„Didelės rizikos zona.“ Kas nutinka organizmui, kai ilgai nemiegi  ()

Tada žmonėms gali kilti didesnė rizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgai nemiegančiam žmogui gresia rimtas pavojus. Johnas Cline'as, Jeilio medicinos mokyklos klinikinės psichologijos docentas ir Amerikos miego medicinos akademijos narys, pasakojo apie tai  leidiniui „Ladbible“.

Anot jo, smegenys pradeda vargti po 24 valandų be miego. „Jos bando susidoroti su tuo, jog negali pailsėti, todėl turime padidėjusį streso hormonų kiekį, kad organizmas išliktų aktyvus“, – aiškino jis.

Streso hormonai pakyla kovojant su nuovargiu, be to, žmogui taip sutrinka pažintinės funkcijos kaip ir tam, pas kurį alkoholio kiekis kraujyje yra 0,1. „Tai reiškia, kad galite atsidurti didelės rizikos zonoje“, – sako J. Cline‘as, turėdamas omenyje tyrimą apie padidėjusią autoavarijų riziką dirbant naktinėje pamainoje.

2016 m. žurnale „Journal of Sleep Research“ paskelbtame tyrime grupei vyrų neleido miegoti  parą. Tyrėjai nustatė, kad šie žmonės turėjo klaidingų prisiminimų dėl pažintinų funkcijų susilpnėjimo.

Sertifikuotas klinikinis miego psichologas Terry Cralle‘as paaiškino, jog todėl prastėja žmogaus atmintis, gebėjimas priimti sprendimus, prastėja rankų ir akių koordinacija.

 

Po 36 valandų be miego žmogus patirs „miglotą atmintį“ ir nesugebėjimą įsisavinti informacijos ar apdoroti socialinių signalų, sako psichologė ir Klivlando klinikos elgesio miego medicinos programos direktorė Michelle Drerup. „48 valandos be poilsio jau yra didžiulis miego trūkumas“, - sako ji.

Tada organizmas pradeda pereiti į „mikromiegą“, kai kūnas išsijungia, o smegenys atsijungia kelioms sekundėms. Po 72 valandų be miego prasideda haliucinacijos, žmogus gali jaustis nelaimingas. „Smegenys kovoja su noru užmigti ir tai sukuria labai pažeidžiamą emocinę būseną“, – pridūrė ekspertė.

 

Ukrainos miego medicinos asociacijos prezidentas kardiologas-somnologas Jurijus Pogoreckis paaiškino, kad nuolatinis miego trūkumas gali padaryti žmogų irzlų ir netgi sukelti depresiją.

Anot jo, dėl miego stokos žmonės skundžiasi galvos skausmais, migrena, aukštu kraujospūdžiu, ritmo sutrikimais, diabetu.

 

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: