„Dievo paliestas“. Rašytojas tiksliai „numatė“ „Titaniko“ katastrofą likus 14 metų iki tragedijos  ()

XIX a. pabaigos paslaptinga novelė „Titano nuolaužos, arba beprasmybė“ tariamai numatė garsiojo laivo „Titanikas“ žlugimą prieš tai, kai tai iš tikrųjų įvyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašumai tarp to, kas nutiko tikrame „Titanike“, ir to, kas aprašyta Morgano Robertsono knygoje, parašytoje prieš 14 metų, kai kuriuos žmones paskatino patikėti, kad rašytojas turėjo pranašystės dovaną ir kad jį „palietė Dievas“. Apie tai rašo „The Daily Star“.

Dabar, kai vykdoma paieškos ir gelbėjimo operacija, siekiant surasti dingusį turistų povandeninį laivą, kuris dingo ekspedicijos metu į „Titaniko“ nuolaužų apžiūrą, daugelis žmonių pradeda atkreipti dėmesį į „Titaniko“ istoriją. Suaktyvėjo ir sąmokslo teorijų šalininkai. Viena – 1898 metais išleista knyga apie laivą labai panašiu pavadinimu iš tikrųjų numatė nelaimingą „nenuskandinamo laivo“ pabaigą.

Knygą „Titano nuolaužos, arba beprasmybė“ (The Wreck of the Titan: Or, Futility) parašė Morganas Robertsonas, buvęs jūrų pėstininkas, jūrose plaukiojęs nuo 16 metų. Autorius žavėdamasis viskuo, kas susiję su vandeniu ir laivais, pradėjo rašyti knygas.

Garsiausia jo knyga apie laivą „Titanas“ turi tik 69 puslapius. Tačiau panašumų su „Titaniku“ yra daug ir jie yra gana baisūs.

 

Abu laivai buvo pastatyti JK. Jie turi beveik tuos pačius pavadinimus. „Titanas“ buvo 800 pėdų (244 m) ilgio, o „Titanikas“ – 882,5 (269 m), abu laivai turėjo tris sraigtus.

Abu laivai galėjo talpinti daugiausiai 3000 keleivių, nors realiame laive nelaimės metu buvo tik 2200 keleivių. Netgi gelbėjimosi valčių skaičius pasirodė artimas: „Titane“ jų buvo 24, o „Titanike“ – 20.

Panašumai tuo nesibaigia. Abu laivai išplaukė balandį ir abu nuskendo atsitrenkę į ledkalnį. „Titanas“ susidūrė su ledo luitu plaukdamas 25 mazgų greičiu, o „Titanikas“ skriejo 22,5 mazgo greičiu. Pirmasis susidūrė apie vidurnaktį, o „Titanikas“, kaip manoma, 23.40 val. Jie nuskendo Šiaurės Atlante netoli Niufaundlendo. Abu laivai buvo vadinami „didžiausiu ir nenuskandinamu laivu“.

 

Pažymima, kad panašumas buvo pastebėtas maždaug „Titaniko“ nuskendimo metu, kai istorikas George'as DeMassas rašė, kad „religingi žmonės buvo įsitikinę, kad Robertsonas turi pranašystės dovaną ir kad j novelė buvo „dieviškai įkvėpta, o joje yra Dievo žodis“.

„Įdomu ir stebėtina, kad jis tai parašė 14 metų prieš „Titaniką“. Bet nemanau, kad jis turėjo kokių nors nuojautų. Nemanau, kad tai buvo dieviška. Tai buvo labiau atsitiktinumas nei bet kas kitas“, - pridūrė istorikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()