek pristabdo telefonus, ant low end modeliu turetu jaustis. Anksciau apsimokejo pirkti 2-3 metu senumo flagmana, sumoki kaip uz low end telefona, bet turi kokybiskesni ir populiaresni modeli, kuri ir appsu kurejai labiau supportina, bet siai dienai kai flagmanai kastruoti (be aux, sd card) tai ne tokia patraukti sita strategija.
lizunas 2023-08-08 11:15
5G dar ir telefono energiją pasiurbia 20-30% lyginant su 4G…
Myslius 2023-08-08 11:44
Kai buvo dialup internetas norejosi 3G, poto 4G, bet 5G tai man visai nesinori. Nematau didelio poreikio. Buvo laikai kai puslapius sunkiai varte, kai neidavo "live" video ziuret, reikdavo ilgai ir nuobodziai siustis. O kam man 5G? 4G pilnai leidzia 4k ziuret. Net nezinau kokius dar "didesnius duomenis" reiktu siusti, asmeninis irenginys tai ne duomenu centras.
immortallt 2023-08-08 13:36
5G reikia technologijoms, ne žmogui. Galbūt 5G taps aktualu, jei pvz. skaičiavimų didelę dalį iškeltum iš mobilių įrenginių į serverius, bet ne tam kad po puslapius naršytum ar video žiūrėtum. 5G reikės autonominėms visoms sistemoms, kuri irgi dideli duomenų kiekiai vaikščios.
Myslius 2023-08-08 13:51
autonominems sistemoms, na sakykim self driving cars. 4k raiska transliuot reikia 25 Mbps, 5G gali but iki 20 Gbps, t.y. galima tukstancio kameru vaizda transliuot. Cia ta prasme, kaip Spaceballs filme, yra "ludicrous speed". Self driving cars to nereikia, skaiciavimus reikia atlikt vietoje del pingo, pingas siunciant i US serverius yra apie 200 ms vien del to kad sviesos greitis riboja, jei Europoj serveris tai visviena 20-40 ms pinga turesi.
immortallt 2023-08-08 14:04
Myslius, jei gali nuspėti, ko tau reikės po 0,1s, tai ir gali serveryje skaičiavimus atlikti. 5G reikės, nes tame pačiame plote turėsi ne vieną įrenginį, ir ne tūkstantį. Kiek man aiškino, problema kyla iš to, kad tame pačiame plote įrenginių kiekis auga geometriškai, ir tiesiog su 4G negalėsi aptarnauti tiek įrenginių, su tokiu duomenų kiekiu. Čia galiu būti ir neteisus, nes nesuprasdamas pilnai, tik atkartoju tai ką man pasakojo kiti.
DeividasDeividas1 2023-08-08 16:28
Šita ekspertė tikriausiai pamiršo paminėti, kad jos siūlomi telefonai 5G matys nebet tik su Telia kortele, nes vieną jų (RN12Pro5G) asmeniškai turiu ir Kaune jokio Tele2 5G jis negaudo. Tikriausiai dėl to, kad 5G stočių skaičiumi nuo Telios atsilieka daugiau nei 5 kartus
lizunas 2023-08-08 21:53
Būtent, kad 5G celės gali daug kartų daugiau įrenginių aptarnauti (vienu metu prie jos prisijungti)
donatasv 2023-08-10 00:45
Šeip kiek atlikau testavimų be cdn plikas serveris eu ir panašios konfigūracijos usa tai pingas eu apie 10ms, usa prisideda apie 80ms. Pilnai optimizavus tinklalapį ir severį tai tavo išvardintos mili sekundės atitinka ttfb (time to first bite). Kada tu išsiunti užklausą serveriui, serveris priima užklausą, ją apdoroja ir pradeda grąžinti informaciją. Kitas dalykas su 5G ir mašinomis. Net nelabai įsivaizduoju kiek gpu ar net spec di procesorų skirtų reiks, kad gebėtų analizuoti tokį kiekį informacijos realiu laiku (kiek mašinų regione, tai dar 10% gal užteks serveriniai). Jau net nekalbam apie tokio kiekio informacijos perdavimo poreikius. Dabar imkime ChatGBT realiai turi struktūrizuotą informaciją, pradėjo gaut milijonus užklausų tekstinės informacijos ir pradėjo verkti, kad trūksta pajėgumų, o čia h264 ar h265 koki 6 streamai iš vienos mašinos. Permesti visą skaičiavimą į cloudą tai galima sakyt einam kasti duobių nes bus daug laidotuvių. Su tokiu kaip 5G užsuks už kampo mašina, kris duomenų perdavimas ir kas tada? Kol prašokinės tarp celių jau sėdėsite griovyje. Visas tas di darbas tarkim su 6 kameromis turės būt atliktas vietoje, visa su vairavimu susijusi informacija gps koordinatės, tolimesni veiksmai, kamščiai ir galbūt netikėti veiksmai bus metami i cloudą, kad mašinos galėtų tarpusavyje komunikuot. Net nesvaikit apie DI vairavimą apdorojant duomenis realu laiku ne pačioje mašinoje. Čia iki to kaip iki marso. Mieste gal ir uždengs kada nors celėmis tiek kiek jų reik tikram 5g, o ką darysite už miesto? Visa ta krūva celių net tik dedama tam, kad galėtų milimetrine banga perduoti didelį kiekį informacijos bet tam, kad išskaidyti apkrovas tarp krūvos celių 5G vs keletos celių 4G. Pati celė ne tik kad turi ribotą informacijos pralaidumą bet tuopačiu ir ribotą kiekį galinčių prisijungt vartotojų. Jūs čia visi klaidingai supratot patį 5G daigtų internetą, jis nėra skirtas, tam kad iškelti vairavimo vaiksmų skaičiavimus į serverį, tai bus daroma tik tam, kad mašinos galėtų tarpusavyje komunikuoti.
Myslius 2023-08-10 11:56
Komunikavimas tarp automobiliu? O kas apsaugos nuo "bad actor"? Kriptografiskai nera imanoma to padaryti nenaudojant "security by obscurity" principo. Duomenys gali buti sufalsifikuoti. Kas uztikrins kad duomenys kuriuos perduoda kita masina neprivers taviskes reztis i stulpa? Visa programine iranga yra, buvo ir bus nulauzta, hakeriai suranda spragas, sukompiliuoja eksploitus, ir pateikia metasploit pavidalu kad kiekvienas noob'as galetu naudotis. Man asmeniskai nesinoretu sesti i masina kurios saugumas priklauso nuo to ar kiti eisme esantys dalyviai necheatina, cia kaip zaist CS match'a ir pastatyt savo gyvybe ir tiketis kad kitas nenaudos wall hack'u. Apskritai, cia pazeidzia pati "autonomous" principa. Saugiai vairuoti pilnai uztenka to ka mato pats automobilis, is kitu "nuomones" nereikia. Dabartines avarijos ivyksta del zmogiskojo faktoriaus, self-driving cars to netures, bus budrus 24/7.
Benediktas 2023-08-10 12:10
Kodėl 'taviškė' mašina turi rėžtis į stulpą, jei ji turi kameras ir mato, kas vyksta aplink? Taip pat aprašyk duomenu klastojimo variantus, kuriu neimanoma, suvaldyti automobilio gamintojui ir kodėl. Plius ta mašina, kuri pasiųstų klaidingus duomenis (jei taip būtų) - iš karto būtų stabdoma policijos ir tiriamos priežastys.
immortallt 2023-08-10 12:28
Na gyvenime kiek susidūręs su padidintos rizikos sistemomis, ar tai nardymo įranga, ar lėktuvas, turi bent 2-3 failsafe mechanizmus. Gautus duomenis iš kitų automobilių naudosi tam, kad padidinti saugumą, greitį ar komfortą, bet pačio automobilio daviklių duomenys visada išliks aukščiau gautų iš išorės. Automobilis duomenis siųs ne apie sprendimus, kuriuos reikia priimti sekundės ar poros sekundžių bėgyje, bet pvz. suplanuojant kelionę, identifikuojant sustojimo vietą (ką gali padaryti iš labai anksti), identifikuojant galimas kliūtis kelyje iš kitų automobilių (apvažinėjamas duobes ar į kurias kiti įvažiavo), kamščius ir t.t. Niekada nesėdėjau ir negalvojau kokia info galėtų vaikščioti duodant naudą, bet prisėdus manau sugalvotume. O šiaip elementariai darbas su didesniais dokumentais, kompas pas mane stovi su 32 GB ramų, tai tempia excelį, kol anas miršta. Bet laptopas jau tokių excelių nevelka ir tada įsijungia skaičiavimai po minutę. O jei gali skaičiavimus atlikti debesyje su 0,2s vėlavimu, ir kompas net gali būti dar silpnesnis (ir pigesnis), o akumas laikys ženkliai ilgiau - tai turėsi daug patenkintų klientų.
Myslius 2023-08-10 15:08
Benediktas, na sakykim teorine situacija. Tu vaziuoji ir pries tave fura. Fura autonomine ir signalizuoja kad uz jos automobilis ir bando lenkt. Tau blind spot nes tu nematai kas uz furos, uz furos vaziuojantis automobilis neautonominis ir neatsako. Greiciai dideli, fura sako bus avarija su tavimi, tavo masina ivertina ir sako taip bus avarija pagal furos duomenis, stabdyt per mazai laiko. Praktiskai turi du variantus: a) praignoruot furos ispejima apie uz jos esancio automobilio lenkima. b) sukt i salikele kur stulpas. Na ta prasme scenariju ivairiu, bet ar isvis reikia klausyt ka kiti eismo dalyviai tau sako? Mano nuomone ne. Tiesiog patys autonominiai automobiliai turi vazinet pagal taisykles. Kas del "banu" tai nebutinai automobilis, bent kas gali pasiust signala. Technologiskai neatskirsi ar duomenys ateina is automobilio ar is telefono pvz.
Benediktas 2023-08-10 15:30
Tokioje fūroje bus bent kelios sistemos, kurios turės konverguoti tarpusavyje - negalės išduoti blogo signalo. Net jei taip atsitiktų, tai gamintojo akcijos kristų smarkiai po kelių tokių atvejų. Priimkim, kad tai vistik atsitiko, tai vis tiek tavo mašina be signalo iš fūros, dar turi savo kameras - atsiradus pirmiems pavojingumo pixeliams, gali sumažinti greitį ir laikyti dešiniau. Tik jei savo kameromis pamatys, kad situacija bloga, važiuos kelkrasčiu ir pan.