Idiotai subombardavo gamyklą: skelbiama, kas nutiko su super galingu branduoliniu ledlaužiu „Rossija“  ()

„Rosmedia“ teigimu, ledlaužis „Rossija“ turėjo būti pastatytas „Zvezda“ laivų statykloje 2027 m. Tačiau dėl techninių detalių trūkumo pabrango statybos darbai, perkeltas ir paties ledlaužio paleidimo laikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija nespės laiku pastatyti ir paleisti branduolinį ledlaužį „Rossija“, nes laivui reikia unikalių dalių, gaminamų tik Ukrainoje. Apie tai kovo 28 dieną pranešė Rusijos žiniasklaida „Komersant“.

Anksčiau Rusijoje buvo manoma, kad Kramatorske (Donecko sritis) esanti gamykla „Energomashspetsstal“ galės padėti ledlaužį aprūpinti reikiamomis dalimis – sraigto veleno laikikliais, ledo dantimis ir vairo mentės laikikliais.

Tačiau 2022 metų gegužę RF ginkluotosios pajėgos sunaikino Ukrainos produkciją. Okupantai subombardavo mieste įsikūrusią gamyklą.

Kol kas nepavyksta gauti analogiškų dalių, reikalingų ledlaužio statybai.

„Energomashspetsstal“ (Kramatorskas, Donecko sritis) yra didžiausia Ukrainos specialių liejinių ir kaltinių gaminių gamintoja. Jos produkcija naudojama laivų statybai, energetikai (vėjo, garo, vandens, branduolinei) ir bendrajai inžinerijai. Produktai su prekės ženklu EMSS yra žinomi daugiau nei 50 pasaulio šalių.

 

2022 m. gegužės 5 d. Rusijos Federacijos surengto raketos ir bombos smūgio metu buvo sunaikinta gamyklos kalimo ir presavimo cecho įranga. Ypač nukentėjo automatizuoti kalimo kompleksai, siurblinė ir akumuliatorių stotis.

Ledlaužis „Rossija“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar 2020 metų lapkričio pradžioje paskelbė apie dyzelinių ir branduolinių ledlaužių, tariamai neturinčių analogų pasaulyje, kūrimą Rusijos Federacijoje.

„Ateitis priklauso jiems, ir aš esu tikras, kad mūsų talentingi laivų statytojai yra pasirengę naujovėms, drąsių techninių sprendimų paieškai ir įgyvendinimui“, – tuomet sakė V. Putinas.

 

Vienas iš šių laivų turėjo būti branduoliniu varikliu varomas ledlaužis, pavadintas kūrėjos šalies vardu.

„Rossija“ turėjo būti pastatyta „Zvezda“ laivų statykloje. Paleidimas buvo planuojamas 2027 m.

Tačiau jau dabar, anot „Komersant“, vėluojama gaminti didelių korpusų liejinius. Be to, ledlaužio kūrėjams nepavyko sutilpti į sąmatą ir dabar už laivo atominę elektrinę teks pakloti kiek daugiau. Kalbama apie valstybės sutarties kainos padidinimą 40-60 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(98)
(6)
(92)

Komentarai ()