Netikėta funkcija. Kodėl žmonės mirksi  ()

Vidutinis žmonių mirksėjimo dažnis yra didesnis nei reikalinga tiesiog akims sudrėkinti.


Akis
Akis
© Rapidreflex, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_eye,_anterior_view.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirksėjimas ne tik drėkina akis ir nuvalo jų paviršių nuo dulkių bei kitų teršalų, bet ir padeda išlaikyti regėjimo aiškumą bei yra informacijos apdorojimo proceso etapas.

Atitinkamas išvadas padarė Ročesterio universiteto (JAV) mokslininkai. Visų pirma, jų dėmesys buvo atkreiptas į tai, kad vidutinis žmonių mirksėjimo dažnis yra didesnis nei reikalingas tiesiog akims sudrėkinti.

Tyrimo imtis gana maža – tik 12 žmonių ir mokslininkų padarytos išvados gana daug žadančios. Eksperimento metu mokslininkai stebėjo organizmo reakcijas į refleksinį ir tyčinį mirksėjimą.

[Vokietija!] Puikios kokybės pripučiamos SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video, „TOMSHOO“, „WKERSIY“)
2230 2

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Mokslininkai stebėjo regos žievės – smegenų dalies, atsakingos už vaizdinės informacijos apdorojimą – veiklą ir išsiaiškino, kad akių užmerkimas išprovokavo smegenų veiklos sumažėjimą, tačiau atsimerkus staigiai šoktelėjo jų veiklos intensyvumas.

Tyrinėdami akies savybių pokyčius, mokslininkai nustatė, kad kiekvienas mirktelėjimas padidina regėjimo signalų galią. Šis procesas apima šviesos, patenkančios į tinklainę, intensyvumo kaitą.

„Nepaisant to, kad užmerkus akių vokus prarandamas informacijos šaltinis, mirksėjimas padeda išlaikyti regėjimo aštrumą, nes padeda smegenims apdoroti nuolatinį vaizdinės informacijos srautą“, – teigiama tyrime.

 

Anksčiau mokslininkai jau yra nustatę, kad akių mirksėjimas, be akių valymo ir drėkinimo, yra priemonė išlaikyti koncentraciją ties objektu. Šio proceso metu informacijos srautas skaidomas į mažesnius fragmentus, o tai skatina geresnį suvokimą ir apdorojimą.

Tyrėjai taip pat pastebėjo nervų veiklos sulėtėjimą užmerkus akis. Ir jie iškėlė hipotezę, kad tai atlieka savotiško pernelyg didelio stimuliavimo saugiklio vaidmenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()